DIN NOU, LA FESTIVALUL INIMILOR - Ansamblul “Mureșul” - păstrători și transmițători în viitor, ai tradițiilor portului și jocului transilvănean

Distribuie pe:

Fiecare popor, fiecare nație, etnie, fiecare loc are are un trecut mai mult sau mai puțin tumultuos, o istorie a cărei esență vine din identitatea fiecăruia, identitate care se reflectă în tot ceea ce face, gândește și simte. La bazele ei stau rădăcinile acestor popoare, exprimate prin tradiții, prin port, obiceiuri și jocuri populare.

Vederea unui strai popular purtat cu mândrie, a unui joc popular care a răzbit prin timp, te face să simți până în străfundurile tale identitatea, istoria, tradițiile, iar toate acestea ne sunt sunt oferite mereu de Ansamblul Mureșul, oamenii care nu doar au înțeles importanța a ceea ce fac, dar au ridicat la nivel de artă toate acestea.

Festivalul Inimilor desfășurat la Timișoara, în perioada 6- 10 iulie, festival aflat la a XXXI-a ediție, a adus în fața iubitorilor de folclor 30 de ansambluri din 11 țări, Ansamblul Mureșul participând la mai mult de 20 de ediții.

Ansamblul Artistic Profesionist “MUREȘUL” s-a constituit în anul 1956 și poartă numele celui mai mare curs de apă din interiorul Munților Carpați, zonă în care noi trăim, născându-se din necesitatea cercetării si valorificării scenice a bogatelor tradiții, obiceiuri, cântece si jocuri populare moștenite din străbuni.

Ansamblul Artistic Profesionist “Mureșul” din anul 1990 ființează sub patronajul Consiliului Județean Mureș cu două secții română și respectiv maghiară având misiunea de a păstra, promova și valorifica cultura tradițională din zona noastră și din alte zone ale țării. Secția română a ansamblului are în componență orchestra condusă de dirijorul Zoli Bambo, corpul de balet al cărui coregraf este Florin Cerghedi și compartimentul soliști vocali din care fac parte interpretele: Neag Maria, Maria Sântean Faghiura, Dorina Grad, Dorina Oprea și Leontina Pop. Artiștii ansamblului au fost mesagerii spiritualității populare românești si maghiare pe mai toate continentele lumii: Europa(Ungaria, Franta, Olanda, Belgia, Italia, Spania, Germania, Austria, Cipru), Asia(Japonia, Taiwan), Africa(Egipt) și S.U.A, acestea fiind doar câteva din țările unde au cucerit aplauzele a sute de mii de spectatori. In acest an, instituția va împlini 66 de ani de activitate neîntreruptă.

Inimile artiștilor de la Ansamblul Mureșul au bătut la unison cu a tuturor celorlalți participanți. O feerie, o dezlănțuire de culori, de mândrie, de artă și frumusețe. Participanți veniți de departe, alături de artiștii Ansamblului Mureșul au oferit , tuturor celor prezenți și nu numai....... zile de desfătare, de reîntoarcere la frumosul a ceea ce suntem.

A-ți onora trecutul și tradițiile, a le împărți și transmite mai departe e o datorie care ne revine nouă tuturor și probabil fiecare dintre noi o facem într-un fel sau altul, într-o măsură mai mică sau mai mare.

Ei bine, Ansamblul Mureșul, acești oameni ale căror inimi bat în ritmurile tradiției și identității noastre o fac cu pasiune, cu respect, cu dăruire, talent și mult drag..

Nu e ușor să joci, la 35 de grade Celsius, cu cizme, cătrințe, baticuri ... dar acești gardieni ai tradițiilor noastre o fac cu iubire, oferindu-ne cu drag din prinosul bucuriei lor... iar noi le mulțumim.

Poate că nu tuturor ne place, în mod deosebit, muzica populară, manifestările de acest gen și totuși nu există nicio nuntă, botez sau orice alt fel de petrecere în care muzica populară, portul și tradițiile să lipsească cu desăvârșire, e acel moment când identitatea și unitatea noastră moștenită își fac simțită prezența.

Ar trebui să fim mai atenți la istoria noastră, la tradițiile noastre, mai atenți în a le păstra și transmite mai departe. E greu să trăiești fără să îți aduci aminte cine ești și de unde vii!

ANTONELA DUMITRACHE Foto: FLORIN GHERASIM

Lasă un comentariu