PRIMUL LABORATOR DE EXTRAGERE SECUNDARĂ A COCAINEI, DESCOPERIT ÎN ROMÂNIA

Distribuie pe:

Procurorii DIICOT și polițiștii de la Antidrog au depistat, în urma unei ample acțiuni pentru destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în importul de droguri de mare risc pe teritoriul României, cocaină cu o valoare de piață de circa 200.000 de euro, precum și un laborator de extragere secundară a cocainei.

La începutul lunii iunie a acestui an a fost constituit un grup infracțional organizat, format din doi cetățeni români și un cetățean israelian, la care ulterior au aderat doi cetățeni columbieni, care au sprijinit activitatea grupului, în scopul importului de droguri de mare risc, realizarea operațiunilor chimice de extracție, purificare a drogurilor și distribuirea/ traficarea ulterioară a acestora pe teritoriul României, a informat Inspectoratul General al Poliției Române, într-un comunicat transmis marți AGERPRES.

“La data de 1 iulie, inculpații de cetățenie columbiană însoțiți de inculpații cetățeni români au introdus pe teritoriul României cantitatea de aproximativ șase kilograme de cocaină. Cocaina a fost introdusă pe teritoriul Uniunii Europene pe cale aeriană de către inculpații cetățeni columbieni. Cei doi inculpați de cetățenie columbiană au avut pe lângă rolul de cărăuși ai drogurilor și pe acela de chimiști specializați în extragerea de cocaină din mărfuri aparent legale”, precizează IGPR.

În perioada 30 iunie - 6 iulie, membrii grupului infracțional organizat au făcut demersuri în vederea procurării mijloacelor necesare efectuării operațiunilor de extracție a drogurilor, respectiv achiziționarea substanțelor chimice necesare și a vaselor de reacție.

De asemenea, în vederea derulării în bune condiții a procesului de extragere pe cale chimică a cocainei, aceștia au identificat și închiriat o cabană aflată în afara zonelor locuite din județul Bihor.

În cadrul operațiunii, la data de 10 iulie a fost pus în aplicare mandatul de percheziție domiciliară, patru dintre inculpați fiind surprinși în plin proces de extracție a cocainei din cafea pe cale chimică, fiind astfel identificat pe teritoriul României primul laborator de extragere secundară a cocainei.

“În urma percheziției domiciliare efectuate în cauză au fost descoperite și ridicate un calup presat de un kilogram care conține procaină, 148 grame cocaină maronie, ce nu a fost trecută prin procesul de cristalizare, cât și un amestec de cocaină și cafea cântărind cinci kilograme. De asemenea, au fost identificate diferite recipiente de plastic folosite pentru extragerea cocainei, aproximativ 40 de litri de substanță maronie constituind amestec de substanțe chimice tipice pentru extragerea cocainei din cafea măcinată, un litru de acetonă, o canistră de 20 de litri cu benzină și zece pungi de cafea sigilate”, arată IGPR.

Procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) - Structura Centrală au dispus reținerea pentru 24 de ore a cinci inculpați - cei doi cetățeni columbieni, doi cetățeni români și un cetățean israelian.

Marți urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București cu propunerea de arestare preventivă a celor cinci.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor antidrog din cadrul DCCO - Serviciul Antidrog, brigăzilor de combatere a criminalității organizate Oradea și Cluj Napoca, precum și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor și al pompierilor din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale și Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale din cadrul Poliției Române. (Agerpres)

Lasă un comentariu