UNEORI, EGOISMUL ESTE BUN...

Distribuie pe:

Deși cei mai mulți dintre noi considerăm egoismul o trăsătură negativă, psihologul și psihoterapeutul italian Matteo Merigo, citat de descopera.ro, susține că, în realitate, egoismul definește stima de sine.

“Egoismul este o reprezentare a stimei de sine. Desigur, este o problemă atunci când egoismul devine principala caracteristică a unei personalități, dar în același timp excesul de altruism poate deveni dăunător și negativ pentru oricare dintre noi. Există cazuri în care trebuie să fim egoiști dacă nu vrem să ne sacrificăm inutil în detrimentul calității propriei vieți”, explică Matteo Merigo.

Riscurile unui exces de disponibilitate - La locul de muncă, în relații, în prietenii, cu copiii lor, femeile sunt, mai ales, cele care au dificultăți mai mari în a spune nu. Acestea acceptă cu greu să spună nu ca răspuns la o cerere.

Însă, potrivit psihologului italian, pe termen lung, cei care nu reușesc niciodată să spună nu riscă să se confrunte cu două sindromuri: cel al asistentei de Cruce Roșie și cel al lui Wendy.

În primul caz, excesul de disponibilitate ar putea duce la a spune: “Eu fac totul pentru alții și nimeni nu face nimic pentru mine”. În celălalt caz însă, individul se simte mulțumit de faptul că face totul pentru ceilalți, se sacrifică și alege să renunțe la propriile nevoi pentru a se sacrifica pentru alții”.

Învață să spui nu - Se întâmplă uneori ca, deși nu ne simțim confortabil, să nu fim în stare să spunem nu, să refuzăm o cerere a cuiva.

“Este o greșeală. În acest caz, este necesar să spui nu. Acesta este un egoism sănătos, pentru că doar atunci când suntem bine putem avea grijă de altcineva.

Și, apoi, a învăța să spui nu este educațional. Fie că este vorba despre un copil, un partener sau un prieten, a spune nu servește la limitarea faptului că nu poți fi întotdeauna pregătit, în orice moment, pentru orice eventualitate. Astfel, este important și pentru noi înșine să înțelegem de ce avem nevoie și de ce nu avem nevoie.

Egoismul sănătos are întotdeauna sens. Este acel sentiment, acea nevoie, care ne ajută să trăim mai bine și să fim mai eficienți pentru sine și pentru ceilalți”, este de părere psihoterapeutul Matteo Merigo.

Adio, sentimente de vinovăție! - Vinovația este un alt motiv pentru care adesea devine dificil să spui nu. De asemenea, alegi să mergi împotriva propriilor nevoi pentru a nu te simți vinovat mai târziu.

Sentimentul de vinovăție are aproape întotdeauna două motive profunde. Primul se referă la alegerile și comportamentul cuiva, iar cel de-al doilea, cel mai frecvent, se referă la faptul că cineva se teme de o judecată negativă.

Prin urmare, se întâmplă că de multe ori nu este posibil să spui nu de teamă să nu fii judecat.

Pentru că ne amintim că sentimentele de vinovăție pot fi dăunătoare și negative, ne întrebăm mereu dacă am ales să nu facem un anumit lucru pentru că nu am putut sau nu am vrut și dăm importanță motivațiilor noastre.

Echilibrul corect - Relațiile de iubire sau de prietenie sunt alcătuite din medieri. Adesea, aceste relații se deteriorează pentru că nu este ușor să menții totul în echilibru.

“Cei care nu reușesc să își exercite un egoism sănătos riscă să își pună partenerul pe piedestal și să se neglijeze pe ei înșiși. De aceea, este important să lucrezi la echilibru și să realizezi dacă propriul tău partener este dispus să fie prezent pentru noi, așa cum suntem noi pentru el.

Dacă ne dăm seama că această disponibilitate nu este reciprocă, conștientizarea este necesară pentru că ne confruntăm cu o condiție de egoism rău, care ar putea compromite sănătatea relației”, a concluzionat psihoterapeutul Matteo Merigo. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu