MAE: Continuă negocierile pentru evacuarea celor 260 de români din Fâșia Gaza

Distribuie pe:

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a afirmat, luni, că peste 260 de cetățeni români și membri de familie ai acestora solicită evacuarea din Gaza, iar în prezent negocierile continuă, situația din teren nepermițând acest lucru.

Șefa diplomației române a susținut o declarație comună cu omologul său azer, Jeyhun Bayramov.

“Peste 260 de cetățeni români și membri de familie din Fâșia Gaza s-au notificat pe lângă oficiul de reprezentare a României de la Ramallah, în vederea evacuării și menținem contactul cu ei. Din păcate, situația din teren nu permite la acest moment evacuarea cetățenilor străini din Gaza, punctul de frontieră, Rafah, fiind în continuare blocat. Negocierile pentru deblocare continuă între actorii implicați. Celula de criză a MAE continuă demersurile susținute pe toate palierele menționate, în vederea evacuării cetățenilor români”, a arătat ea.

Odobescu a precizat că este în “contact permanent cu omologii din regiune și cu partenerii internaționali ai României”, iar la Cairo există două echipe ale Ministerului de Externe pregătite să facă față acestei situații.

Ministrul a amintit că România “a condamnat în termenii cei mai fermi posibili atacul terorist al Hamas și susține dreptul Israelului de a se apăra, în linie cu dreptul internațional și cu dreptul umanitar internațional”.

“România solicită eliberarea tuturor ostaticilor, fără precondiții, inclusiv a celor șase cetățeni cu dublă cetățenie - israeliană și română - ostatici în Fâșia Gaza. În același timp, suntem profund îngrijorați și este de datoria noastră comună, să facem tot ce ne stă în putință pentru a proteja viețile nevinovate ale civililor, pentru a atenua criza umanitară din Gaza și pentru a evita criza regională a conflictului”, a completat ministrul.

Demnitarul a vorbit, la începutul intervenției sale, despre crizele de securitate din regiune.

“Permiteți-mi să folosesc acest moment pentru a reitera, atât în numele meu cât și în numele României, solidaritatea și susținerea față de toți care au suferit și a căror viață s-a schimbat dramatic, tragic, fundamental, fie că vorbim de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei sau de evenimentele recente din Israel și Gaza. Din orice poziție privim lumea, suntem cu toții martorii unor evenimente încărcate de durere și suferință. Avem cu toții obligația să lucrăm cu toată forța pentru a ne apăra valorile democratice și principiile de drept internațional și pentru a întări ordinea internațională bazată pe reguli”, a spus Luminița Odobescu. (Agerpres)

Lasă un comentariu