LACUL URSU ȘI DRUMUL SĂRII, MODERNIZATE CU BANI EUROPENI

Distribuie pe:

Considerate drept “locuri emblematice pentru sănătate", Lacul Ursu și Drumul Sării din Sovata sunt modernizate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în cadrul campaniei “Europa în regiunea mea", printr-un proiect cu finanțare europeană și implementat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, sub sloganul “Sănătatea este în natura noastră".

Joi, 26 mai, în prezența președintelui Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, a primarului orașului Sovata, Zsolt László Fülöp, și a reprezentanților ADR Centru, Lacul Ursu a avut parte de o celebrare memorabilă, prin dezvelirea unei plachete dedicate acestui spațiu special, marcând, totodată, începutul unei campanii de promovare a revitalizării zonelor verzi și creării de condiții de viață mai bune pentru cetățenii Regiunii Centru a României.

În cadrul manifestării au fost prezentate principalele acțiuni ale campaniei “Europa în regiunea mea", inițiată de Uniunea Europeană.

“Realizările tangibile pentru comunitățile locale includ un traseu care leagă Lacul Ursu de celelalte lacuri cu proprietăți terapeutice din zonă, facilități de relaxare și agrement - foișoare de observație, turn belvedere, locuri de odihnă, precum și reabilitarea durabilă a parcului natural Drumul Sării, amenajate special în scop ecologic, eco-educativ și recreativ. Aici s-a creat speranța pentru o viață mai bună, populația recâștigând mândria propriei regiuni, deoarece numărul de vizitatori s-a dublat deja și s-au creat noi locuri de muncă", apreciază reprezentanții ADR Centru.

Valoarea totală a proiectului este de 7.321.191 de lei, din care 4,7 milioane reprezintă investiții de la Uniunea Europeană.

LACUL URSU, LOCUL UNDE SE ÎNTÂLNEȘTE MAREA CU MUNTELE

* La o altitudine de 502 metri, cu o suprafață de peste 40.000 mp, Lacul Ursu (cunoscut și sub numele de “Marea Moartă a Transilvaniei") este situat lângă “Arboretele de pe Săruri”- un munte de sare acoperit cu vegetație. World Record Academy îl recunoaște drept cel mai mare lac helioterm din lume și singurul de acest tip din Europa. Adâncimea lui depășește, în unele puncte, 18 metri.

* Unicitatea i se datorează nu doar proprietăților curative, ci și faptului că se cunoaște exact data la care s-a format: în dimineața zilei de 27 mai 1875, când, o rupere de nori a dus la surparea pășunii aflate pe teritoriul lacului de azi (cunoscut cândva ca Groapa lui Pálné). Data apare într-un proces verbal întocmit în octombrie 1897, care consemnează mărturia unui localnic din Sovata și a doi paznici de sare: “Cercetarea la fața locului s-a desfășurat în anii 1873-1874, iar în anul următor, adică în vara anului 1875 - îmi amintesc, era tocmai ziua Domnului - eram împreună cu răposatul Simon András, tovarășul meu de paznic de sare, cu care culegeam fânul pe câmpul aflat în fundul Lacului Illyés. Înainte de amiază, la ora 11, au apărut din norii repede adunați, averse însoțite de furtuni năprasnice, cele două pâraie dinspre Munții Cseresznyés s-au umflat înfricoșător și au luat fânul adunat de noi, ducându-se sub Muntele Zoltán. După ce furtuna s-a liniștit am observat că apa nu a curs, ci în locul unde s-a adunat, s-a format un lac imens. Consider că apa niciodată nu s-a dus de acolo, dimpotrivă, s-a tot înmulțit și încet și-a căpătat forma de astăzi".

* Potrivit cercetătorilor, mișcarea sării, care a dus la surparea pășunii, a început încă în 1860, însă Lacul Ursu și-a căpătat forma asemănătoare celei de astăzi într-o perioadă de 6 ani, adică între 1875 și 1881, întrucât surparea bazinului s-a desfășurat în mai multe etape, iar pâraiele care s-au vărsat în lac (Auriu și Criș-Toplița) nu l-au umplut imediat.

* Lacul, declarat monument al naturii, are forma unei piei de urs întinse, de unde îi vine și numele.

* Cea mai importantă caracteristică a Lacului Ursu este stratificația apelor conformă cu densitatea, cu concentrația de săruri, fapt ce a permis apariția fenomenului de heliotermie: “Este un fenomen rar întâlnit în Europa, fenomen prin care, în timpul verii, mai ales, apa lacului se încălzește pe verticală, mai mult în profunzime decât la suprafață. Câteva pâraie cu apă dulce se scurg în lac, formând la suprafața sa un strat subțire de apă dulce care reține, ca într-o seră, căldura acumulată de la razele soarelui. Datorită diferenței de concentrație, care, în profunzime, e de trei ori mai mare decât la suprafață, temperatura apei din lac, la 1,5 metri adâncime, poate atinge 40 de grade Celsius!... Iar la câțiva metri, temperatura ajunge la aproape 60 de grade. Căldura acumulată de apa sărată concentrată din profunzime nu este risipită în exterior, încât lacul devine, în adâncuri, un adevărat... cuptor lichid. Lucru benefic pentru pacienți, căci organele din abdomen și membrele inferioare ale omului sunt aici în contact permanent cu apa caldă, în timp ce toracele și umerii se află într-un mediu mai răcoros, ușor suportabil de organism", explică doctorul târgumureșean Călin Dorgo, medic specialist de balneofizioterapie și medicina cuturii fizice, în lucrarea sa, “Transilvania, un El Dorado balnear".

* Lacul Ursu și Arboretele de pe Sărături constituie arie protejată de interes național, rezervație naturală ce se întinde pe 79 de hectare și mai include lacurile: Aluniș, Lacul Roșu, Lacul Verde, Lacul Paraschiva, Lacul Mierlei. Se pare că folosirea apei sărate a lacurilor din zonă datează încă de pe vremea romanilor.

* În zilele noastre, sunt cunoscute efectele benefice ale apei sărate și ale nămolului în boli reumatismale, ginecologice, endocrinologice, respiratorii, dermatologice ș.a.

* În acest lac - precizează dr. Călin Dorgo - “orice pacient, de orice vârstă, poate rămâne în apă un timp mai îndelungat decât în alte lacuri sau bazine cu apă sărată. Datorită celor 60 de grade Celsius, temperatura la care albuminele coagulează, un ou introdus în lac la adâncimea de 3-4 metri va fi scos gata fiert, după 30 de minute, tocmai bun să fie mâncat! Iar dacă e nevoie și de puțină sare, e suficientă o plimbare până la stâncile de sare de pe malul lacului.

* În sezonul estival, Sovata are o influență aparte asupra turistului sau pacientului: climatul aproape subalpin, imensitatea Lacului Ursu înconjurat de păduri de conifere, aerul ozonat și pur, încălzit de razele soarelui, îți dau mereu impresia că te afli și la munte, și la mare, în același timp (...)".

(Surse documentare - lacul-ursu.ro, worldrecordacademy.org; Călin. I. Dorgo - Transilvania, un El Dorado balnear? Ed. “ansid", Târgu-Mureș 2003; primariasovata.ro, transylvanianow.com)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu