MERKEL ÎȘI APĂRĂ POLITICA FAȚĂ DE RUSIA ȘI SPUNE CĂ NU ARE DE CE SĂ-ȘI CEARĂ SCUZE

Distribuie pe:

Fostul cancelar federal german Angela Merkel a apărat politica sa față de Rusia, apreciind că nu are de ce să-și ceară scuze pentru faptul că a mizat pe diplomație și comerț în încercarea de a evita un război în Ucraina, informează AFP.

Totodată, Angela Merkel a condamnat din nou cu fermitate invazia rusă, care, în opinia ei, “nu are nicio justificare”. “Aceasta este o ruptură brutală cu dreptul internațional (ruptură), pentru care nu există scuză”, a spus Merkel, vorbind pentru prima dată în public după retragerea sa din viața politică în urmă cu șase luni.

Însă ea a respins criticile conform cărora politica sa s-ar face vinovată în vreun fel de situația actuală. Angela Merkel a dat asigurări că a fost conștientă de mulți ani de amenințarea pe care regimul lui Vladimir Putin o făcea să planeze asupra Ucrainei.

Era în interesul Germaniei “să găsească un modus vivendi cu Rusia, pentru a nu ne pomeni într-o stare de război”, ci “a putea coexista în pofida tuturor diferențelor noastre”, a afirmat Angela Merkel, care a condus, timp de 16 ani, prima economie europeană.

După declanșarea invaziei ruse contra Ucrainei, fosta șefă a guvernului de centru-dreapta german a fost acuzată că a sporit dependența Europei față de energia rusă, în special promovând construcția gazoductului Nord Stream 2, în pofida rezervelor partenerilor săi europeni și americani.

Gazoductul, menit să dubleze capacitatea de aprovizionare a Germaniei cu gaz rusesc, a fost în final suspendat după declanșarea agresiunii ruse asupra Ucrainei, fără a fi dat în exploatare.

Germania a practicat multă vreme o politică a mâinii întinse spre Rusia, urmând ideea conform căreia comerțul ar induce o democratizare progresivă a acestei țări.

“Nu mă gândeam că Putin se va schimba datorită relațiilor comerciale”, a dat ea asigurări, estimând că acesta a tras linie peste democrație. Însă, era evident că Rusia “va fi mereu un vecin al Europei, care nu va putea fi ignorat total”, a argumentat Merkel în acest interviu moderat de un jurnalist al săptămânalului “Der Spiegel”, într-un teatru din Berlin.

Chiar dacă o apropiere politică nu este posibilă, “era pertinent să avem cel puțin relații comerciale. Și eu nu-mi voi cere scuze” pentru linia politică urmată în acești ultimi ani, a explicat Angela Merkel. (Agerpres)

Lasă un comentariu