Organizația Mondială a Sănătății – OBEZITATEA CAUZEAZĂ CANCER ȘI ESTE UN FACTOR DETERMINANT MAJOR AL DIZABILITĂȚII ȘI DECESULUI

Distribuie pe:

Aproape două treimi dintre adulți și unu din trei copii din Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) sunt supraponderali sau obezi, iar aceste rate sunt în continuă creștere. Noul Raport European Regional privind Obezitatea 2022 al OMS, dat publicității la 3 mai, avertizează asupra riscurilor grave pentru sănătate, asociate cu creșterea nivelului de obezitate. Aceasta se numără printre principalii factori determinanți ai decesului și dizabilității în regiune, constituind cauza a 13 tipuri diferite de cancer și ar putea depăși fumatul ca principal risc de cancer care poate fi prevenit.

Excesul de greutate și obezitatea ocupă locul al patrulea ca factor de risc pentru deces, după hipertensiune arterială, riscuri alimentare și tutun. Este o boală multifactorială complexă, care prezintă un risc pentru sănătate, fiind asociată - pe lângă cancer - cu multe boli netransmisibile (BNT), inclusiv boli cardiovasculare, diabet de tip 2.

Autorii insistă asupra faptului că pentru unele țări din Regiunea Europeană, se prevede că în următoarele decenii obezitatea va depăși fumatul ca principal factor de risc pentru cancerul care poate fi prevenit.

Raportul subliniază, de asemenea, că obezitatea este nu doar un factor de risc, ci o afecțiune care trebuie tratată și gestionată în mod specific.

Potrivit raportului, prevalența obezității la adulți în Regiunea Europeană este mai mare decât în orice altă regiune OMS, cu excepția celor două Americi. Cele mai recente date arată că supraponderalitatea și obezitatea cauzează peste 1,3 milioane de decese la nivel global în fiecare an, dar chiar și aceste cifre pot fi subestimate.

În Regiunea Europeană a OMS, excesul de greutate și obezitatea au atins proporții epidemice, cu niveluri de prevalență mai mari în rândul bărbaților (63%) decât în rândul femeilor (54%). Ratele tind să fie mai ridicate în țările cu venituri mai mari.

Cele mai ridicate niveluri de supraponderalitate și obezitate se găsesc în țările mediteraneene și din estul Europei. Inegalitățile educaționale sunt larg răspândite, cu o prevalență mai mare a obezității întâlnită la persoanele cu nivel educațional mai scăzut.

Pandemia de COVID-19 a făcut ca problema obezității să devină și mai presantă. Pacienții cu obezitate prezintă mai multe riscuri de complicații și deces din cauza virusului, iar mulți dintre acești pacienți au suferit întreruperi în accesarea serviciilor de management al obezității.

Datele preliminare sugerează, de asemenea, că în timpul pandemiei - încă în curs - oamenii au avut o expunere mai mare la factorii de risc de obezitate, inclusiv o accentuare a stilului de viață sedentar și a consumului de alimente nesănătoase.

“Obezitatea este influențată de mediu, așa că este important să privim această problemă din perspectiva fiecărei etape a vieții. De exemplu, viața copiilor și adolescenților este afectată de mediile digitale, inclusiv de marketingul alimentelor și băuturilor nesănătoase”, a declarat dr. Kremlin Wickramasinghe, șeful interimar al Oficiului European pentru Prevenirea și Controlul BNT al OMS: “Restrângerea comercializării alimentelor nesănătoase pentru copii, impozitarea băuturilor îndulcite cu zahăr și îmbunătățirea răspunsului sistemului de sănătate pentru gestionarea obezității sunt în prezent printre domeniile de politică cel mai activ discutate în Regiunea Europeană a OMS.”

Ziua Europeană de luptă împotriva obezității este marcată anual, la 22 mai. În România, aproximativ 30% din populație suferă de obezitate, iar peste 20% este supraponderală. (sursa - euro.who.int/en/)

Lasă un comentariu