IERONIM PUIA (1887 - 1960) – COMEMORAT LA SOCIETATEA CULTURAL-PATRIOTICĂ “AVRAM IANCU”, FILIALA TÂRGU MUREȘ

Distribuie pe:

Ieronim Puia s-a născut la 17 iulie 1887, în comuna Săliștat, județul Brașov.

Ieronim Puia a urmat cursurile școlii primare în comuna natală, cursul secundar inferior la Făgăraș, iar școala normală la Deva.

Pregătirea specială pentru Școlile de munci industriale și comerciale a făcut-o între anii 1913-1914, la Bratislava. A studiat în limba germană și maghiară.

A urmat cursul universitar organizat de Consiliul dirigent pentru revizori școlari, în perioada 1921-1923.

Ieronim Puia a preluat școlile de la guvernul maghiar (68 de școli)

A funcționat ca inspector școlar până la data de 1 septembrie 1940 când, în urma cedării Ardealului de Nord, s-a refugiat la Sibiu, unde a decedat în anul 1960.

Ieronim Puia s-a distins printr-o activitate școlară rodnică, conferințe pedagogice și printr-o activitate extrașcolară neobosită, ca dirijor de cor și fanfară, organizator de conferințe, concerte și serbări, propagandă culturală în calitate de secretar al “Astrei”, secretar al reuniunii de înfrumusețare a comunei, conducător al reuniunii de cântăreți, membru în Comitetul și Sinodul protopopesc ortodox.

Ca revizor și inspector școlar a avut greaua sarcină să organizeze învățământul românesc în județul Mureș.

În anii 1919-1921 a organizat cursuri de vară pentru studierea și însușirea limbii române pentru învățători și profesori minoritari.

În anul 1921 a fost numit în comisia de examinare pentru notificarea diplomelor învățătorilor maghiari din județele Mureș, Ciuc, Trei Scaune și Odorhei.

A fost deputat sinodal de Tg. Mureș, calitate în care a participat, la Cluj, la înscăunarea episcopului Nicolae Ivan în restaurata episcopie a Vadului, Feleacului și Clujului, la 7 decembrie 1921.

Din anul 1926 a funcționat și ca preot în parohia ortodoxă în comuna Sângeorgiu de Mureș.

În iunie 1938 a fost delegat de Ministerul Educației Naționale cu supravegherea cursurilor pentru învățătorii din Cristur, în perioada 1-17 iulie.

A fost sărbătorii de Asociația învățătorilor și autoritățile județului Mureș cu prilejul împlinirii celor 5 ani și, respectiv,10 ani de funcțiune ca revizor școlar (în anul 1924 și anul 1930),

Școala izraelită din Tg. Mureș, în semn de recunoștință, a înființat Fundația “Ieronim Puia” în anul 1924, având ca scop însușirea limbii și culturii române cu posibilitatea de a premia elevul care a dovedit cel mai mare progres în însușirea limbii române.

Pentru merite deosebite a primit următoarele decorații:

• Ordinul “Coroana României” în gradul de Cavaler, în calitate de revizor școlar la Tg. Mureș (9 martie 1923, București)

• Ordinul “Coroana României” în gradul de ofițer, ca revizor școlar în județul Mureș (6 februarie 1926, București)

• Medalia “Răsplata muncii pentru construcții școlare” clasa I (23 martie 1926, București)

• Medalia “Răsplata muncii pentru învățământ” clasa I (27 martie 1930, București)

• Medalia “Răsplata muncii pentru 25 de ani în serviciu Statului” clasa I (București, 23 februarie 1932)

Între anii 1919 și septembrie 1940, Ieronim Puia și-a adus contribuția la dezvoltarea învățământului în județul Mureș pe mai multe planuri:

• A coordonat construcțiile de spații școlare noi, a cumpărat și amenajat clădiri pentru școli, numărul spațiilor școlare românești crescând de la 68 în anul 1919 la 240 în anul 1932.

• A promovat învățători pregătiți în școlile românești de la sate, organizând cursuri de perfecționare, din anul 1919, până în anul 1938.

• A organizat cursuri de perfecționare pentru cunoașterea limbii române pentru învățătorii maghiari și izraeliți.

• A sprijinit învățământul confesional și particular în toată perioada 1919-1940 printr-o strânsă colaborare cu conducerile parohiilor reformate, romano-catolice, unitariene, evanghelice și izraelite, cu limbile de predare română, maghiară și germană;

• S-a ocupat intens de strângerea de date privind școala românească din județul Mureș din anul 1700 până în anul 1931. Materialele au fost puse la dispoziția prof. Traian Popa pentru Monografia orașului Tg. Mureș, apărută în anul 1932, fiindu-i menționat numele.

• Realizează, în anul 1925, o situație statistică a învățătorilor români din județul Mureș, din 145 de școli, și o scurtă istorie a acestor școli.

• Realizează a situație statistică completă a învățământului românesc de stat în 250 de localități, care cuprinde numărul elevilor, limba de predare, numărul școlilor pe localități, numele învățătorilor și gradul învățătorilor, precum și o situație statistică a grădinițelor din 33 de localități și numele educatoarelor, în anul școlar 1939/1940.

• Obține de la Ministerul Educației Naționale, în anul 1936, un număr de 80 de posturi de învățători pentru Școlile de Stat completându-se astfel posturile necesare bunei desfășurări a învățământului în tot județul Mureș.

• Desfășoară o intensă activitate culturală, fiind secretarul Despărțământului Asociației Culturale Astra din Orașul Tg. Mureș.

Lasă un comentariu