CONCURSUL NAȚIONAL CATEHETIC “RUGĂCIUNEA ÎN VIAȚA MEA”

Distribuie pe:

Bucurați-vă pururea, rugați-vă neîncetat” ( I Tes. 5, 16-17)

La inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2022 să fie declarat Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului; Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț, în Patriarhia Română.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în perioada februarie - aprilie 2022, s-au desfășurat activități duhovnicești în cadrul Concursului Național Catehetic “Rugăciunea în viața mea”, cu elevii Școlii Gimnaziale “Avram Iancu” Târnăveni și grupul catehetic al Parohiei Ortodoxe Târnăveni III.

Activitățile proiectului au constat într-o secțiune catehetică, care a cuprins cinci cateheze susținute de părintele Pintilie Ionel, în cadrul Catedralei Ortodoxe “Sfânta Treime” din Târnăveni, cât și activități extracatehetice precum: excursie la Mănăstirea Râmeț, la Mânăstirea “Sfânta Cruce” din Aiud, ateliere de creație, rugăciune comună, scenetă, filantropie și cerc de literatură.

Titlul proiectului “Când rugile noastre toate se unesc” reprezintă un buchet de acțiuni menite să transmită mai multă emoție, unitate, mai multă pace și liniște pe care le putem descoperi pas cu pas prin intermediul rugăciunii. După cum spunea Dimitrie Arhiepiscopul Volân, “Ca o cheie de aur, rugăciunea ne deschide toate comorile milostivirilor și îndurărilor Dumnezeiești”.

Parohia Ortodoxă Târnăveni III, în parteneriat cu Școala Gimnazială “Avram Iancu” Târnăveni, Asociația “Raza de soare” Iernut , Casa de tip familial I Târnăveni și Primăria Municipiului Târnăveni, au desfășurat o serie de activități având ca obiectiv o conlucrare permanentă în duhul comuniunii, al rugăciunii și solidarității pactice, pentru o mai bună fixare a deprinderii de a ne ruga, pentru sporirea păcii, a binelui și a bucuriei în jurul nostru, promovarea valorilor morale, a tradițiilor și a practicilor creștine în rândul elevilor, tinerilor și familiilor creștine.

Proiectul a debutat prin anunțarea temei și a desfășurătorului concursului la Catedrala “Sfânta Treime” de părintele Ionel Pintilie în rândul grupului catehetic parohial, la Școala Gimnazială “Avram Iancu” Târnăveni, de către domnii profesori de Religie Gențiana Pintilie și Alin Mihăilescu și de către profesorul de Desen, Ion Grigorescu, care a lucrat icoane pe lemn și sticlă cu copiii cu dizabilități de la Asociația “Raza de soare” Iernut și la Casa de tip familial I unde locuiesc nouă copii orfani.

În Catedrala Ortodoxă ,,Sfânta Treime” din Târnăveni, părintele Ionel Pintilie a prezentat un număr de cinci cateheze cu următoarele titluri: Cateheza I: Rugăciunea copiilor - izvor de iubire curate; Cateheza II: Rugăciunea și educația vorbirii frumoase; Cateheza III: Rugăciunea și nașterea virtuților creștine; Cateheza IV: Rugăciunea și Sfânta Cruce; Cateheza V: Rugăciunea și Ora de Religie.

O trăire deosebită au simțit tinerii din grupul catehetic la Mănăstirea Râmeț, unde părintele Ioachim Popa, duhovnicul Mănăstirii Frăsinei, i-a întâmpinat cu multă căldură, le-a citit Pilda Semănătorului și le-a vorbit despre importanța rugăciunii în viața noastră. Tinerii i-au oferit părintelui Ioachim câte o floare ca semn de prețuire, iar domnișoara Alesia Vornicu a cântat priceasna “Unde să mă duce eu, Doamne?” La finalul întâlnirii, cu toții i-am cântat părintelui Ioachim “La mulți ani!”, la împlinirea frumoasei vârste de 87 de ani.

Sceneta proiectului cu titlul “Buchet de rugăciuni” a fost prezentată în Catedrala “Sfânta Treime” din Târnăveni de către elevii clasei a III-a A, îndrumați de doamna învățătoare Furnea Daliana.

Expoziția lucrărilor din domeniul literar și artistic a avut loc la Școala Gimnazială “Avram Iancu” Târnăveni, în Holul Artelor, cu sprijinul doamnei director: profesor Mihaela Istrate și a doamnei director adjunct: profesor în învățământul primar Sanda Ghira și cu ajutorul doamnelor învățătoare și a domnilor profesori. Un loc aparte l-a constituit momentul artistic al clasei I B, conduși de doamna prof. înv. primar Ani Vanda și elevii clasei a III-a B, conduși de doamna prof. înv. primar Anișoara Nemeș. Elevul Pintilie Victor a cântat priceasna “Încă mai este loc la Cruce”, iar ceilalți au așezat flori pe Cruce, lumânări și au rostit rugăciuni.

Doamnele profesoare de Limba română, Fodor Daniele și Buda Georgeta, au îndrumat elevii în realizarea unor creații literare cu tema proiectului.

De un sprijin aparte au beneficiat copiii de la casa familială I din Târnăveni, care au primit daruri de la tinerii din grupul catehetic, cu care s-au întâlnit și au rostit împreună rugăciuni și pricesne.

În cadrul Cercului literar, doamna profesor Pintilie Gențiana a prezentat tinerilor viața sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț, prin intermediul unui material Power Point.

Concursul Național Catehetic “Rugăciunea în viața mea” a scos în evidență o mare și minunată paletă de activități duhovnicești, care au îmbogățit sufletele tuturor participanților, creând o legătură mult mai strânsă și mai sfântă între Dumnezeu și tineri, între educația vorbirii frumoase și cuvintele rugăciunii, dar și rolul important al preotului și al profesorului de Religie, factori importanți în valorificarea și evidențierea importanței rugăciunii în viața creștinului.

Profesor: PINTILIE GENȚIANA-ANA

Lasă un comentariu