CERC PASTORAL-CATEHETIC AL PREOȚILOR DE PE RAZA MUNICIPIULUI REGHIN

Distribuie pe:

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în data de 30 iunie 2022, zi în care Biserica Ortodoxă prăznuiește Soborul Sfinților 12 Apostoli, s-a desfășurat, în protopopiatul Reghin, cercul pastoral al preoților din parohiile de pe raza municipiului Reghin, precum și al preoților din parohiile adiacente municipiului, parohii aparținătoare Centrului cultural-catehetic “Sfânta M.MC. Ecaterina”, coordonat de părintele prof. dr. insp. Claudiu-Dorin Chiorean.

Cercul preoțesc a debutat la ora 16 a aceleiași zi, cu slujba de Te Deum la Biserica “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, locaș al cărui hram s-a sărbătorit în ziua precedentă, pe data de 29 iunie, paroh fiind preotul Viorel Șulea.

În deschiderea evenimentului, părintele protopop Valentin Vârva a adresat un cuvânt de bunvenit tuturor, apoi s-au susținut discursuri tematice: “Experiența iubirii prin rugăciune” de către preotul Ioan Ovidiu Ujică, paroh al parohiei Teleac, și “Rugăciunea în viața Bisericii și a creștinilor” de către domnul director al Bibliotecii municipale “Petru Maior” Reghin, dr. Florin Bengean. În cadrul prelegerilor s-a accentuat rolul și importanța rugăciunii în viața preotului și a creștinului autentic, rugăciunea fiind văzută ca expresie a comuniunii frățești și divine, și totodată izvor de abundență duhovnicească în lumina faptelor ce le săvârșim în misiunea sfântă a urmării lui Hristos, atât preoți și credincioși, cât și profesori și elevi ai aceleiași Biserici.

Întreaga activitate s-a desfășurat din motivația faptului că anul 2022 este proclamat în Patriarhia Română drept “Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și “Anul comemorativ al Sfinților isihaști: Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”, iar tema cercului preoțesc a fost în strânsă legătură cu aceasta.

Întâlnirea a fost onorată de prezența părintelui Protopop Valentin Vârva, a dlui avocat Stelian-Doru Cătană, membru al Adunării Eparhiale al Alba-Iuliei, precum și de un număr considerabil de preoți, doamne preotese și profesori de religie.

Conferința s-a încheiat cu o agapă frățească la care au participat toți cei prezenți.

Pr. IOAN-EMANUEL MERA

Lasă un comentariu