HRAMUL BISERICII GRECO CATOLICE ADORMIREA MAICII DOMNULUI

Distribuie pe:

De câțiva ani buni încoace a devenit pentru mine o obișnuință să particip la evenimente religioase și inedite, care mi-au insuflat dorința și curiozitatea spirituală, precum și alte obiceiuri liturgice. La o zi de mare sărbătoare religioasă, cum este cea din 15 august, ADORMIREA MAICII DOMNULUI, considerată foarte importantă de Ierarhia Bisericească, am fost la Biserica cu Hramul ÎNĂLȚAREA LA CER CU TRUPUL ȘI SUFLETUL, după ritul Greco Catolic. Lăcașul se află în cartierul Tudor, într-un spațiu pitoresc, plin de liniște și multă verdeață. Părintele paroh FĂRCAȘ IOAN e prezent aici de 24 de ani. Biserica ființează din 1995, când, la ințiativa preotului de atunci, PETRU MOLDOVAN, s-au pro-iectat planurile, cu binecuvântare IPS LUCIAN MUREȘAN, Întâi Stătătorul Bisericii Greco Catolice. Planul bisericii a fost conceput de Arh. DOREL COSMA, sub formă de navă - sală, pe o suprafață de 260 mp. Părintele inițiator a părăsit, după un an, lumea părintească, iar pe 24 martie 1996 a fost sfințită piatra de temelie.

În exterior biserica este prevăzută cu o singură turlă, situată deasupra cerdacului, la intrare având înălțimea de 29 m. În același an, Părintele FĂRCAȘ IOAN a fost numit paroh. Azi biserica Greco Catolică e considerată cea mai mare din Tg. Mureș și supranumită “Inima din inima orașului”. Evanghelia citită la această mare sărbătoare a fost după LUCA, cap. X - 38 - 42, după care Părintele a rostit o predică memorabilă, de o mare frumusețe pastorală, ca o sinteză a acestei sărbători, la care au fost prezente peste 500 de persoane. Voi cita câteva idei: “Această sărbătoare a bucuriei este ziua credinței și a iubirii Sf. Fecioare Maria. Noi suntem tributari lui Dumnezeu pentru darul vieții și candidați la viața veșnică. Trebuie doar să primim ploaia de haruri pe care Dumnezeu ne-o dă. Sf. Maria este exemplul cel mai înalt de credință, de comunicare a omului cu Dumnezeu, de ascultare a Cuvântului, de curăție și bunătate”.

La finalul slujbei, după ce s-au împărtășit peste 150 de creștini, a urmat evenimentul mult așteptat al Procesiunii prin înconjurarea bisericii de 3 ori, cu statuia Sf. Fecioare Maria. Este o statuie de 1,20 m, din fibră de sticlă, provenită din Polonia, colorată, de o frumusețe aparte, înconjurată

de cele mai frumoase flori ale sezonului. Procesiunea a durat aproape o oră și au participat peste 200 de enoriași, alături de corul prezent, înveșmântat în costume populare. După încheierea Procesiunii, părintele FĂRCAȘ, prin generozitatea enoriașilor și a sa, a pregătit o gustare pentru cei prezenți. Toată lumea s-a bucurat de praznicul acestei sărbători minunate, plecând către casele lor mai fericiți și cu sufletul mai curat. NIHIL SINE DEO.

Rodica OLTEANU, artist plastic Foto: Octavian HOȚA

Lasă un comentariu