INAUGURAREA GRUPULUI STATUAR “ȘCOALA ARDELEANĂ”, LA TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

În 22 iunie 2022 va avea loc mult așteptatul eveniment de inaugurare a grupului statuar “Școala Ardeleană”, amplasat în Piața Victoriei.

Lucrarea aparține sculptorului Ioan Vasile Grama și îi reprezintă pe cei patru corifei ai Școlii Ardelene: Samuil Micu, Gheorghe Șincai, Petru Maior și Ion Budai Deleanu.

Monumentul arhitectural omagiază mișcarea de emancipare politică și culturală a românilor din Transilvania, în contextul curentului iluminist care a însuflețit elitele intelectuale europene și a imprimat o puternică amprentă asupra evoluției socio-politice a secolelor XVIII și XIX.

Cei patru reprezentanți ai Școlii Ardelene sunt semnatarii cunoscutului document “Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae”, adresat împăratului Leopold al II-lea, unde se arată că “Națiunea română este cu mult cea mai veche dintre națiunile Transilvaniei din vremea noastră, întrucât este lucru sigur și dovedit, pe temeiul mărturiilor istorice, al unei tradiții niciodată întrerupte, a asemănării limbii, datinilor și obiceiurilor, că ea își trage originea de la coloniile romane aduse la începutul secolului al doilea de către împăratul Traian, în nenumărate rânduri, în Dacia.”

Deputat PSD de Mureș DUMITRIȚA GLIGA

Lasă un comentariu