103 ANI DE LA ÎNFIINȚAREA ARMEI TANCURI PE TERITORIUL ROMÂNIEI - ZIUA TANCHIȘTILOR

Distribuie pe:

Până și cei care strunesc coloși de oțel cu șenile au o zi a lor, în care poți să-i pui să-ți dea de băut, să spună povești cu țevi, motoare, șenile și alte minunății de neînțeles pentru mulți dintre noi.

Această zi este 1 august, când se sărbătoresc anul acesta 103 ani de la înființarea armei TANCURI pe teritoriul ROMÂNIEI.

Tancul, această superbă mașină blindată, îmbină eficient următoarele calități de luptă: putere de foc, forță de izbire, mobilitate sporită și protecție prin blindaj.

România a fost printre primele țări din sud-estul EUROPEI cu unități blindate. Dacă la 1 august 1919 în Garnizoana MIHAI BRAVUL se constituia primul batalion de care de luptă, la 1 ianuarie1921 avem primul regiment de care de luptă în Garnizoana TÂRGOVIȘTE.

În ziua de 1 noiembrie 1939, la numai 2 luni de la începerea celui De-Al Doilea Razboi Mondial, se înființează în centrul țării al 2-lea regiment de care de luptă. Astfel, fiecare unitate primește denumirile onorifice de REGIMENTUL 1 și REGIMENTUL 2 care de luptă.

Ca și dotare cu tancuri, subliniem prezența tancurilor franțuzești RENAULT și cehoslovace R1.R2., achiziționate de statul român.

În timpul marii conflagrații mondiale, tanchiștii au desfășurat operațiuni militare în cadrul DIVIZIEI 1 BLINDATE ,,ROMÂNIA MARE” pentru eliberarea BASARABIEI și BUCOVINEI DE NORD. Au luptat la ODESSA și STALINGRAD, acoperindu-se de glorie, dar și plătind cu sânge prin jertfa ostașilor săi.

După întoarcerea armelor, la 3 august 1944, tanchiștii participă la lupte pentru eliberarea BUCUREȘTIULUI, TRANSILVANIEI și pe teritoriul UNGARIEI, CEHOSLOVACIEI, AUSTRIEI, până la înfrângerea nazismului.

Analizând perioada de timp 1945-1989, se poate spune că arma tancuri a cunoscut în armata română o evoluție pozitivă prin: amploarea organizatorică specifică, cantitatea de tancuri, capacitatea industriei autohtone de a produce tancuri, baza materială de instrucție și cheltuielile materiale alocate procesului de instruire.

Dacă ROMÂNIA a realizat tancurile românești P-125, TR.-85, TR-85 M 1, TR.-800 și a fost recunoscută ca producător de tancuri în lume, ne mândrim și cu faptul ca a realizat singurul film artistic românesc cu tanchiști și cu tancuri, respectiv ,,FATA MORGANA”.

ÎN JUDEȚUL MUREȘ

Tanchiștii mureșeni, începând cu anul 1956, când, în Târgu Mureș, pe Strada Nicolae Bălcescu, se înființa REGIMENTUL 2 TANCURI Mureș, au fost organizați, de-a lungul timpului, în diferite structuri: DIVIZIA 6 TANCURI, BRIGADA 2 TANCURI, BRIGADA 6 TANCURI.

Au participat cu responsabilitate la activități în cadrul TRATATULUI DE LA VARȘOVIA, diferite aplicații tactice pe teritoriul ROMÂNIEI, la campanii agricole de vară și de toamnă, pe șantierele mari ale ROMÂNIEI, înainte de anul 1989, la intervențiile pe timpul inundațiilor din anii 1970, 1975, 2000...

Tanchiștii au fost prezenți în stradă și în zilele revoluției din decembrie 1989. Tanchiștii au apărat sediile unor instituții de stat și au blocat intrările în orașul Târgu-Mureș în martie 1990, pentru a restabili ordinea și disciplina în oraș.

După modificările structurale și de efective adoptate în armata română în perspectiva aderării la NATO în anii 1993-1994, tanchiștii mureșeni, conduși de Mr. CIUPU MIHAI, au pregătit, în sistem centralizat, luptători tanchiști pentru întreaga TRANSILVANIE, iar cei conduși de Lt. Col TODEA ISPAS au pregătit militari specializați în paza obiectivelor speciale pentru toate structurile militare ardelene.

În Târgu Mureș funcționează CLUBUL TANCHIȘTILOR, menit să păstreze tradițiile tanchiștilor mureșeni.

ARMA TANCURI A FOST ȘI ESTE CONSIDERATĂ O ARMĂ GREA ȘI COMPLEXĂ

Începând cu anul 2002, în armată s-au executat redimensionări structurale și cantitative, desființări și reduceri de efective. Sper să nu se repete din istorie ,,subcontractarea apărării”, cum este la modă un principiu care nu este economic și nu sunt sigur dacă este eficient. Conflictul din UCRAINA a scos în evidență că TANCUL rămâne principala țintă pentru toate categoriile de armament terestru, aerian, rachete, bombe etc.

Tancul a fost implicat în acest conflict ucrainean în lupta urbană, fără sprijin clasic, dând posibilitatea luptătorului ascuns după acoperiri naturale să-l lovească.

Așa cum spunea un general de tancuri străin, ,,TANCURILE continuă să existe nu pentru că nu pot fi distruse de armele înalt tehnologizate, ci pentru că au capacitatea să le înfrunte pe câmpul de luptă modern”.

Chiar dacă în termeni populari tanchistul este ,,mic, negru și al dracului”, el este caracterizat prin devotament față de arma tancuri, inițiativă, curaj, simț practic, disciplină, rezistență fizică la efort și grijă față de tehnică.

Se cuvine să pomenim numele câtorva personalități care nu mai sunt, dar au fost responsabili în toate activitățile militare: general ȘTEFĂNESCU MARIN, general GUȘE ȘTEFAN, general NICOLAE OPREA, colonel AUREL BOCHIȘ.

Cu speranță și încredere într-un viitor mai bun pentru armata țării și pentru tanchiști, în special de ziua armei tancuri, le dorim rezerviștilor tanchiști viață lungă și recunoașterea deplină a meritelor, iar pentru cei din activitate să primească un tanc nou, modern și descurajant pentru adversari.

Mr. (r) CIUPU MIHAI

Lasă un comentariu