ZIUA AVIAȚIEI - MESAJUL MINISTRULUI APĂRĂRII NAȚIONALE, VASILE DÎNCU, DE ZIUA AVIAȚIEI ROMÂNE ȘI A FORȚELOR AERIENE

Distribuie pe:

“Doresc să aduc un omagiu în primul rând celor opt militari pe care i-am pierdut, la datorie, în luna martie a acestui an, în catastrofa aeriană din județul Constanța. Sacrificiul lor nu va fi nicicând uitat. Ei s-au alăturat întru eternitate galeriei eroilor aerului căzuți pentru România, în toate timpurile, care au apărat, până la sacrificiul suprem, porțile albastre ale țării noastre”, a afirmat Dîncu, în mesajul remis AGERPRES de MApN.

El a adăugat că situația de securitate generată de agresiunea Federației Ruse în Ucraina și implicațiile acestui război “necesită continuarea procesului de adaptare a posturii de descurajare și apărare” a NATO.

“Aliații noștri se află deja aici, iar contribuția lor va crește gradual în perioada imediat următoare”, a subliniat ministrul.

Potrivit acestuia, Forțele Aeriene Române, alături de celelalte categorii de forțe ale Armatei noastre, “au contribuit în mod direct, cu misiuni și sarcini îndeplinite exemplar, la întărirea permanentă a capacității de apărare a țării noastre, și-au adaptat timpul de reacție la un ritm operațional crescut și au continuat misiunile și antrenamentele executate în comun cu partenerii din cadrul Alianței Nord-Atlantice”.

El a amintit misiunile de Poliție Aeriană executate cu aeronavele F-16 proprii și pe cele din cadrul Activităților  de Vigilență Întărită și de Poliție Aeriană Întărită executate alături de aeronave de luptă ale partenerilor din Germania, Italia, Marea Britanie, Statele Unite al Americii.

Programele de înzestrare pentru aviația militară continuă, a evidențiat Vasile Dîncu, care a menționat că programul privind avionul multirol va fi completat, în curând, cu încă două escadrile, prin achiziția, modernizarea și operaționalizarea a încă 32 de aeronave F-16, ceea ce va deschide calea către etapa finală, respectiv dotarea cu aeronave de generația a V-a.

“La fel de importantă pentru securitatea țării și a teritoriului aliat este și continuarea Programului `Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare - PATRIOT', un sistem testat în luptă și capabil să angajeze toate tipurile de amenințări aeriene actuale pe care rachetiștii sol-aer deja îl exploatează și se pregătesc pentru recepționarea următoarelor sisteme aferente acestui proiect”, a adăugat ministrul Apărării.

“Discutăm, totodată, și de modernizarea avioanelor școală IAR-99 sau de continuarea înzestrării cu radare de cercetare moderne, indispensabile în asigurarea avertizării timpurii realizate prin supravegherea permanentă a spațiului aerian național și parte importantă a misiunii de onoare a Forțelor Aeriene Române - apărarea spațiului aerian al României, integrat în spațiul aerian al Alianței Nord Atlantice, precum și de alte achiziții de tehnică modernă, care se află în planificare și pregătire”, a completat ministrul Dîncu.

***

Aproximativ 20 de aeronave militare, printre care F-16 Fighting Falcon, C-130 Hercules, C-27J Spartan, Antonov AN-30, IAR-330, IAR-99 aparținând Forțelor Aeriene Române și două aeronave de tip Eurofighter Typhoon, aparținând Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, au survolat cerul Capitalei, ieri, de Ziua Aviației.

Lor li sau alăturat două aeronave de tip Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Italiene, două elicoptere tip EC-135 aparținând Ministerului Afacerilor Interne, două elicoptere IAR-330 Puma ale Serviciului Român de Informații, o aeronavă Boeing 737 aparținând Tarom, precum și patru aeronave Extra 300 aparținând Aeroclubului României, a transmis Ministerul Apărării Naționale.

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Aviației, au fost survolate de aeronave militare următoarele localități: Adjud, Aiud, Alba Iulia, Bârlad, Botoșani, Brăila, Caracal, Câmpia Turzii, Cluj-Napoca, Dej, Focșani, Galați, Gherla, Groșii Țibleșului, Luduș, Mediaș, Onești, Piatra Neamț, Sighișoara, Suceava, Târgu Neamț, Tecuci, Târgu Lăpuș, Târgu Mureș, Turda și Vaslui.

Lasă un comentariu