100 DE ANI DE LA PRIMUL MECI AL ROMÂNIEI

Distribuie pe:

Federația Română de Fotbal a marcat împlinirea a 100 de ani de la primul meci al echipei naționale a României cu o expoziție cu fotografii istorice alb-negru vernisată în cadrul unui eveniment desfășurat la Casa Fotbalului.

Aproximativ 50 de invitați, printre care s-au aflat ministrul Sportului, Eduard Novak, președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, președintele clubului FCSB, Valeriu Argăseală,

sau fostul fotbalist Miodrag Belodedici, au putut vedea imagini de la meciurile primei reprezentative de-a lungul istoriei sale.

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a declarat în cadrul evenimentului că naționala de fotbal a arătat lumii întregi, în cei 100 de ani, valoarea și talentul poporului român

“Chiar dacă nu sunt din fotbal, am trăit cu acest sport în tinerețe și, într-adevăr, el transmite foarte multă emoție. Cred că acești 100 de ani de la primul meci al echipei naționale de fotbal au fost 100 de ani foarte buni în care am arătat lumii întregi cât de valoroși suntem. După acești primi 100 de ani putem să tragem linie, să formulăm niște concluzii pentru ca următorii 100 să fie mult mai buni. Avem azi toate cunoștințele, tehnologia și pasiunea. Vedem că fotbalul se dezvoltă, chiar dacă zilele acestea, echipa națională traversează o perioadă mai grea. Dar eu am încredere în acest sport și în conducerea lui că vor urma niște ani foarte buni”, a spus el.

Novak a menționat că echipa națională și jucătorii săi au nevoie mai mult ca niciodată de sprijin după cele două înfrângeri cu Muntenegru și Bosnia-Herțegovina din debutul noii ediții a Ligii Națiunilor: “Băieții de la națională, chiar acum, au cea mai mare nevoie de sprijin. Știu că de cele mai multe ori îți cunoști prietenii doar în situații grele, atunci vezi cine îți e alături și cine se dă la o parte. Așa că eu cred că jucătorii acum au cea mai mare nevoie de sprijin. Trebuie să avem încredere că va fi bine, doresc naționalei încă 100 de ani cu multe succese”.

Ministrul speră ca în viitor să găsească soluții pentru ca fotbalul să primească finanțare de la bugetul de stat. “Din momentul în care am preluat mandatul de ministru, am simțit o departajare așa... între Ministerul Sportului și fotbal. Și nu am înțeles de ce. Eu am spus de multe ori că fotbalul trebuie sprijinit și de către stat, pentru că aparține de sportul românesc. Până azi nu am găsit soluțiile pentru a oferi un sprijin financiar cum ar trebui să existe. Dar cel mai important este mesajul că fotbalul face parte din sportul românesc, iar această familie trebuie să fie împreună”, a adăugat Eduard Novak.

Președintele FRF, Răzvan Burleanu, a afirmat că își dorește ca în următorii 100 de ani, echipa națională să depășească performanțele realizate de la primul său meci până astăzi

“Participarea României la 12 turnee finale în prima sută de ani de existență ne obligă să lansăm această provocare către generațiilor care vor veni după noi. Și anume, să depășească performanțele din această sută de ani, iar în 2122 să putem fi siguri că fotbalul românesc a urmat un trend ascendent și să avem o a doua sută de ani a echipei naționale în cu totul alt context”, a afirmat el.

“Suntem azi la 100 de ani de la primul meci, iar de atunci s-au strâns aproximativ 700 de partide la nivel de seniori. Privim în urmă cu respect, dar și cu dragoste față de toată această evoluție a fotbalului românesc. Dar ne asumăm, totodată, și responsabilitățile viitorului. Ne dorim să construim o piramidă a performanței, iar sus, în vârf, găsim echipa națională pe care o sărbătorim azi, principalul obiect al muncii noastre. Dar în afară de prima reprezentativă a României nu trebuie să uităm că avem 18 loturi naționale. Sunt în total 19 reprezentative pe care trebuie să le gestionăm în fiecare an. Aceste echipe reprezintă un simbol pentru țara noastră, reprezintă o moștenire pe care o lăsăm generațiilor următoare. Le urăm urmașilor noștri să aibă grijă de cele 19 naționale și de parcursul lor spre înalta performanță pentru mândria și bucuria tuturor românilor”, a precizat Burleanu, care l-a prezentat invitaților pe Mihai, cel mai bun junior din Cupa Satelor, desemnat de FRF drept purtător de mesaj pentru generațiile următoare ale echipei naționale.

1922 Iugoslavia - România 1-2

Federația Română de Fotbal aniversează centenarul echipei naționale a României, care a disputat, la 8 iunie 1922, primul său meci cu Iugoslavia, la Belgrad, câștigat de “tricolori” cu scorul de 2-1 în fața a 5.000 de spectatori. Partida de atunci a fost organizată cu ocazia căsătoriei Principesei Marioara (fiica Reginei Maria și a Regelui Ferdinand) cu Alexandru I, Regele Iugoslaviei.

Golurile au fost înscrise de Francisc Ronay și Aurel Guga pentru România, în timp ce pentru Iugoslavia a marcat Jaroslav Sifer. Echipa folosită de selecționerul Teofil Morariu în primul meci din istoria naționalei României este următoarea: Adalbert Ritter - Alois Szilagy, Elemer Hirsch - Dezso Jakobi, Nicolae Honigsberg, Francisc Zimmermann - Aurel Guga (căpitan), Carol Frech, Paul Schiller, Francisc Ronay, Ion Auer. (Agerpres)

Lasă un comentariu