CASE TRADIȚIONALE DIN JUDEȚ, RESTAURATE PRIN PNRR

Distribuie pe:

Șaisprezece case din județul Mureș, opt din satul Saschiz și opt din satul Cloașterf, au fost selectate pentru includerea în ruta satelor cu arhitectură tradițională, a căror restaurare este finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

“Inițial, am depus dosarele pentru opt case din Saschiz (al cărui centru istoric este inclus în situl UNESCO), care au fost selectate în Planul Național de Redresare și Reziliență, ruta satelor cu arhitectură tradițională, din Pilonul IV - Coeziune socială și teritorială, componenta C11 Turism și cultură - urmând a fi reabilitate în următorii ani. Ulterior, în sesiunea a doua, au fost selectate încă opt case din satul Cloașterf, care aparține comunei Saschiz, pentru care sunt în curs procedurile pentru includerea în PNRR. Au fost selectate case cu valoare arhitecturală a căror proprietari să fie dispuși să accepte condițiile prevăzute. Pot preciza că din cele 16 case selectate, opt case de la Cloașterf și alte două din Saschiz aparțin administrației publice locale și au chiriași și deci nu a fost nicio problemă în privința acceptării condițiilor, una fiind cea cu includere în circuitul de vizitare turistic pe o perioadă de minimum 5 ani”, a declarat primarul comunei Saschiz, Ovidiu Șoaită.

Directorul Direcției Județene pentru Cultură Mureș, Nicolae Băciuț, a precizat că fiecare casă inclusă în proiect va primi câte 60.000 euro pentru reabilitare și că instituția sa, parte din comisia de specialitate, va accepta doar folosirea de materiale tradiționale, astfel încât să nu fie afectată valoare arhitecturală a imobilelor: “Suma poate părea mare, însă unele case sunt năruite pe interior, dar e un început bun. Este vorba despre case care corespund arhitectural și care, după reabilitare, vor fi deschise pentru vizitare de către deținători. Cerem folosirea de materiale tradiționale, la reabilitare trebuie să se urmeze geometria tradițională, iar partea de lemn poate să fie înlocuită cu termopan din lemn, dar să se păstreze cele șase ochiuri mici ale ferestrelor”. (sursa - agerpres.ro)

Lasă un comentariu