POT FOLOSI ROMÂNII TICHETELE SOCIALE PENTRU TUTUN ȘI ALCOOL?!

Distribuie pe:

Recent, ministrul Proiectelor Europene (PE), Marcel Boloș, a anunțat că mai mult de 10.000 de vouchere sociale au fost blocate de autorități deoarece beneficiarii au cumpărat cu ele tutun și alcool, iar persoanele care nu folosesc voucherele corect riscă să fie amendate cu sume de până la... 6.500 de lei!

“Voucherele sociale blocate pentru că beneficiarii au cumpărat cu ele tutun și alcool vor rămâne așa până la următoarea tranșă de bani pe care statul o va livra”, a precizat ministrul PE.

Viciile, mai importante decât hrana...

Însă, experții în sociologie și psihologie atrag atenția că amenzile nu sunt o soluție și că acestea doar vor adânci sărăcia și stigma față de persoanele vulnerabile.

“Din coșul de cumpărături fac parte acele produse pe care oamenii le consideră necesare, fiind o decizie personală pe ce hotărăsc să dea banii. Este o decizie politică să spui că oferi bani doar pentru anumite produse, având în vedere că din coșul de cumpărături fac parte acele produse pe care oamenii le consideră necesare, fiind o decizie, bineînțeles, personală”, spune sociologul Alfred Bulai, citat de adevarul.ro.

Un punct de vedere asemănător îl are și psihologul Mihai Copăceanu, care arată că pentru unii oameni, alcoolul și țigările sunt mai importante decât hrana. Acesta precizează că în cazul persoanelor dependente de o substanță, preocuparea acesteia devine o prioritate zilnică, indiferent de resursele pentru hrană. Amenzile sunt o aberație, deoarece cei care primesc aceste vouchere au un venit mic și nu ar avea cum să plătească acea sumă.

Dacă voucherele sociale se adresează persoanelor aflate în situații de deprivare materială sau risc de sărăcie, la această categorie, consumul de substanțe este mai frecvent.

Acesta crede că este necesar ca ministrul Boloș să prevină astfel de situații (care nu sunt excepții) și că ar fi trebuit să adopte măsuri care să împiedice din start achiziționarea de substanțe precum tutunul și alcoolul, cu alte cuvinte, să se asigure că ajutorul social și-a atins scopul.

Recomandarea specialistului este aceea de a invita sociologii și psihologii în echipa de lucru legislativă a unor astfel de proiecte.

Nevoia primară este de bani, nu de alimente...

Experții citați de adevărul.ro mai spun că ministerul ar putea găsi alte soluții prin care să atragă atenția oamenilor, dar fără să îi pună să plătească sume pe care nu și le pot permite.

“Să îmi dea amendă, că oricum nu am cum să o plătesc. Dincolo de negocierile cu Comisia Europeană

și de eforturile mai multor instituții pentru imple-mentarea cu succes a acestei inițiative, trebuie luată în considerare psihologia poporului român, care este predispus la a încălca legea.

Cei care vând voucherele arată, în primul rând, că nevoia lor primară este de bani, nu de alimente. Asistența socială trebuie să fie făcută cu cap, axată pe nevoile persoanelor vulnerabile, doar că, la noi, de cele mai multe ori, se vorbește de fidelizare și întărirea unui sentiment de neputință”, atrag atenția sociologii.

*

Reamintim că voucherele sociale au valoarea de 250 de lei și se încarcă o dată la două luni, fiind valabile timp de 12 luni. Circa 2,5 milioane de români beneficiază de ele.

Persoanele care au cardurile blocate vor putea să le refolosească din septembrie 2022, când va avea loc următoarea tranșă de bani pe care statul o va livra. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu