DIFERENȚA DINTRE ARSURĂ SOLARĂ ȘI BRONZ

Distribuie pe:

Să răspundem cu o altă întrebare:”Care este diferența?” și pentru a ne lămuri totuși, există câteva lucruri despre care ar trebui să vorbim,deoarece o diferență există, și încă una destul de “dureroasă”.

Când pielea noastră este expusă radiațiilor ultraviolete se produce o substanță numită “melanina” care protejează pielea și îi dă culoare - “bronzul” mult râvnit de mulți dintre noi. Astfel, cu cât pielea este expusă mai mult, cu atât bronzul va fi mai intens. Când corpul nostru nu poate produce melanina suficientă pentru a anihila radiațiile UV absorbite de piele atunci rezultă binecunoscută arsură solară.

Persoanele cu pielea deschisă au riscul cel mai crescut de a dezvolta o arsură solară, deoarece corpul lor produce mai puțină melanină. Un rol deosebit de important îl joacă, de asemenea, și factorii genetici și de mediu. Persoanele mai blonde (ochii albaștri, părul cu o culoare deschisă), cele roșcate sunt în mod particular mai predispuse la arsuri solare și, adăugând uneori și factorii genetici, sunt de asemenea și mai susceptibile la cancerul de piele decât persoanele cu pielea mai închisă, care,implicit au mai mult pigment natural.

Arsurile solare distrug celulele din straturile superficiale ale pielii. În majoritatea cazurilor, aceste arsuri sunt minore, cauzând numai o piele roșie, sensibilă la atingere, care revine la normal după câteva zile. Dacă ne supraexpunem la soare în mod repetat poate apărea îmbătrânirea prematură a pielii-uscarea, ridarea, piele mai aspră și mai dură la atingere, iar în cazuri excepționale,dar care nu ar trebui deloc neglijate-cancerul de piele.

Cum putem acționa într-o arsură solară?

Pentru a scăpa de durere,antiinflamatoarele non-steroidiene sunt cele mai indicate. Ca adjuvante mai putem utiliza cremele cu un conținut ridicat de substanțe anestezice, care oferă și o senzație de răcorire.

Dacă apare febră, administrați antipiretice.

Pentru a preveni infecția, folosirea de săpunuri antibacteriene/antimicrobiene ar fi de preferat.

Pentru a evita uscarea pielii, se pot utiliza creme hidratante, evitându-se produsele pe bază de uleiuri, recomandându-se un consum crescut de lichide (minim 2 litri/zi).

Există prevenție

Diversitatea mare de produse ecran cu factor de protecție (FP) adecvat, disponibile în farmacii, are un rol foarte important în protejarea pielii. Cu cât factorul de protecție este mai mare, cu atât protecția este mai mare. De aceea, atunci când alegeți factorul de protecție, ar fi indicat să țineți cont atât de tipul pielii, cât și de timpul pe care doriți să-l acordați expunerii la soare. Preferabile sunt produsele ecran cu FP mai mare sau egal cu15, care se aplică cât mai des posibil, cu atât mai mult după ieșirea din apă. De asemenea, trebuie să țineți cont și de momentul din zi propus pentru a vă expune la soare, știut fiind faptul că intensitatea radiațiilor UV este maximă între orele 11 a.m și 4 p.m. (https://www.newgirl.ro/)

Lasă un comentariu