AU ÎNCEPUT LUCRĂRILE PENTRU SALVAREA BISERICII EVANGHELICE DIN HETIUR (SEC. XV)

Distribuie pe:

Biserica Evanghelică a demarat un proiect de refacere a acoperișului bisericii gotice din Hetiur, construită în secolul al XV-lea, aflată într-o fază avansată de degradare, pentru salvarea monumentului de la distrugere, a declarat, miercuri, protopopul de Sighișoara al Bisericii Evanghelice, Hans Bruno Fröhlich.

Biserica, monument istoric, se află în mare pericol

“La Hetiur este vorba despre recondiționarea șarpantei acolo unde plouă înăuntru, e un proiect mai mic, de doar 10.000 de euro. Fiind o șarpantă istorică, nu ai voie să înlocuiești numai ce e stricat, ce e putrezit, de aceea și partea de lețuire trebuie înnoită. Altfel, dacă lemnăria e degradată, țiglele stau ca valurile. Deci, se înlocuiește lemnăria și se pune țiglă istorică. La Hetiur lucrăm cu ceea ce avem (...) Biserica nu arată bine, a fost la un moment dat și vandalizată, fiindcă, din păcate, lucrul acesta se întâmplă acolo unde nu mai e nimeni sau oamenii sunt în vârstă. Aici mai sunt 2-3 persoane (enoriași, n.r.) care pot să urce dealul, restul oricum nu mai pot și deci serviciul divin se ține în casa parohială, jos, în sat”, a afirmat Hans Bruno Fröhlich.

Protopopul subliniază că Biserica din Hetiur, vizibilă de pe Drumul European 60, ar putea fi un obiectiv turistic, însă pentru a prezenta siguranță și pentru a fi atrac-

tivă, e nevoie de o restaurare profundă, lucru care deocamdată nu este posibil din cauza lipsei de finanțare.

“Pentru a fi un obiectiv turistic, biserica presupune o renovare mult mai amplă. Momentan, proiectul e doar pentru șarpantă, dar ar trebui făcut și interiorul, orga e stricată. Are avantajul că stă chiar lângă E60, deci e vizibilă, un loc mai bun nu s-ar putea, problema e că n-avem oameni acolo și e greu de îngrijit. Dacă te duci înăuntru, arată jalnic. O problemă la bisericile în care nu se mai aerisește în mod regulat este că, la un moment dat, pătrunde umezeala, iar lemnăria se strică, băncile, stranele - asta e o problemă nu numai la Hetiur”, a susținut protopopul.

Hans Bruno Fröhlich a arătat că Biserica Evanghelică se străduiește să restaureze bisericile pe care le deține, ultima mare restaurare fiind Biserica Mănăstirii din Cetatea Medievală Sighișoara, însă deține obiective în 88 de localități din 4 județe și e destul de dificil.

“Hetiur” înseamnă “șapte domni”

Directorul Muzeului de Istorie din Sighișoara, Nicolae Teșculă, a menționat că satul Hetiur aparține acum de Sighișoara și a fost întemeiat în anul 1301, având denumirea germană de Marienburg, dar în limba română s-a păstrat denumirea de Hetiur, care este o transpunere din limba maghiară “hét úriember” (care ar însemna șapte domni).

“Biserica se găsește pe colină, chiar în apropierea drumului național. Este o biserică gotică, este sprijinită de contraforturi și a fost construită în secolul al XV-lea, în perioada când sașii erau catolici și a fost dedicată Sfintei Maria. Ulterior, i s-a adăugat și turnul și, de asemenea, un mic drum de strajă, care a fost construit la mijlocul secolului al XVIII-lea, iar clopotul datează din secolul al XVI-lea. În interior se remarcă în special clopotul, are și o inscripție în limba latină - «Iesus O Rex Gloriae Veni Cum Pace» («Gloria ta, Iisuse, să vină în pace»). Altarul baroc, din anul 1789, a fost realizat de meșterul sighișorean Johann Folbert, tâmplar care, probabil, locuia chiar în Cetatea Medievală, pe strada Tâmplarilor. Biserica se află într-o stare avansată de degradare, tavanul poate să se prăbușească, pereții sunt scorojiți, mobilierul este deteriorat, amvonul este spart, fiind afectată și de numeroase acte de vandalism”, a explicat Teșculă.

De asemenea, orga, care se află deasupra altarului, construită de Samuel Friedrich Binder în 1850, este deteriorată și nefuncțională.

(Sursa: Agerpres)

Lasă un comentariu