ADRIAN NĂSTASE: ÎNTREBAREA ESTE DACĂ NU CUMVA PANDEMIA ȘI VACCINUL FAC PARTE DINTR-UN PUZZLE

Distribuie pe:

Pandemia de COVID-19 provocată de coronavirus a dat naștere la o serie de chestiuni delicate, întrebarea fundamentală fiind dacă nu cumva aceasta, inclusiv soluția care s-a găsit - vaccinul - “fac parte dintr-un puzzle, nu neapărat de conspirație”, a declarat președintele Fundației Europene Titulescu, Adrian Năstase, la dezbaterea “Geopolitica vaccinului. Realități internaționale și interese românești”.

Fostul premier a subliniat că, din informațiile pe care le deține, tehnologia ARN mesager era cunoscută cu ani de zile înainte și era pregătită pentru tratamente împotriva cancerului.

“Deci, practic, într-un fel au contat aceste cercetări anterioare, sperând ca ideea în sine a vaccinului utilizat pentru a evita forme mai grave, cel puțin, de coronavirus, ideea ca atare a fost solidă, a corespuns obiectivelor anunțate inițial. (...) Cred că sunt foarte multe teme care intră în zona aceasta a întrebărilor legate de noua ordine globală, de încercările de a orienta cumva structurile internaționale după criza economică, care, să spunem, s-a desfășurat în perioada 2008-2013 (...), cu o redresare parțială și intrarea în pandemie cu speranța că imediat după pandemie, lucrurile vor reveni la normal. Sunt semne de întrebare în continuare. (...) Toate lucrurile astea, într-un fel, se adaugă la întrebarea fundamentală: dacă nu cumva această epidemie, inclusiv soluția care s-a găsit, vaccinul respectiv, fac parte dintr-un puzzle, nu neapărat de conspirație”, a declarat Adrian Năstase la dezbaterea organizată de Fundația Europeană Titulescu.

Potrivit acestuia, printre “chestiunile delicate” se află “dacă au existat câștigători și pierzători” în jocul internațional, menționând că “a fost o poveste în care unii au pierdut, iar alții au câștigat”, “chestiunea jocurilor internaționale, a banilor, a contractelor, a utilizării vaccinurilor pentru anumite tipuri de acțiuni internaționale”.

“Uniunea Europeană ne vorbește acum despre tripla tranziție, despre chestiuni legate de climă, aspectele digitale, de evoluția socială - sunt lucruri importante, fără îndoială (...) Felul în care s-au dezvoltat aceste lucruri la nivelul UE, prezentate ca un succes, lasă anumite sechele, unele de ordin economic. Și celelalte ches-tiuni, care, cel puțin, dacă vorbim despre Europa, vor afecta în continuare (...) situația regiunii noastre, nu doar conflictul din Ucraina, dar și aspecte legate de inflație (...), creșterea scepticismului și în zona noastră, în Europa și mai ales în Europa de răsărit”, a adăugat fostul premier.

Citând mai multe rapoarte legate de pandemie și de evoluția situației geopolitice, Adrian Năstase a subliniat că unele dintre efectele negative ale acestui conflict sunt marcate, până la urmă, în opțiunile românilor legate de Europa, referitor la valori, principiile europene, relația cu Rusia, cu China. “Toate lucrurile acestea ne oferă un orizont de timp și nevoia unei analize”, a completat Năstase. (Agerpres)

Lasă un comentariu