ACTIVITĂȚI PENTRU DESCURAJAREA CONSUMULUI DE DROGURI ȘI PREVENIREA FENOMENULUI TRAFICULUI DE PERSOANE ȘI MINORI

Distribuie pe:

POLIȚIȘTII MUREȘENI, PREZENȚI LA FESTIVALUL MOONFEST

În prima zi a Festivalului MoonFest, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și ai Biroului Siguranță Școlară, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Antidrog se află printre tineri pentru a le aduce la cunoștință că se pot distra și dacă nu consumă substanțe psihoactive.

Adolescenții au fost informați cu privire la consecințele consumului de droguri și pentru a se convinge de efectele pe care acestea le au asupra organismului, au fost invitați să testeze ochelarii care distorsionează realitatea, simulând efectele psihomotorii ale consumului de alcool și droguri.

În discuțiile cu tinerii, polițiștii au pus accent pe influența negativă pe care o poate avea un anturaj nepotrivit.

În proximitatea festivalului, cât și în localitatea Mica, au fost prezente șase filtre rutiere și opt echipaje de poliție, care au asigurat un climat de ordine și siguranță publică și efectuează verificări cu privire la consumul de alcool sau substanțe psihoactive, la volan.

Având în vedere specificul festivalului, tinerilor nu le-a rămas decât să își facă amintiri frumoase și să se distreze, în limitele legale.

COMPARTIMENTUL RELAȚII PUBLICE IPJ MUREȘ

ZIUA INTERNAȚIONALĂ ÎMPOTRIVA CONSUMULUI ȘI TRAFICULUI ILICIT DE DROGURI, MARCATĂ ȘI ÎN JUDEȚUL MUREȘ

Biroul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (United Nations Office on Drugs and Crime - UNODC) coordonează, anual, campania globală de marcare a Zilei internaționale împotriva abuzului și traficului ilicit de droguri, în scopul de a trage un semnal de alarmă și a determina factorii de decizie implicați să acționeze eficient pentru a ajuta la creșterea gradului de conștientizare cu privire la problematica consumului de droguri.

În acest an, UNODC a abordat provocările transnaționale legate de droguri, care decurg din situațiile de criză. Ca în fiecare an, Agenția Națională Antidrog s-a alăturat organismelor internaționale, militând pentru protejarea dreptului la sănătate pentru cei mai vulnerabili, inclusiv pentru copii și tineri, pentru persoanele care consumă droguri și pentru persoanele care au nevoie de servicii de asistență integrată în adicții.

Agenția Națională Antidrog este prezentă în această perioadă în comunitate, desfășurând, la nivel național, activități de prevenire a consumului de droguri și de consiliere psihologică, la cele mai importante evenimente, concerte, întruniri tematice sau în zonele de agrement.

Pentru adolescenții care se confruntă cu probleme legate de consumul de droguri, Agenția Națională Antidrog derulează, gratuit, de luni până vineri, programul de consiliere psihologică SAFE SPACE, a declarat comisar de poliție ROMAN Ion Aleodor, Agenția Națională Antidrog.

La nivelul județului Mureș, specialiștii și voluntarii Agenției Naționale Antidrog, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade”, Inspectoratul Județean de Poliție Mureș, Inspectoratul Județean de Jandarmi Mureș și Crucea Roșie - filiala Mureș, au desfășurat activități de prevenire a consumului de droguri în cadrul festivalului MOONFEST, care a avut loc în localitatea Cerghid, comuna Mica.

PENTRU PREVENIREA FENOMENULUI TRAFICULUI DE PERSOANE ȘI MINORI

Despre siguranța noastră, capacitatea de a recunoaște persoanele care vor să racoleze tineri și copii, dar și sfaturi legate de cei mici, am avut ocazia să transmitem celor prezenți la Platoul Cornești și în Cetatea medievală din Tg. Mureș, majoritatea părinți. Am întâlnit și un grup de copilași, cu care ne-am împrietenit și care, cuminței, așteptau cu nerăbdare să primească o gustare. Este ușor de observat educația bună de care au avut parte și faptul că pun în practică cele învățate, totul pentru binele lor.

Am întâlnit și adolescenți care erau la distracție, dar care își doreau în viitorul apropiat să muncească, prilej pentru noi de a le explica și de a-i atenționa asupra exploatării prin muncă, dacă nu-și identifică în mod corect acel loc de muncă, dacă aleg să muncească fără a încheia un contract și dacă nu înțeleg sau nu cunosc în totalitate clauzele înscrise în acesta.

Am rămas cu o impresie plăcută în urma acestor activități, văzând interesul și deschiderea persoanelor cu care am interacționat de a fi informate și prevenite asupra fenomenului traficului de persoane și minori.

Comisar șef de poliție ZAHARIA Cristina Gabriela, coordonator al Centrului Regional Tg. Mureș al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane

ACTIVITĂȚI PENTRU DESCURAJAREA CONSUMULUI DE DROGURI

Reprezentanții Agenției Naționale Antidrog, împreună cu cei ai Inspectoratului Județean de Poliție Mureș și ai Grupării Mobile de Jandarmi “Regele Ferdinand I” Târgu-Mureș s-au aflat, la sfârșitul săptămânii trecute, în mijlocul participanților Festivalului MOONFEST 2022. Cu acest prilej, au transmis informații, mesaje și recomandări preventive, de descurajare a consumului de droguri. Astfel, specialiștii în prevenirea consumului ilicit de droguri din cadrul Agenției, însoțiți de voluntari instruiți în domeniu, au asigurat permanent, pentru participanții la festival, servicii de informare, educare și conștientizare, în vederea prevenirii consumului de droguri.

Pe parcursul celor două zile de desfășurare a festivalului, au avut loc activități pentru promovarea unui stil de viață sănătos. De asemenea, au fost oferite informații cu privire la serviciile Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș, la efectele consumului de alcool și droguri în punctele de informare amplasate în perimetrul evenimentelor, precum și consiliere de specialitate pentru participanți.

Tinerii prezenți la evenimente au putut experimenta și “ochelarii de droguri”, ce simulează o gamă largă de efecte care pot fi declanșate de consumul de droguri, precum și “ochelarii de alcool”, care simulează o intoxicație puternică cu alcool.

L.B.

Lasă un comentariu