ARHEOLOGII ROMÂNI AU DESCOPERIT UN TEZAUR SENZAȚIONAL!

Distribuie pe:

O echipă de arheologi de la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea a descoperit un depozit de inele de aur aparținând unei femei înhumate în urmă cu 6.500 de ani.

Săpăturile s-au desfășurat în perioada martie - iunie 2022. Tezaurul se afla într-un mormânt din Epoca cuprului (Eneolitic, Calcolitic sau Cuprolitic, etapă de tranziție între epoca pietrei lustruite și metalurgia din epoca bronzului), incluzând 169 de inele de aur, 800 de mărgele din os și o brățară de cupru decorată în spirală.

Arheologii au identificat rămășițele ca aparținând unei femei, pe baza dimensiunii scheletului și a faptului că trupul a fost îngropat fără arme. Scheletul a indicat, de asemenea, că era înaltă și bine hrănită - conform stării bune a danturii. În opinia directorului Muzeului, Gabriel Moișa, bijuteriile aparțineau unei femei “extrem de bogate” - relatează Agerpres.

Călin Ghemiș, arheologul principal al proiectului, a descris tezaurul drept o “descoperire fenomenală”, afirmând că “o astfel de comoară nu mai există în Europa Centrală și de Est”, potrivit artnet.

Oasele au fost trimise la laboratoare din Târgu Mureș, dar și în Olanda, pentru datare cu carbon și testare ADN. “Vrem să aflăm cu precizie cărei culturi a aparținut persoana respectivă și, de asemenea, dacă inelele au fost făcute din aur din Depresiunea Transilvaniei”, a spus Gabriel Moișa.

Pagină realizată de MARIANA CRISTESCU

Foto: Agerpres

Lasă un comentariu