VEȘTI PROASTE PENTRU VIITOARELE MISIUNI PE MARTE: SCHELETUL ASTRONAUȚILOR NU SE RECUPEREAZĂ NICI DUPĂ 12 LUNI ÎN URMA UNUI ZBOR SPAȚIAL

Distribuie pe:

Vești proaste pentru viitoarele misiuni marțiene: astronauții se recuperează greu în urma pierderii de masă osoasă suferite în timpul perioadei petrecute în imponderabilitate, chiar și după un an de la revenirea pe Pământ, conform unui studiu publicat joi, informează AFP.

Cu ajutorul noilor tehnici de imagistică 3D, un studiu efectuat pe 17 astronauți de pe Stația Spațială Internațională (ISS), publicat în jurnalul Scientific Reports, a demonstrat că recuperarea rămâne incompletă, chiar și după un an. Au fost analizate scheletele a 14 bărbați și trei femei înainte de zborul lor spațial, la revenirea lor pe Pământ, după șase luni și apoi după 12 luni de la aterizare. Rezultatul: la un an de la zbor, 16 astronauți au prezentat o resorbție incompletă a tibiei, care își pierduse până la 2% din densitatea osoasă comparativ cu perioada premergătoare zborului. Cu cât șederea pe orbită era mai lungă (6-7 luni), cu atât sistemul osos era mai deteriorat. După 12 luni, nouă dintre astronauți nu își reveniseră complet. Daunele sunt comparabile cu un deceniu de pierdere de masă osoasă pe Pământ, sau mai mult.

Pentru viitoarele zboruri cu echipaj uman către Marte - mult peste șase luni - acest lucru reprezintă în orice caz un obstacol, care se adaugă problemelor radiațiilor cosmice și impactului psihologic al unei izolări prelungite. “Nu va fi ușor pentru echipaj să pună piciorul pe solul marțian la sosire... este foarte invalidant”, a remarcat Gauquelin-Koch. (Agerpres)

Lasă un comentariu