ZIUA NAȚIONALĂ A INIMII

Distribuie pe:

Ziua națională a inimii se marchează în România, anual, începând din anul 1997, la data de 4 mai. Ziua națională a inimii a fost instituită și în țara noastră, în conformitate cu directivele Organizației Mondiale a Sănătății, fiind introdusă în România pe 4 august 1996, în urma Sesiunii Speciale privind Riscul Cardiovascular a Academiei de Științe Medicale, care avusese loc în primăvara aceluiași an. Această zi reprezintă un prilej de a atrage atenția asupra creșterii alarmante a numărului de afecțiuni cardiovasculare.

Ziua națională a inimii, sărbătorită pe 4 mai, reprezintă prilejul de a conștientiza că bolile cardiovasculare reprezintă, în continuare, principala problemă de sănătate în România.

Conform specialiștilor, la nivel național, mortalitatea provocată de bolile cardiovasculare este de trei ori mai mare decât cea provocată de cancer - aproximativ 60% din totalul deceselor înregistrate la nivel național sunt provocate de boli cardiovasculare, față de 19% de cancer. De altfel, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în toată Europa, atât la femei, cât și la bărbați, potrivit Cartei europene a sănătății cardiovasculare.

Controlul asupra principalilor factori de risc - tutunul, dieta nesănătoasă și inactivitatea fizică - poate duce la reducerea deceselor. (Agerpres)

Lasă un comentariu