EVENIMENTE DE EXCEPȚIE CU OCAZIA SĂRBĂTORIRII A 80 DE ANI DE LA ÎNFIINȚAREA COLEGIULUI AGRICOL “TRAIAN SĂVULESCU” DIN TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

EXPOZIȚII, CONCERTE, DEZBATERI CU OCAZIA ANIVERSĂRII

Cu ocazia aniversării a 80 de ani de la înființare, în perioada 16-20 mai se desfășoară Zilele Colegiului Agricol “Traian Săvulescu”. Manifestările au debutat luni cu o acțiune de ecologizare a malurilor râului Mureș și cu o dezbatere pe tema agricultură biologică versus agricultură intensivă. Marți au avut loc manifestări sportive și concursuri, precum și o vizită la Serele Târgu-Mureș, marcate prin expoziții, mese rotunde, concursuri, dezbateri și un spectacol de amploare.

Miercuri a avut loc o excursie la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterniară din Cluj-Napoca, precum și un eveniment de diseminare din cadrul proiectului de vizită de studiu, “Pentru agricultori, dorințele devin ferme”.

Sărbătoarea a culminat ieri cu organizarea Galei Zilelor Colegiului care a avut loc în curtea școlii de la ora 17.00, în cadrul căreia au evoluat artiști cunoscuți precum Ciprian și Mihaela Istrate cu Ceterașii, Gențiana, Ansamblul Comuna Călimanilor din Deda și Barbarosa.

Gala a fost însă precedată de o demonstrație de dresaj canin, eliberare de porumbei, concursuri, scenete și momente artistice pregătite de elevii colegiului. De asemenea, în curtea colegiului au fost organizate expoziții ale agenților economici care au inclus mașini agricole, produse agricole, produse apicole, lavandă și flori, care au putut fi vizitate începând cu ora 12.00.

De la ora 12.30, în curtea colegiului, a avut loc un moment festiv la care au participat directorul colegiului, prof. ing. Adriana Blaga, directorul adjunct, prof. Diana Matei, consilier educativ, prof. Adina Marcu, cadre didactice ale școlii, fostul ministru al agriculturii, Petre Daea (autorul Legii 57 din 2019, prin care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale poate finanța liceele agricole), deputatul Dumitrița Gliga, inspectorul școlar general adjunct Ilyes Ildiko, inspectorii Grozav Gabriel și Niță Fănică, directorul Direcției Agricole Mureș Ileana Gușatu, acad. dr. ing. Ioan Oroian, directorul Stațiunii de cercetare pentru creșterea bovinelor din Sângeorgiu de Mureș, rectorul UASMV Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Cornel Cătoiu, Alin Helgiu, directorul Oficiului Județean de Zootehnie Mureș, Ovidiu Săvâșcă, directorul APIA Mureș, directorul DSVSA Mureș, precum și partenerii evenimentului de la societățile Azomureș, Dafcochim, IRUM Reghin, Puiul de Crăiești, Mirdatod Ibănești, Asociația Apicultorilor, SEMTEST SA, Ceragrim, Serele Târgu-Mureș și producători locali.

“Faptul că am avut capacitatea să ne adaptăm de-a lungul timpului la cerințele și exigențele pieței forței de muncă îmbinând tradiția cu inovația a făcut ca școala noastră, de-a lungul deceniilor de existență, să nu-și schimbe profilul de bază, respectiv pregătirea în domeniul agricol și în ramurile conexe și s-a adaptat continuu nevoilor de educație în diferite perioade de existență. Mulțumiți de ceea ce am realizat, sperând că vom reuși să facem și alte lucruri bune, ne-am invitat colegii și colaboratorii la marea noastră sărbătoare, unde vom împărtăși multe dintre experiențele noastre”, a spus directorul Colegiului Agricol “Traian Săvulescu”, doamna prof. ing. Adriana Blaga, în discursul său adresat oaspeților evenimentului.

Pentru Colegiul Agricol TS, MADR a alocat în 2020 suma de 175 mii de lei, în 2021 suma de 300 mii de lei, iar în acest an s-a semnat contractul de finanțare în valoare de 2.000 mii de lei.

De la ora 13.00 a avut loc o dezbatere importantă pe tema agriculturii, la care participă reprezentanți și oficialități din domeniul agriculturii, parteneri educaționali și foști elevi.

Astăzi, vineri, este ziua dedicată întâlnirii cu cadrele didactice pensionare, precum și ziua în care activitățile dedicate celor 80 de ani de existență se vor încheia.

Academician profesor Traian Săvulescu - întemeietorul școlii românești de fitopatologie

Într-un articol dedicat acestei sărbători, intitulat “Perenitate - arc peste timp - 80 de ani de existență” , profesorul Ioan Macarie ne transmite câteva aspecte din viața marelui savant al cărui nume îl poartă presti-giosul colegiu târgumureșean. Academician profesor Traian Săvulescu (1889-1963) a fost întemeietorul școlii românești de fitopatologie și protecția plantelor. A fost redactor responsabil al revistei “Buletin de la section scientifique de l, academie Roumain”, membru în comitetul de redacție al revistelor “Phytologische zeischrifz” din Berlin și “Sidowia” din Bulgaria. A fost profesor universitar la Institutul Agronomic “Nicolae Bălcescu” și profesor la Universitatea din București, fiind primul președinte al Academiei Române și membru în numeroase academii străine, sprijinind în primul rând ocrotirea naturii, se arată în articolul citat.

Colegiul Agricol “Traian Săvulescu”, care funcționează într-una din cele mai frumoase clădiri din Târgu-Mureș, a luat ființă acum 80 de ani, în anul 1942, ca școală medie de Agricultură. De la înființare și până în prezent, școala agricolă mureșeană a pregătit cadre pentru diferite profiluri și meserii, funcționând sub diferite denumiri, fiind singura unitate școlară din țară care nu și-a schimbat calificările profesionale. În anul 2004, ca urmare a conjuncturii favorabile și a rezultatelor deosebite în activitatea școlară și extrașcolară, Grupul Școlar Agricol Tg. Mureș a devenit colegiu, purtând numele celebrului fitopatolog Traian Săvulescu. Din anul 2007, Colegiul Agricol “Traian Săvulescu” a fost recunoscut ca școală europeană.

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu