ADMINISTRAȚIA, GRĂDINA LUI MIRCEA ȘI CINEMATOGRAFUL DIN PARCUL CASTELULUI REGINEI MARIA, DIN BALCIC

Distribuie pe:

Această clădire a fost odată una din cele mai de frunte din ținutul “Trapeza”. Arhitecții Castelului au păstrat-o și la început acolo locuia administratorul complexului. Acum, aici, se află administrația Institutului Cultural de Stat, Centrul cultural “Castelul Balcic”.

În micuța, dar frumoasa grădină, se intersectează câteva drumuri. Într-una din direcții sunt terasele în trepte din fața vilei Săgeata albastră, care se ridică peste straturile de flori. În celelalte direcții se văd drumurile către vila Ghereta santinelei, intrarea în complex și vilele Izbânda și Suita. Se văd cele trei mori. Din cocheta grădină pornește și drumul apei trecută prin cascadă spre oglinzile de apă, iar după Puntea suspinelor spre marea strălucitoare.

În centrul grădinii, printre gingașele tufe de trandafiri, se află statuia dreaptă, așezată pe o coloană de piatră sculptată, a unui soldat tânăr. Acesta este legendarul Mircea cel Bătrân. El a condus Țara Românească, între 1386 și 1418. Mircea a fost un remarcabil strateg și comandant al forțelor armate, om de stat, politician, diplomat, ocrotitor și întemeietor de biserici și mănăstiri. Chipul său măreț este pictat pe biserica de la Curtea de Argeș, unde sunt înmormântați membrii familiei regale. Regina Maria l-a botezat pe cel mai mic fiu al ei Mircea, după numele marelui voievod român. Micul prinț a murit la începutul Primului Război Mondial, la frageda vârstă de 14 ani.

Statuia din piatră albă a voievodului veghează în liniște asupra aleilor din complex și a fiecărui trecător pe aceste alei. Statuia lui Mircea cel Bătrân este singura figură de bărbat în complexul regal de la Balcic. Războaiele, ocrotitorii apelor care înfrumusețează cișmelele sunt figuri mitologice. Medalionul de deasupra cișmelei de lângă Administrație reprezintă o stemă. Celelalte bazoreliefuri din diferite locuri ale complexului sunt ale Fecioarei Maria.

În apropiere se află barajul morii pe care arhitecții complexului l-au păstrat. O parte din apa vechii mori este captată și îndreptată printr-o țeava largă spre turbinele uzinei electrice, care alimenta Castelul cu energie electrică. După ce au transformat clădirea, ea a devenit parte din cinematograful de vară. Astăzi, el este restaurat întru totul cum arăta pe timpul Reginei Maria.

Lasă un comentariu