PANDEMIA DE COVID, PREZENTATĂ ÎN VARIANTĂ UMORISTICĂ LA EXPOZIȚIA “DUELUL ARTELOR”, LA FESTIVALUL SIMFEST

Distribuie pe:

Pandemia de COVID-19 în numeroase ipostaze umoristice este prezentă la cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Internațional de Film și Televiziune SIMFEST de la Târgu Mureș, în cadrul expoziției de caricatură și pictură, vernisată luni seara, intitulată “Duelul Artelor”, realizată de Mihai Pânzaru - PIM și Ioan Janos Szilveszter.

“Sunt 60 de desene care au ca laitmotiv COVID-ul pus în situații care, de fapt, reflectă o atitudine a noastră de pacienți, că acest COVID ne-a transformat într-o națiune de pacienți. Toți am fost niște pacienți, mai mult sau mai puțin oropsiți. Dar întotdeauna, când ai umor și ești cu zâmbetul pe buze poți împrăștia orice nor de teamă și să nu intri în frică (...) Dar este interesant lucru că și în Biblie este un mesaj, de 365 de ori există acest apel «nu vă fie teamă». Adică în orice situație, o pandemie, și de criză, poate fi trecută cu zâmbetul pe buze. Este într-adevăr o situație critică, așa cum e și preconizata criză energetică, dar sunt sigur că o vom trece cu zâmbetul pe buze, cu niște buzunare mai goale, dar vom depăși lucrurile pentru că trebuie să fim înțelepți să știm că nu ne așteaptă nimic gratis. Trebuie să ne implicăm și părerea mea personală e că această pandemie, care, de fapt, a fost un laitmotiv pentru mine, în calitatea mea de caricaturist, face și obiectul unui concurs al Uniunii Ziariștilor din România”, a declarat, pentru AGERPRES, Mihai Pânzaru - PIM.

Caricaturistul a spus că prin desenele sale evidențiază faptul că se poate trăi cu virusul și că “acest COVID nu va mai fi baba cloanța”, chiar dacă el face apel la igienă și înțelepciune.

Unul dintre cei mai populari caricaturiști de presă din Transilvania, Ioan Janos Szilvester, și-a exprimat regretul că presa scrisă a cam dispărut și odată cu ea a dispărut și o artă intens apreciată la un moment dat.

“Caricaturile de presă au avut cel mai mare succes la un moment dat când era presa scrisă, dar de când presa s-a mutat pe internet... Ne-a afectat și pe noi, cei care făceam zilnic caricatură de presă. Ne-a afectat foarte mult trecerea în online. E o pierdere foarte mare și pentru public, probabil. Prin aceste caricaturi ne focusam pe o întâmplare din ziua respectivă, dar majoritatea sunt de actualitate, politica nu s-a schimbat, numai personajul. Am venit la SIMFEST cu o retrospectivă de caricatură de presă, dar și cu câteva picturi, tematica aleasă fiind politica socială. Pe lângă colajul de caricaturi din presa anilor 90-2000, am adus și materialele care au alcătuit o mare carte de succes în Ungaria, cu caricaturi despre ciuperci. Cartea de ciuperci a fost lansată în Ungaria în 1992, este în limba maghiară. Am mai expus și o serie de portrete ale instrumentiștilor care au participat la ultimul Festival Harmonia Cordis”, a declarat Ioan Janos Szilvester.

Lasă un comentariu