GUGULANII, BĂNĂȚENII CARE STAU PE UN MUNTE DE ISTORIE

Distribuie pe:

Gugulanii reprezintă denumirea generică sub care sunt cunoscuți locuitorii zonei Banatului montan din nordul județului Caraș-Severin și având ca centru urban municipiul Caransebeș. Numele de “gugulan” provine fie de la Vârful Gugu al munților Godeanu, fie de la cuvântul “gugulană”, care, în dialectul aromân, înseamnă “fata chipeșă și frumoasă”, respectiv “ciupercă cu pălărie roșie”.

Îndeletnicirile de bază ale gugulanilor sunt creșterea animalelor și pomicultura.

Gugulanii, neam de oameni muncitori si făloși, se trag de la muntele sacru al lui Zamolxe, Vârful Gugu.

Istoria nu i-a făcut să-și abandoneze țara - Gugulania, imaginar trasată peste Banatul montan.

Aproape 100.000 de români se fălesc cu numele de gugulani. Pe ei îi unesc o istorie construită în jurul Vârfului Gugu, obiceiuri neschimbate de veacuri, faima de a produce cele mai bune mere și mândria.

Țara aceasta există de mai bine de 2.000 de ani, dar nu este trecută pe nicio hartă.

O scurtă lecție de geografie, delimitare teritorială: Valea Bistrei, incepând de la Bucova la Caransebeș, culoarul Timiș - Cerna, pâna la Teregova, Rusca, Valea Higegului, Munții Godeanu, până la izvoarele râului Bistra.

Vechea vatră a Gugulaniei se afla pe cel mai înalt vârf al Munților Godeanu, Gugu (2.291 m), iar capitala se găsește la Caransebeș.

Ocupații de bază prin tradiție: agricultura și creșterea animalelor, negoțul cu mere.

De religie ortodoxă, gugulanii sunt considerați “de cea mai curată origine dacică”, iar leagănul poporului, Vârful Gugu, este numit “muntele sacru al lui Zamolxe”.

BEATRICE PICHIU

Lasă un comentariu