ÎN PANDEMIE, SPERANȚA DE VIAȚĂ A ROMÂNILOR A SCĂZUT CU 2,7 ANI

Distribuie pe:

Din ultimele date ale Biroului European de Statistică - Eurostat, citat de agerpres.ro, aflăm că pandemia de Covid-19 a avut un efect negativ asupra speranței de viață la naștere, acest parametru calitativ scăzând în aproape jumătate din statele membre ale Uniunii Europene (UE).

Datele preliminare pentru anul 2021 arată că, în comparație cu anul 2020, cele mai grave scăderi ale speranței de viață au fost raportate pentru Slovacia și Bulgaria, cu scăderi de - 2,2 ani, urmate de Letonia cu - 2,1 ani, și Estonia cu - 2,0 ani.

În comparație cu anul 2019, înainte de izbucnirea pandemiei în Europa, Luxemburg a fost singurul stat membru al UE în care speranța de viață a crescut cu + 0,1 ani, în schimb a scăzut cel mai mult în Bulgaria (cu - 3,7 ani), în Slovacia (cu - 3,0 ani), și în România (cu - 2,7 ani).

Totodată, în cadrul aceleiași comparații de dinaintea pandemiei (între 2019 și 2021), Eurostat nu a constatat nicio schimbare în ceea ce privește speranța de viață în Malta și Suedia, dar este în continuare negativă pentru toate celelalte state membre ale UE.

Biroul de statistică al UE definește speranța de viață la naștere ca fiind numărul mediu de ani pe care un nou-născut i-ar trăi dacă ar fi expus la condițiile actuale de mortalitate pe tot parcursul vieții sale. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu