FESTIVALURILE DE PE VALEA MUREȘULUI ȘI VALEA GURGHIULUI, RELUATE DIN ACEST AN

Distribuie pe:

După doi ani de restricții impuse din cauza pandemiei, cele două festivaluri atât de dragi mureșenilor, Festivalul Văii Mureșului și Festivalul Văii Gurghiului, se vor relua în acest an.

FESTIVALUL VĂII MUREȘULUI 30-31 IULIE

Aflat la cea de a XVI-a ediție (cu doi ani de întrerupere 2020 și 2021), Festivalul Văii Mureșului va avea loc la sfârșitul lunii iulie, în perioada 30-31 iulie. În cursul zilei de astăzi, primarii comunelor de pe Valea Mureșului Superior participă la o întâlnire cu proprietarii terenurilor din Răstolița - zona La Alei (locul de desfășurare a festivalului) pentru stabilirea chiriei pe care aceștia o vor percepe pentru zilele de festival. Lucreția Cadar, primarul comunei Deda, a declarat pentru “Cuvântul liber” că speră ca proprietarii te-renurilor să perceapă o chirie mai mică, având în vedere că întreg efortul organizării festivalului cade în sarcina bugetelor locale ale comunelor componente ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară “Valea Mureșului”. “Consiliul Județean Mureș a aprobat alocarea a 70.000 de lei pentru organizarea festivalului din acest an. Suma nu este suficientă, iar noi (primarii de pe Valea Mureșului Superior - n.r.) sperăm ca la rectificarea bugetară din luna iunie, Consiliul Județean să aprobe alocarea unor sume direct către comunele din asociație, de 10-15.000 de lei, pentru ca acestea să poată să contribuie apoi cu sume de bani la organizarea manifestării. Este vorba despre conservarea și promovarea tradițiilor acestei zone. Fiecare ediție a festivalului a contribuit la transmiterea către noile generații a obiceiurilor noastre. Este o manifestare culturală importantă pentru comunitățile noastre și vom face toate eforturile pentru buna organizare”, a spus Cadar Lucreția. Aceasta a mai declarat pentru “Cuvântul liber” faptul că “în momentul de față în comuna Deda există peste 120 de locuri de cazare în pensiuni acreditate, noi fiind în faza de obținere a statutului de localitate turistică. Aceste spații de cazare vor putea fi găsite și pe pagina de internet a primăriei. Bineînțeles că și comunele Răstolița, Lunca Bradului și Stânceni dispun de unități de cazare, astfel că turiștii care vor veni din țară sau străinătate vor putea găsi camere pentru a se caza și în perioada festivalului”.

ȘEDINȚĂ PENTRU ORGANIZAREA FESTIVALULUI VĂII GURGHIULUI

“Festivalul Văii Gurghiului, care, din păcate, a fost întrerupt din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, se reia în acest an. Ediția 2022 va avea loc în perioada 13-14 august și ne vom reîntâlni, ca de obicei, în satul alegoric de pe Platoul Fâncel - Ibănești”, anunța Dan Vasile Dumitru, primarul comunei Ibănești, pe pagina sa de facebook. Contactat de “Cuvântul liber”, acesta a declarat că speră ca situația sanitară să nu împiedice desfășurarea din acest an a festivalului. “Ședința de organizare a fixat ca reper datele de 13-14 august. Manifestarea va putea fi mutată cu o săptămână dacă situația sanitară o va impune. Noi sperăm să nu fie cazul. Festivalul va fi organizat cu sprijinul Consiliului Județean Mureș, care a alocat 70.000 de lei, și prin contribuția primăriilor Ibănești, Gurghiu, Hodac și Reghin”, a spus Dan Vasile Dumitru.În cei doi ani de întrerupere a organizării festivalului de la Fâncel - Ibănești, pe Valea Gurghiului au fost deschise noi unități turistice, astfel că mureșenii, dar și oaspeții din țară și străinătate își vor putea programa petrecerea unui sfârșit de săptămână de neuitat, în contact cu tradițiile și obiceiurile Văii Gurghiului.

Aflat la cea de a XV a ediție, Festivalul Văii Gurghiului își propune ca obiectiv în acest an sensibilizarea publicului privind obiectivele de patrimoniu existente pe teritoriul microregiunii și conservarea patrimoniului imaterial și material ca un mijloc important de consolidare a legăturilor cu lumea satului. Principalele activități propuse vor fi: Târgul produselor meșteșugărești de produse agricole locale, care are scopul de a promova turismul local, a produselor tradiționale locale, a meșteșugurilor tradiționale și, nu în ultimul rând, a artei populare; Seri de spectacole cultural-artistice - teatru, dansuri și muzică valoroase, atât din punct de vedere artistic, cât și din punct de vedere al ținutei artistice și al diversității stilistice, abordând toate genurile muzicale; Parada patrimoniului cultural – patrimoniu cultural imaterial - patrimoniu etnografic care constă în jocuri populare pentru copii și adulți - patrimoniu de dansuri populare.

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu