GUVERNUL PUNE ACCENT PE ZONELE METROPOLITANE - ÎN ZONA METROPOLITANĂ TÂRGU-MUREȘ, LUCRURILE AU ÎNCEPUT SĂ SE MIȘTE ABIA ACUM, DEȘI A FOST ÎNFIINȚATĂ ÎN 2006

Distribuie pe:

Zonele metropolitane au fost, de curând, reglementate legal de către Guvernul României printr-un act normativ, la propunerea Ministerului Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației. Conform actului normativ, se definește zonă metropolitană din Codul Administrativ prin introducerea conceptului de teritoriu metropolitan ca fiind teritoriul din jurul municipiilor, în cadrul căruia se creează relații reciproce de influență în domeniul căilor de comunicație, economic, social, cultural și al infrastructurii edilitare. Teritoriul metropolitan se delimitează astfel: pentru municipiul București - cel puțin teritoriul administrativ al județului Ilfov; pentru municipiile reședință de județ - cel mult primele două coroane urbane; pentru municipii, altele decât cele reședință de județ - cel mult prima coroană urbană. Zonele metropolitane deja constituite vor rămâne în forma actuală pentru a nu afecta funcționarea structurilor existente.

Astfel, localitățile care se vor asocia în zone metropolitane pot mandata managerii acestora să exercite în numele lor o serie de atribuții precum: elaborarea, adoptarea, monitorizarea și evaluarea periodică a strategiei integrate de dezvoltare metropolitană, a planului de mobilitate urbană durabilă al zonei metropolitane și a planului urbanistic general al zonei metropolitane; elaborarea politicii fiscale comune care să favorizeze atragerea de investiții de capital străin sau autohton; elaborarea documentațiilor tehnico-economice pentru proiectele de interes metropolitan; promovarea, depunerea și implementarea de proiecte finanțate din fonduri naționale, europene sau internaționale, de interes pentru dezvoltarea la nivelul zonei metropolitane etc.

Târgu-Mureșul are constituită Asociația Zonei Metropolitane din 2006. În 2021, în asociație a fost cooptată și comuna Sântana de Mureș alături de unitățile administrativ-teritoriale fondatoare: Consiliul Județean Mureș, Târgu-Mureș, Ungheni, Acățari, Ceuașu de Cîmpie, Corunca, Crăciunești, Cristești, Ernei, Gheorghe Doja, Livezeni, Pănet, Sâncraiu de Mureș, Sângeorgiu de Mureș, Sânpaul.

Un prim proiect major al primăriilor din Zona Metropolitană Târgu-Mureș a prins contur abia în urmă cu aproape două săptămâni, când Primăria Târgu-Mureș și primăriile învecinate municipiului au semnat un acord de parteneriat privind achiziția, în comun, a 18 autobuze electrice care vor avea o lungime de 10 metri. Finanțarea achiziției celor 18 autobuze electrice, care vor asigura transportul public de persoane în zona periurbană, se va face prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În Planul de Mobilitate, finanțatorul PNRR obligă să existe aceste asocieri între UAT-uri. De gestionarea acestor autobuze se va ocupa SC Transport Local SA, societatea urmând să încheie un contract de gestiune pe zona periurbană. În viitor, semnatarii protocolului susțin că este necesară înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ADI Transport la nivelul localităților limitrofe, care va gestiona transportul public, iar primăriile implicate vor contribui cu sume către această societate, pentru susținerea serviciului.

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu