INSECURITATEA ALIMENTARĂ ACUTĂ A CRESCUT PUTERNIC ÎN LUME, ÎN 2021

Distribuie pe:

Insecuritatea alimentară acută a afectat aproape 40 de milioane de persoane în plus în 2021, ajungând la aproape 200 de milioane, din cauza unor conflicte și crize climatice și economice, atrage atenția miercuri ONU într-un raport privind crizele alimentare, care nu ia în considerare războiul din Ucraina, ce ar urma să agraveze situația, relatează AFP.

Anul trecut, 193 de milioane de persoane în 53 de țări s-au aflat într-o situație de insecuritate alimentară acută, adică ele au avut nevoie de un ajutor urgent pentru a supraviețui. Însă chiar și cu ajutorul umanitar, multe au suferit de malnutriție acută, incapabile să își acopere nevoile nutriționale minime.

Clasificarea înglobează niveluri de la 3 la 5 pe scara internațională a securității alimentare: “criză”, “urgență” și “catastrofă”.

Proiecțiile pentru 2022, care nu includ în acest moment decât 42 din 53 de țări vizate, estimează

că între 179 și 181,1 milioane de persoane ar putea suferi de insecuritate alimentară acută.

“Războiul a scos deja în evidență natura interconectată și fragilitatea sistemelor alimentare”, subliniază FAO, care atrage atenția că “perspectivele nu sunt bune”.

“Dacă nu facem mai mult pentru a susține regiunile rurale, magnitudinea pagubelor legate de foamete și de degradarea nivelurilor de viață va fi dramatică. Este necesară o acțiune umanitară urgentă și la o scară mare”, a adăugat FAO.

Conflictele sunt cauza pentru care 139 de milioane de persoane se află în această situație, în special în țările în pragul unor crize politice și umanitare precum Republica Democrată Congo (RDC), Etiopia, Afganistan și Yemen, cele mai afectate.

Ar fi nevoie de un ajutor financiar de 1,5 miliarde de dolari pentru a acționa imediat, pentru a profita de sezonul de însămânțare pentru a spori producția în regiunile de risc, estimează FAO. (Agerpres)

Lasă un comentariu