INSTITUTUL DE INVESTIGARE A CRIMELOR COMUNISMULUI ȘI MEMORIA EXILULUI ROMÂNESC

Distribuie pe:

ROMÂNIA SUB NOII BARBARI

Barbarii s-au întors în țara noastră,

lansând pe piață persecuții noi,

sunt peste tot torționari și lanțuri

și între noi e stare de război.

Nu se fac filme, cărți apar arare,

în teatre-i frig, actorii sunt calici,

ziarele cresc staruri fără noimă,

cătușele fac muzica pe-aici.

Și cel mai mult nu se-nțelege, totuși,

de ce avem atâtea bețe-n roți,

de ce barbarii dau, cu-atâta râvnă,

în muncitori și în țărani, în toți.

Măcar de i-ar favoriza pe ceilalți,

măcar la unii de le-ar fi loiali,

dar suferă la fel și cărturarii,

sunt puși în lanțuri intelectuali.

Persecutați sunt oamenii politici,

bancherii stau în temniți până mor,

capitaliști și comuniști, prin boxe,

dau azi măsura stării tuturor.

Nici inginerii nu mai au de lucru

și nici constructorii n-au nici un rost,

plugarii n-au cu ce-și ara pământul,

minerii nu mai sunt nici cât au fost.

Râzând, barbarii îi ucid pe dascăli,

distrug iluminații unui neam,

îi umilesc pe tragicii profesori,

vânzând adolescenți la kilogram.

Acum e razie nemaivăzută,

un genocid ce nici nu poate fi,

se fabrică dosare pentru medici,

mulți doctori sunt trimiși în pușcării.

Sărman popor, tu n-ai medicamente

și n-ai nici pâine, de atâtea ori,

și-au hotărât barbarii să-ți confiște

și dreptul la speranța că nu mori.

Barbarii fără milă și rușine

lucrează-n forță și lovesc în toți,

unde-ai ajuns, popor român, când, iată,

nici apă-n țara ta să bei nu poți?

Ești singur, într-o lume ce te uită,

barbarii țara ta un iad o fac,

ți-au ocupat pământul și cultura

și-acum îți iau și dreptul la un leac.

E un blestem, cum n-a mai fost un altul,

bătrânii mor, copiii nu răsar,

când creierul întregii țări e-n lanțuri

și medicii se sting sub bici barbar.

O țară ca o pândă generală!

Se oxidează lanțul pe iloți,

nu se mai văd nici albele halate,

sub moartea neagră ce lovește-n toți.

23 iulie 1997

IICCMER respinge în mod categoric organizarea unei noi ediții a Cenaclului Flacăra”, din următoarele considerente:

Cenaclul Flacăra a avut drept scop îndoctrinarea comunistă a tinerei generații și susținerea cultului personalității lui Nicolae Ceaușescu;

Obiectivul acestei diversiuni ideologice nu a fost acela de a crea cultură, ci de a transforma cultura în propagandă;

Organizarea unei noi ediții nu este altceva decât un act de dispreț la adresa victimelor regimului comunist.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc își exprimă surprinderea și indignarea în legătură cu anunțul organizării unui eveniment cultural cu denumirea de “Cenaclul Flacăra”, menit să marcheze ziua nașterii “poetului de curte” Adrian Păunescu. Organizat de către structurile de propagandă ale regimului comunist, la inițiativa lui Adrian Păunescu, Cenaclul Flacăra a avut drept scop îndoctrinarea comunistă a tinerei generații, susținerea cultului personalității lui Nicolae Ceaușescu și oferirea unei alternative socialiste la muzica și poezia lumii libere.

“Într-o Românie care și-a câștigat democrația prin suferință și pierderi de vieți omenești, repunerea în scenă a unui fenomen cultural cu valențe comuniste, la 33 de ani de la Revoluție, reprezintă o rușine națională imensă și o dovadă a lipsei de considerație la adresa victimelor regimului comunist. Avem datoria morală față de cetățenii acestei țări, din generația tânără sau din cea care a cunoscut metodele propagandei comuniste, să prezentăm faptele așa cum s-au consumat în realitate și să ne asumăm responsabilitatea ca acestea să nu se mai repete vreodată.

În calitate de Președinte al IICCMER, îi solicit ferm domnului Andrei Păunescu să înceteze organizarea acestei manifestări care, repet, nu este altceva decât o palmă adresată memoriei victimelor unui regim barbar, dar și o modalitate de manipulare a tinerei generații” - a declarat prof. univ. dr. Daniel Șandru, Președintele IICCMER.

Evocarea unui act de propagandă comunistă, menit să consolideze dictatura lui Nicolae Ceaușescu, exclusiv în postura de fenomen cultural, este o insultă la adresa celor care au suferit și au murit ca urmare a acțiunilor represive ale regimului Ceaușescu și reprezintă o încercare de falsificare a memoriei istorice românești. În acea perioadă, valorile culturale și artistice autentice au fost folosite pentru a da credibilitate tezelor propagandei național-comuniste, mulți dintre cei care le-au întruchipat participând fără voia lor la o adevărată “operațiune de imagine” pusă la cale de regim, cu sprijinul conștient al unor oameni de cultură aflați într-o neobosită luptă pentru favorurile și atenția Puterii.

Deși în cadrul “Cenaclului Flacăra”, nu de puține ori, s-a cântat muzică adevărată și s-a rostit poezie sinceră, obiectivul acestei diversiuni ideologice nu a fost acela de a crea cultură, ci de a transforma cultura în propagandă. Sarcina dată de PCR organizatorilor Cenaclului Flacăra a fost aceea de a transforma muzica și poezia tinerilor de atunci în “ode” la adresa lui Nicolae Ceaușescu, iar prin aceasta, indiferent de meritele sale poetice, Adrian Păunescu se înscrie ferm în rândul celor care și-au făcut din susținerea regimului totalitar un mod de viață și o profesiune de credință.

În spiritul adevărului și în temeiul respectului față de victimele regimului comunist, IICCMER solicită încetarea oricăror manifestări publice menite să prezinte propaganda de tip ceaușist ca fiind un demers cultural autentic, trecând sub tăcere efectele sale devastatoare pentru viețile milioanelor de cetățeni ai României care i-au suferit rigorile.

18 iulie 2022

N.R. Cenaclul Flacăra, împreună cu marele și inegalabilul poet contemporan ADRIAN PĂUNESCU, au cântat muzică patriotică adevărată, ca și poeziile obiective și sincere publicate de marele poet, cum se recunoaște și în prezentul comunicat de presă.

Exemplul de necontestat al operei lui Adrian Păunescu este și poemul “România sub noii barbari”, pe care-l publicăm împreună cu comunicatul de presă rău intenționat, ca și părerea ofensatoare a prof. univ. dr. Daniel Șandru, Președintele IICCMER.

Alte comentarii sunt de prisos.

Lasă un comentariu