VICEPRIMARUL ALEXANDRU GYÖRGY: CONDIȚII DECENTE ÎN UNITĂȚILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT TÂRGUMUREȘENE

Distribuie pe:

Pe 5 septembrie 2022 a reînceput școala. Dincolo de bucuria revederii și a unui nou început, am fost curioși cum s-au pregătit cei responsabili să îi primească pe micuții noștri în unitățile de învățământ târgumureșene, astfel că l-am provocat la o scurtă discuție pe viceprimarul Alexandru György, cel care coordonează activitatea Direcției Școli din cadrul Primăriei Municipiului Târgu Mureș.

- Domnule viceprimar, cum ați aprecia, per ansamblu, condițiile în care a început noul an școlar în unitățile de învățământ din municipiul Târgu Mureș?

- Per ansamblu, condițiile din unitățile de învățământ din municipiul Târgu Mureș sunt decente. Pot să vă spun că avem în derulare zeci de contracte, prin Direcția Școli, care vizează diverse lucrări în ce privește infrastructura școlară. Avem, cum s-ar zice, de toate: reabilitări, consolidări, extinderi sau modernizări ale clădirilor unde funcționează unități de învățământ sau internate și ale spațiilor de joacă; lucrări de eliminare a igrasiei la unele dintre acestea, mai vechi; asfaltări de curți, terenuri de sport, alei pietonale; dotări cu echipamente IT, mobilier școlar, tablete interactive, marcaje de tip Playform; verificări și reparații la instalații sanitare, electrice, centrale termice, montare de panouri fotovoltaice și reabilitări termice ale clădirilor; servicii de sănătate și igienă în cabinetele școlare și stomatologice; montare de camere de supraveghere, pentru siguranța elevilor - și lista ar putea continua. În unele dintre unitățile școlare s-au desfășurat, în această vară, lucrări de investiții sau reabilitare semnificative. Între acestea se numără Școlile Gimnaziale “Serafim Duicu”, “Alexandru Ioan Cuza”, “Dr. Bernády György”, “Dacia” și respectiv “Mihai Viteazul”,

Colegiul Agricol “Traian Săvulescu”, Liceul Tehnologic “Ion Vlasiu”, Liceul Vocațional de Artă, Liceul Pedagogic, Colegiul Economic “Transilvania” și Colegiul Național “Alexandru Papiu Ilarian”, respectiv Grădinița “Rază de Soare” din cartierul Aleea Carpați.

- Care considerați că a fost cea mai mare provocare a Direcției Școli a Primăriei?

- Provocările au fost multe, dar, printr-un efort comun, al meu, al reprezentanților Direcției Școli a Primăriei și al responsabililor din cadrul unităților școlare, am reușit să le depășim. Poate cea mai mare provocare a fost legată de mutarea activității Școlii Gimnaziale “Friedrich Schiller” - unde este în derulare un proiect amplu, finanțat din fonduri europene, la finalul căruia, în anul școlar viitor, vom avea una dintre cele mai moderne școli din România - la Școala Gimnazială “Serafim Duicu” corpul B și la Colegiul Agricol “Traian Săvulescu”. A fost o provocare, având în vedere că a trebuit să rezolvăm foarte multe aspecte, de la transportul elevilor până la punerea la punct a spațiilor, ceea ce nu a fost un lucru chiar ușor.

La “Serafim Duicu” nu s-a investit foarte mult de către administrațiile precedente, din considerente legate de atractivitate, dar și de numărul de elevi. Timpul a fost scurt, dar am văzut în aceasta o oportunitate - aceea de a pune la punct clădirea unei școli mai vitregite din acest punct de vedere. Pe lângă aceasta, am avut în vedere și reabilitarea trotuarului de acces, a curții școlii și a aleilor pietonale, care a constituit obiectul unui proiect pe care reprezentanții școlii l-au depus în concursul de bugetare participativă pe care municipalitatea din Târgu Mureș l-a inițiat în acest an. Proiectul a fost unul dintre cele 10 declarate câștigătoare, având în vedere și ceea ce au scos în evidență reprezentanții școlii, că, spre exemplu, aleea de acces nu a mai fost întreținută de la construcția clădirii, în anii '60. Cu aceste lucrări am și început, de fapt. În ce privește lucrările desfășurate în clădirea școlii, acestea au fost complexe, începând de la schimbarea parchetului și până la zugrăvit sau reabilitarea instalațiilor electrice. Cred că am reușit să asigurăm condiții bune pentru toți elevii care vor învăța aici în acest an școlar - atât cei de la “Serafim Duicu”, cât și cei de la “Friedrich Schiller”. Le-am promis celor din conducerea școlii că, dacă vor apărea probleme punctuale, vom lucra ca și până acum, în echipă, pentru a le rezolva cu celeritate. La final, vom avea mai multe școli atractive - inclusiv prin condiții.

- Știu că ați inspectat o parte dintre aceste unități școlare...

- Cred că vă referiți la verificările din ultimele zile. De inspectat, le-am inspectat pe aproape toate! Am fost, împreună cu reprezentanții Direcției Școli, în mai multe rânduri, la unitățile de învățământ, verificând, pe parcurs, lucrările și ce mai e nevoie. Cred că este nevoie de un efort comun - din partea noastră, dar și al conducerilor școlilor, al cadrelor didactice, al personalului auxiliar și chiar al părinților, pentru ca totul să meargă, cum se spune, ca pe roate, în scopul asigurării celor mai bune condiții pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ pe care le administrăm. Per ansamblu, consider că avem o relație bună, fructuoasă. Nu neg că am avut și surprize. Spre exemplu, la unele dintre unitățile școlare pe care le-am vizitat, mi s-au semnalat personal probleme, dificultăți, nevoi de care nu știam, pentru că ele nu fuseseră sesizate oficial. Și aceasta în ciuda faptului că Direcția Școli le-a cerut conducerilor unităților de învățământ, administratorilor etc. să transmită necesarul de investiții, existând, din partea Primăriei Municipiului Târgu Mureș, toată deschiderea pentru rezolvarea acestor probleme. A fost nevoie să mergem la fața locului ca să le aflăm pe cele nesesizate, dar bine că le-am aflat, ca să ne putem ocupa și de ele. Nu în ultimul rând, ne preocupă și zonele defavorizate. Spre exemplu, am fost de curând la școala din zona Beșa, aparținând de Gimnaziul “Alexandru Ioan Cuza”. Ni s-a semnalat o problemă, dar la fața locului, discutând cu cei de acolo, am mai depistat vreo două. La școala din zona Valea Rece, a cărei clădire a fost achiziționată de municipalitate, e nevoie de asemenea de investiții. Chiar astăzi avem programată o vizită în teren, pentru a vedea la modul concret, exact, nevoile, să stabilim prioritățile și să estimăm care ar fi costurile. Nu vor fi mici, dar sunt probleme rezolvabile și le vom rezolva!

- Domnule viceprimar, vă mulțumesc!

- Cu plăcere!

CORNEL GROZA

Lasă un comentariu