“TELEVIZIUNILE SE SCUFUNDĂ PARȚIAL ÎN INTERNET...”

Distribuie pe:

Hibridizarea difuzării câștigă teren și în România, fiindcă televiziunile se scufundă parțial în internet, iar o parte a emisiunilor devin producții exclusiv pentru internet, a afirmat, luni, la Târgu Mureș, conferențiar universitar doctor Ion Stavre, de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Facul-tatea de Comunicare și Relații Publice.

Concluzia profesorului Ion Stavre, prezentată în deschiderea celei de-a XIX-a ediții a Festivalului Internațional de Film și Televiziune SIMFEST, a fost trasă și în urma analizării celor 75 de producții de televiziune care au ajuns în finala evenimentului, din cele 180 înscrise în etapa de preselecție.

“Am putut observa din vizionările făcute până acum declinul accentuat al știrilor de televiziune. În domeniul acesta, tendința continuă și nu este o surpriză. În Statele Unite, spre exemplu, numeroase publicații au dispărut. Canale locale de televiziune au dispărut (...), deci aceasta este o tendință vizibilă și aici. O altă tendință interesantă pe care am putut să o observ este calitatea scrisului, calitatea scenariului, structura dramatică și calitatea filmării. Gramatica de televiziune e foarte bine respectată. O altă tendință interesantă care a început să se miște și la noi puțin, încă nu foarte mult, este această hibridizare a difuzării. Televiziunile se scufundă parțial în internet și o parte a emisiunilor devin producții exclusiv pentru internet”, a declarat Ion Stavre.

Profesorul a arătat că a început să promoveze o emisiune specială pentru internet și că aceasta “a fost prima emisiune curentă a televiziunii publice pentru internet făcută pentru Parlamentul European și a fost o experiență foarte interesantă”.

“Se schimbă modul de difuzare și, de asemenea, se schimbă și modalitatea de evaluare a audienței. Audiența este mult mai fragmentată și trebuie să cumulezi mai multe tipuri de audiențe, pentru că, spre exemplu, acest experiment s-a desfășurat pe 4 rețele sociale, a fost o emisie simultană pe 3 rețele și a patra s-a înregistrat pentru că nu existau echipamente care se răstoarne imaginea de la 16 pe 9, la 9 pe 16 cum este permis imaginea pentru Instagram”, a precizat Stavre.

În privința producțiilor înscrise la SIMFEST, Ion Stavre consideră că acestea au un conținut din ce în ce mai bun, foarte bine scrise și adaptate din punctul de vedere al duratei pentru difuzarea pe internet și pe telefonia mobilă.

Președintele juriului SIMFEST, conferențiar universitar doctor Lucian Ionică, a precizat că, deși tendința este obținerea audienței, producțiile rămase în finala Festivalului Internațional de Film și Televiziune de la Târgu Mureș vor fi analizate din perspectiva valorii.

Organizatorul celei de-a XIX-a ediții a Festivalului Internațional de Film și Televiziune SIMFEST, jurnalistul Ioan Ceaușescu, a precizat că pe lângă cele 75 de producții de televiziune selectate în finală, această manifestare va fi un adevărat complex cul-tural, care va oferi publicului expoziții, proiecții de filme, dezbateri, spectacole, workshop-uri, lansări de carte și masterclass-uri.

“Festivalul este sprijinit de Uniunea profesioniștilor de Film și Audiovizual UPFAR-ARGOA și de Societatea Autorilor Români de Audiovizual DACIN-SARA în susținerea și promovarea cinematografiei românești și propune publicului întâlniri memorabile cu personalități precum regizorii Iza Bostan și Nicolae Mărgineanu sau actorii Maria Ploae, Isabela Neamțu, Dan Puric și Marcel Iureș”, a precizat Ioan Ceaușescu.

În programul festivalului, care se va desfășura până duminică, se regăsesc proiecții publice ale producțiilor din concurs, dezbateri, proiecții de filme artistice românești, expoziții de caricatură și de fotografie.

La Școala de Vară SIMFEST, cei interesați pot învăța despre conștientizarea corporală prin mișcare scenic, cu coregrafa Iza Bostan (UNATC), despre noul teatru, cu actorul Dan Puric, și despre actorul în 4 dimensiuni: teatru, film, televiziune, radio, cu actorul Marcel Iureș.

Co-organizatorul SIMFEST Târgu Mureș, Corina Ceaușescu, a precizat că în cadrul zilelor filmului românesc va fi marcată și împlinirea a 50 de ani de la premiera filmului “Veronica”.

Festivalul Internațional de Film și Televiziune SIMFEST este cofinanțat de Primăria municipiului Târgu Mureș și susținut de Primăria Sângeorgiu de Mureș, Primăria municipiului Reghin și de Consiliul Județean Mureș. (Agerpres)

Lasă un comentariu