RAPORTUL COMISIEI EUROPENE PUNE O OGLINDĂ ÎN FAȚA ACESTEI COALIȚII CONTRA FIRII PSD-PNL

Distribuie pe:

Liderul grupului deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a declarat miercuri că raportul Comisiei Europene privind respectarea statutului de drept din România indică faptul că PSD și PNL “au reușit” să pună țara noastră “în grupa țărilor de mare risc privind libertatea presei”.

“Raportul Comisiei Europene privind respectarea statului de drept din România pune o oglindă în fața acestei coaliții contra firii PSD-PNL, impusă și condusă de Klaus Iohannis. Ne-am întors în vremea lui Adrian Năstase înainte de intrarea în Uniunea Europeană. Ați reușit să puneți România în grupa țărilor de mare risc privind libertatea presei. S-a întâmplat asta după intimidarea jurnaliștilor care au dezvăluit plagiatul lui Ciucă și legile securismului, și cumpărarea unor instituții media din subvenția pentru partide. Klaus Iohannis nu a răspuns nici astăzi la o întrebare pusă de un jurnalist în conferința de presă: «Cum v-ați permis să identificați și să amenințați sursele unei publicații independente?». Așa ceva e specific țărilor iliberale, acolo unde ați aruncat România”, a scris Moșteanu pe Facebook.

El a adăugat că tot Comisia Europeană este aceea care arată că “nu există suficientă transparență în ceea ce privește promovarea politică în presă”.

“Cu alte cuvinte, reclamă mascată. PSD este partidul care nu a pus nici azi la dispoziție lista de publicații pentru care plătește, lunar, sute de mii de euro, din bani publici. Așa cum a atras atenția și USR, Secția Specială (SIIJ) a fost desființată doar cu numele, iar Guvernul PSD-PNL continuă să abuzeze de OUG-uri. Nu putem guverna o țară prin OUG-uri, fără dezbatere parlamentară. Domnilor Marcel Ciolacu, Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă, vă place în ce ați transformat România?”, a mai scris Ionuț Moșteanu.

Comisia Europeană recomandă României să se asigure că revizuirea legilor justiției consolidează protecția pentru independența sistemului judiciar și să ia măsuri pentru a soluționa îngrijorările existente legate de anchetarea și punerea sub acuzare în cazul infracțiunilor din sistemul judiciar, ținând cont de standardele europene și opiniile Comisiei de la Veneția, indică al treilea raport anual privind situația statului de drept în Uniunea Europeană, prezentat miercuri de executivul comunitar.

De asemenea, CE recomandă țării noastre să introducă reguli privind lobby-ingul pentru membrii parlamentului.

Documentul menționează că sistemul de justiție din România pune în practică reforme structurale menite să soluționeze o serie de probleme care durează de mult timp.

“Guvernul a adoptat o nouă strategie judiciară și un plan de acțiune conex pentru 2022-2025 și implementează proiecte pentru a îmbunătăți digitalizarea sistemului de justiție, așa cum este prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență. Deși SIIJ a fost desființată, rămân unele îngrijorări legate de noul sistem de investigare și punere sub acuzare a faptelor penale din sistemul judiciar”, notează raportul.

Executivul UE adaugă că regulile privind sancțiunile disciplinare continuă să genereze temeri pentru independența sistemului judiciar, care sunt de așteptat să fie rezolvate de noul proiect al legilor justiției aflat în pregătire.

O altă recomandare făcută României este să fie soluționate provocările operaționale ale Direcției Naționale Anticorupție (DNA), printre care cele cu privire la recrutarea procurorilor, și să monitorizeze atent impactul noului sistem privind investigarea și acuzarea în cazul faptelor de corupție din sistemul judiciar.

Pe de altă parte, Comisia recomandă autorităților române să consolideze regulile și mecanismele pentru sporirea independenței editoriale a media publice ținând cont de standardele europene în acest domeniu. (Agerpres)

Lasă un comentariu