UNA DINTRE CELE MAI RECENTE REALIZĂRI ALE STATULUI ROMÂN: REDUCEREA ROMÂNIEI LA O FOAIE A4

Distribuie pe:

“Evenimentul” a avut loc cu ocazia unui important târg de turism la New York.

Pentru o cât mai bună ilustrare a acestui eveniment, prezint o fotografie oficială de la fața locului, împreună cu comunicatul de presă care a însoțit fotografia.

Ce se vede în fotografie?

Se vede o perdea neagră pe care sunt prinse cu bolduri câteva foi A4 trase la imprimantă cu peisaje din România. Dar perdeaua și foile A4 sunt doar fundalul fotografiei. Prim-planul este ocupat de șase personaje extrem de pline de importanță, mulțumire și chiar de o îngâmfare deloc disimulată. Aceste șase personaje de prim-plan sunt oficialii români care au participat la evenimentul atât de important, citat mai sus.

Ansamblul fotografiei cu perdea neagră, foi A4 și cele șase personaje reprezintă întreaga participare a României la evenimentul The Travel & Adventure Show, unde țara noastră a beneficiat de un stand de prezentare și promovare a produselor turistice.

În comunicatul de presă se mai spune că: “Manifestarea a constituit spațiul mult așteptat de specialiștii din domeniu pentru a disemina informații exclusive, oferte de călătorie și oferte turistice care nu pot fi găsite într-o astfel de prezentare nicăieri altundeva”.

Nu trebuie să ne îndoim de cele prezentate în comunicatul de presă. Este absolut sigur că evenimentul a constituit un spațiu mult așteptat pentru specialiști și că aceștia și-au pregătit temeinic participarea. Nicăieri în lumea asta, vreo altă țară participantă la un astfel de eveniment, în afară de România, nu și-a prezentat oferta turistică doar cu foi A4 prinse cu bolduri de perdea. Iată că acel “spațiu mult așteptat de specialiștii din domeniu pentru a disemina informații exclusive” a reprezentat pentru oficialii români doar locul unde pot face un suvenir fotografic cu natura moartă a câtorva foi A4.

Comentariile nu-și mai au rostul. Este un déjá-vu.

Eșecurile lamentabile ale participării instituțiilor românești la evenimente sau târguri internaționale de turism sunt bine cunoscute de mai mulți ani. Nu reprezintă o noutate.

Lipsa de profesionalism, dezinteresul sau finanțarea insuficientă au cauzat situarea României pe cele mai joase poziții în aprecierea calității standurilor și a propagandei turistice de către organizatorii respectivelor evenimente (vezi: UNWTO World Tourism Barometer 2020-2022).

Este motivul pentru care nu voi insista asupra acestui aspect, ci mă voi opri asupra fotografiei stricto senso, căci relevă un aspect extrem de interesant, acela al modului în care oficialii români prezenți la acest eveniment percep calitatea și efectele activității lor.

Vă rog să priviți cu atenție fotografia. Nu mă îndoiesc că veți remarca pozițiile de fast imperial cu care pozează cele șase personaje care reprezintă România, adică pe noi, toți, cetățenii plătitori de impozite ai acestei țări, în fața mapamondului, căci o astfel de prestigioasă manifestare are caracter mondial. Domniile lor arată a fi pe deplin satisfăcuți, chiar mândri de modul cum își reprezintă țara în fața perdelei negre, parcă închiriată de la o firmă de pompe funebre, pe care atârnă mizerabilele copii de imprimantă pe foile A4.

Este de neînțeles cum niște oameni normali și cu simțul ridicolului ar putea fi mândri și satisfăcuți într-o situație de un ridicol strigător la cer.

Cum poți fi atât de mândru și de satisfăcut cu faptul că îți reprezinți țara, care te plătește în valută și îți mai și decontează o cheltuială de 8.000 de dolari, cu o perdea neagră și foi A4! Cum de nu s-au ascuns în gaură de șarpe de rușinea reducerii României la o perdea și foi A4?

Răspunsul este cât se poate de simplu: atâta pot. Acesta este nivelul lor de prezentare și de conștientizare a atribuțiilor funcțiilor pe care le ocupă. Nu pricep mai mult, nu știu mai mult, nu pot mai mult.

Ne deranjează și ne revoltă când simbolicul “Dorel” sparge “din pricepere” două țevi pentru a încerca să o repare pe a treia.

Modul cum România a fost prezentată la New York ne-a demonstrat că Dorel nu sparge doar țevi, ci și prestigiul României.

Ne-a demonstrat cât de mulți Dorei au devenit oficiali ai instituțiilor românești (...). Din păcate, iresponsabilitatea față de reprezentarea României în exterior este maximă.

Să ne mai mirăm că acești Dorei oficiali au redus România la foi A4?!

Prof. univ. dr. MIRCEA COȘEA

Lasă un comentariu