INTERVIU CU VICTOR PRODAN - PRIMARUL ORAȘULUI UNGHENI - LA UNGHENI: COPIII, PILOȚI AI VIITORULUI

Distribuie pe:

- Elevii Școlii Gimnaziale Emil Drăgan” din orașul Ungheni și cei din localitățile aparținătoare au auzit deja ultimul clopoțel de dinaintea începerii vacanței de vară. Este, cred, un prilej potrivit pentru a creiona un portret școlar al Unghenilor...

- Ca primar al orașului Ungheni, alături de Consiliul Local Ungheni, susțin și încurajez întregul efort al dascălilor, al părinților și, desigur, al elevilor, de pe parcursul întregului an școlar. Profesorii, învățătorii, cei care i-au coordonat și educat au avut prilejul să își vadă rodul muncii lor, pregătit pentru o viitoare etapă. Părinții, prieteni loiali și de neclintit în fața oricărei situații care va apărea înaintea copiilor, sunt întotdeauna prezenți. Și nu în ultimul rând, ei, elevii, viitorul nostru care e sădit cu sămânța cunoașterii și pregătit pentru viață pe parcursul acestor ani importanți în dezvoltarea comunității. Elevii Școlii Gimnaziale “Emil Drăgan” sunt cei care au toate pârghiile necesare pentru a ne reprezenta comunitatea, în anii ce vor urma, cu inteligență, aplecare și devotament față de locul din care au plecat. Eu, Victor Prodan, ca primar al orașului Ungheni, voi fi mereu alături de ei și voi contribui, cât de mult pot, la dezvoltarea lor și a mediului educațional din orașul Ungheni și localitățile aparținătoare.

- Câți elevi au absolvit școala în recent încheiatul an școlar?

- Anul acesta sunt 604 absolvenți în localitățile ȘĂUȘA, MOREȘTI, CERGHIZEL, VIDRASĂU și UNGHENI.

- Desigur, chiar dacă nu sunt încă elevi, și cei mici au parte de atenție...

- Așa este! Anul acesta am ajuns și la sufletele copiilor noștri, preșcolari, de pe raza orașului și a localităților aparținătoare, mai repede. Un cadoul dulce nu a lipsit de la petrecerea celor mai mici prichindei de la grădiniță, care ne-au primit cu cântecele, poezii, aplauze și zâmbete largi!

- De ziua lor, copiii au avut parte de un eveniment special, asupra căruia doresc să zăbovim puțin...

- Școlarii orașului și ai satelor aparținătoare au luat parte la un eveniment inedit, în premieră organizat în orașul nostru. Este vorba despre o expoziție, organizată în colaborare cu reprezentanții de la Baza 71 Aeriană “General Emanoil Ionescu”, cei care au reușit să smulgă aplauzele celor câtorva sute de elevi ai Școlii Gimnaziale “Emil Drăgan”! Cu prilejul sărbătorii internaționale dedicate copilului care are loc la data de 1 Iunie, Primăria orașului Ungheni a realizat, în parteneriat cu reprezentanții Bazei 71 Aeriană “General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii, un eveniment inedit - “1 IUNIE - Copiii, piloți ai viitorului!”.

Elevii Școlii Gimnaziale “Emil Drăgan” din orașul Ungheni și de pe raza localităților aparținătoare, au participat astăzi la o expoziție militară statică organizată la stadionul echipei C.S. Unirea Ungheni 2018, din localitate. Am considerat și mereu sunt de părere, că actele prin care putem transmite tinerilor noștri copii, iubirea față de patrie, respectul și determinarea în viață sunt momente importante în formarea acestora. Datorită unei excelente colaborări cu Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, respectiv cu domnul comandant Leonard-Gabriel Baraboi, astăzi, tinerii reprezentanți ai comunității noastre au putut să se bucure de un moment unic, cred, chiar la nivelul întregului județ Mureș.

Au avut parte de explicații, prezentări ale materialelor specifice aviației și chiar de un exponat special, un elicopter real de luptă.

Mulțumim oaspeților noștri pentru deschiderea de care au dat dovadă și de această dată și mă bucură faptul că am putut aduce un zâmbet pe chipurile tinerilor noștri copii. Timp de aproape 4 ore, cei peste 600 de elevi din clasele 0 - VIII ai școlilor de pe raza U.A.T. Ungheni s-au bucurat, în grupe formate și coordonate de profesorii și învățătorii lor, de explicațiile specialiștilor din cadrul unității militare anterior amintite, au îmbrăcat echipamente militare, au primit informații tehnice cu privire la activitatea de militar și materialele prezentate și chiar au avut posibilitatea de a urca la bordul unui elicopter tip IAR 330 SOCAT, alături de militarii români.

- Cum i-au primit militarii pe micii lor vizitatori?

- Cu prilejul evenimentului, căpitan-comandorul Alin Cioba, din cadrul Bazei 71 Aeriană din Câmpia Turzii, spunea: “Ne bucură nespus faptul că am reușit să fim astăzi aproape de cei mai mici reprezentanți ai comunității din orașul Ungheni. Am prezentat pe parcursul acestui eveniment, realizat sub coordonarea domnului general de flotilă aeriană Leonard-Gabriel Baraboi, comandantul Bazei 71 Aeriană «General Emanoil Ionescu», o parte din ceea ce înseamnă tehnică și echipamente militare aflate în dotarea forțelor aeriene române. Desigur, elementul central a constat în expunerea unui elicopter IAR 330 SOCAT, însă elevii s-au bucurat și de momente precum încercarea unei căști de pilot, purtarea unei veste militare antiglonț și activarea sirenelor aflate în dotarea mașinii de poliție militară. Deși colaborări au mai avut loc în ultima perioadă de timp, este pentru prima dată desfășurat în orașul Ungheni un astfel de moment și consider eu că este și cel mai bun moment - ziua de 1 Iunie fiind una foarte importantă pentru fiecare dintre participanții de astăzi. Ne bucurăm pentru faptul că am putut aduce un zâmbet pe chipurile celor prezenți aici, indiferent de vârste, și le urăm tuturor un sincer - La mulți ani! din partea întregului colectiv al bazei”.

- Un astfel de eveniment a avut, probabil, mai multe episoade...

- În cadrul expoziției statice s-a desfășurat și o prezentare de machete ale aeronavelor militare, susținută de domnul Rareș Ceclan, ocupantul locului al doilea la Concursul Internațional de Machete Statice - Trofeul AMA, desfășurat în luna Mai a acestui an, la Alba Iulia. Evenimentul s-a încheiat cu premierea fiecărui participant, cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului, de către Primăria orașului și a Consiliului Local Ungheni, dar și cu un spectacol pirotehnic, care a adus și mai multă culoare întregului moment. Cursul evenimentelor care implică aviația militară nu s-a oprit aici, pentru administrația ungheneană, Ziua Eroilor, sărbătorită la data de 2 Iunie, și la nivelul Primăriei orașului Ungheni a fost marcată și de un survol al aeronavelor militare de la Baza 71 Aeriană “General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii.

CORNEL GROZA

Lasă un comentariu