SPD PIERDE TEREN ÎN FAȚA CDU LA ALEGERILE REGIONALE DIN GERMANIA

Distribuie pe:

Cancelarul german Olaf Scholz și Partidul Social Democrat (SPD) au suferit duminică a doua înfrângere electorală în interval de două săptămâni, într-un scrutin regional cheie considerat un test pentru politica guvernului federal, transmite luni dpa.

Creștin-democrații (CDU) au obținut cele mai multe voturi în alegerile desfășurate duminică în Renania de Nord - Westfalia, cel mai populat land german, în vreme ce sprijinul pentru SPD a coborât la un minim istoric, arată rezultatele finale provizorii publicate luni.

Înfrângerea este cea de-a doua în ultimele două săptămâni pentru cancelarul Scholz, social-democratul care conduce guvernul federal tripartit, după ce SPD coborâse la cel mai slab scor înregistrat vreodată și în alegerile din landul Schleswig-Holstein.

Duminică, SDP a obținut 26,7% din voturi, cel mai slab rezultat al social-democraților în cei 76 de istorie a Renaniei de Nord - Westfalia.

Pe primul loc s-a plasat CDU cu 35,7% din opțiuni (un plus de 2 puncte procentuale față de rezultatul din 2017), însă cel mai mare câștig l-au înregistrat Verzii, care și-au triplat scorul din 2017, ajungând la 18,2%.

Liberal-democrații din FDP au obținut 5,9% din voturi (12,6% în 2017), Alternativa pentru Germania (AfD) 5,4% (7,4% în 2017), iar Die Linke 2,1% (4,9% la precedentul scrutin).

În urma rezultatelor, coaliția care guverna în acest land, formată din CDU și FDP, nu va mai dispune de o majoritate în parlamentul regional.

La viitoarele negocieri, Verzii vor fi cei care vor înclina balanța, urmând să decidă dacă vor intra la guvernare alături de CDU sau de SPD.

Secretarul general al CDU, Mario Czaja, a afirmat că rezultatul alegerilor a arătat că partidul său are un mandat clar pentru a forma executivul regional.

Potrivit lui Kevin Kühnert, liderul SPD, o coaliție între partidul său și Verzi rămâne în joc, dat fiind că actuala coaliție între CDU și FDP în Renania a fost respinsă de alegători.

Circa 13 milioane de persoane s-au aflat pe listele de alegători în acest land industrial vestic, văzut adesea ca un indicator pentru alegerile federale. Participarea la vot a fost însă de doar 55%, un minim istoric.

Campania electorală a fost dominată de subiecte legate de situația din Ucraina, în primul rând securitatea energetică, renunțarea treptată la cărbune și creșterea prețurilor la combustibili și energie. Schimbările climatice, politica de educație și locuințe accesibile au fost alte teme de campanie.

Politologul Karl-Rudolf Korte a apreciat că rezultatele de duminică pun sub presiune coaliția lui Scholz la nivel federal. A fost un “cutremur politic”, a comentat el pentru dpa.

Rezultatul bun al Verzilor înseamnă că ministrul de externe Annalena Baerbock ar putea fi considerată un fel de “al doilea cancelar”, a adăugat Korte. (AGERPRES)

Sursa foto: Rosa - Luxemburg Stiftung

Lasă un comentariu