MAMELE DIN CATEGORII DEFAVORIZATE VOR PRIMI TICHETE DE 2.000 DE LEI PENTRU NOU-NĂSCUȚI

Distribuie pe:

Mamele din categoriile cele mai defavorizate vor primi un sprijin de 2.000 de lei la nașterea unui copil, a decis guvernul în ședința de vineri. Ajutoarele vor fi acordate mamelor în primele trei luni de la nașterea copiilor, informează Agerpres.

Categoriile de femei defavorizate care vor primi tichete pentru nou-născuți:

* mamele care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului și care primesc venit minim garantat;

* mamele care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului și care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, inclusiv mamele minore;

* mamele care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului și care se află în situație de risc;

* mamele care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului, aflate temporar în situații critice de viață, respectiv sunt victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente și/sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, stabilite prin ancheta socială;

* mame care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului și care nu au acte de identitate și nu pot accede la drepturile civile;

* mamele minore care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului.

Ce trebuie să știe mamele care vor primi tichetele:

* Valoarea nominală a unui tichet social pe suport electronic pentru nou-născuți va fi de 2.000 de lei.

* Tichetele sociale pe suport electronic nu permit retragere de numerar, ci numai cumpărarea de produse de îngrijire pentru nou-născuți.

* Mamele vor putea utiliza tichetele pentru nou-născuți numai într-o rețea de magazine afiliate, pe baza actului de identitate.

* Unitățile afiliate sunt cele care vând produse pentru îngrijirea nou-născutului și care acceptă ca mijloc de plată tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuți.

* Dacă mama nu are act de identitate, va putea folosi tichetul pentru nou-născuți pe baza documentului eliberat de autoritățile publice locale, care atestă apartenența sa.

* Contravaloarea tichetului social reprezintă venit neimpozabil și nu se ia în considerare la stabilirea venitului net lunar.

* Tichetul pentru nou-născuți poate fi utilizat în termen de șase luni de la data emiterii acestuia.

Cum vor fi identificate mamele eligibile și cum se face plata cu tichetul electronic:

* Serviciile publice de asistență socială de la nivel local vor identifica și vor verifica mamele care se califică să primească acest beneficiu.

* Serviciul public de asistență socială va întocmi lista mamelor care se califică să primească tichete pentru nou-născuți.

* În cazul femeilor care nu au acte de identitate, autoritățile locale le vor cere următoarele date: nume, prenume, adresa de domiciliu și un document eliberat de serviciul public de asistență socială care să ateste apartenența acestor persoane.

* Lista femeilor care urmează să primească tichete pentru nou-născuți se va aproba de către reprezentantul legal al autorității publice locale și ulterior se va transmite instituției prefectului. Listele se centralizează la nivel de județ, distinct pentru cele șase categorii de mame defavorizate, și apoi se trimit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

* Ministerul de resort asigură distribuirea tichetelor sociale pe suport electronic pentru nou-născuți de la unitatea emitentă către instituția prefectului, conform tabelelor centralizatoare comunicate de fiecare prefectură.

* Prefecturile distribuie tichetele autorităților administrației publice locale de pe raza teritorială unde își au domiciliul sau reședința mamele din categoriile defavorizate, împreună cu lista unităților afiliate.

* Autoritățile administrației publice locale înmânează apoi mamelor tichetele sociale împreună cu lista unităților de unde pot cumpăra produse de îngriire a copilului, folosind aceste tichete.

* În cazul în care pe raza teritorială nu se află unități afiliate sau numărul acestora este mic, autoritățile publice locale vor pune la dispoziție, atât prin publicare pe site-ul propriu, cât și listat, la cererea mamelor, unitățile afiliate din județul respectiv, care acceptă tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuți

Lasă un comentariu