INTERVIU CU TÂRGUMUREȘEANCA ANAMARIA ALMĂȘAN, MINISTRU CONSILIER LA CONSULATUL GENERAL AL ROMÂNIEI ÎN MADRID “ACESTE TIMPURI GRELE AU SCOS LA IVEALĂ GENEROZITATEA ȘI SOLIDARITATEA ROMÂNULUI, OMENIA SA”

Distribuie pe:

Cu ce se ocupă un consultant într-o țară în care trăiesc și muncesc sute de mii de români? Ne explică în acest interviu Anamaria Almășan, ministru consilier la Consulatul General al României la Madrid. Oficial, consulatul prestează servicii legate de cereri de pașapoarte, titluri de călătorie, procuri, declarații, transcrieri de acte de stare civilă, oficieri de căsătorie, vize etc.

Statistica arată că numărul de cereri soluționate crește de la an la an. Astfel, în 2021 s-au efectuat aproximativ 56.000 de servicii consulare, din cele aproximativ 70.000 dosare procesate, iar în 2022, până la acest moment, au fost soluționate peste 35.000 de servicii consulare. Însă, în viața de zi cu zi, consulatul se confruntă, așa cum este de așteptat în vremuri de criză și cu o comunitate numeroasă emigrată aici, cu mult mai multe probleme. Ministrul consilier Anamaria Almășan povestește doar câteva dintre ele, însă relevante pentru a înțelege cum arată relația acestor oameni cu autoritățile românești din străinătate și cam cum ar trebui să fie.

Anamaria Almășan, s-a născut în 1976, la Târgu-Mureș. Are peste 23 de ani în diplomație (MAE și Organizația Mondială a Turismului), o vastă expertiză în relațiile instituționale, negocieri internaționale, politici turistice, planificare strategică, organizare de evenimente de diplomație publică, dezvoltare internațională și cooperare. Despre activitatea sa de până acum Anamaria spune: “Nu știu încotro mă va duce viața, dar cred că etapa mea la Consulatul General de la Madrid va rămâne, fără doar și poate, o referință în parcursul meu uman și profesional. Am satisfacția enormă că în perioadele cele mai grele din 2020 până în prezent, am putut veni în ajutorul a foarte mulți oameni. Iar pentru asta mă simt împlinită.”

După mai bine de 20 de ani de experiență ca diplomat în Ministerul Afacerilor Externe, ați preluat în 2020 coordonarea Secției consulare a Ambasadei României la Madrid, acum Consulat General. Care sunt evaluările dumneavoastră de etapă?

Anamaria Almășar: La final de februarie 2020, cu doar câteva zile înainte de lockdown-ul complet al Madridului, a început ceea ce aș putea numi odiseea mea consulară. După o experiență foarte interesantă în planul relațiilor diplomatice bilaterale și multilaterale, am preluat coordonarea Secției Consulare de la Madrid care, la 1 aprilie 2022, a devenit Consulat General, în cadrul unei reforme consulare mai ample impulsionate de actualul ministru al afacerilor externe al României. Spun odisee pentru că această perioadă a fost una plină de provocări, trăiri și emoții cu totul excepționale, marcate de o serie de crize care au avut loc la nivel mondial. Mi-ar face mare plăcere să vă împărtășesc din experiențele trăite care, de altfel, conferă un farmec aparte profesiei de consul... gânduri cu totul personale.

La ce vă referiți în concret?

Anamaria Almășan: Din februarie 2020 până în prezent, lumea a cunoscut un șir continuu de crize, iar noi, la Madrid, nu am fost excepția... În acest sens, aș menționa situațiile de criză provocate de pandemia COVID (ex. repatrieri, asistență consulară acordată persoanelor aflate în situații de vulnerabilitate extremă), intervențiile legate de furtuna de zăpadă Filomena, explozia din centrul Madridului, erupția vulcanului din insula La Palma, evacuările din Nepal via Madrid, cazurile de violență de gen care au lăsat orfani copii minori și, mai recent, războiul din Ucraina cu multiplele sale implicații internaționale.

Experiențele care îmi vor rămâne gravate în suflet pentru tot restul vieții vin din perioada de început a pandemiei când, dată fiind complexitatea crizei și numeroasele necunoscute, împreună cu ceilalți colegi ajunsesem să lucrăm fără să mai ținem cont de orele de program. Dar aceste timpuri grele, chiar foarte grele, au scos la iveală și frumosul din om, generozitatea și solidaritatea românului, omenia sa.

V-aș împărtăși un caz cu totul excepțional. După cum vă amintiți, în perioada de lockdown, în Madrid, între alții, și-au încetat activitatea și vânzătorii ambulanți sau din chioșcuri pentru care vânzările de zi cu zi erau singura sursă de venit. Pe când pregăteam primul zbor de repatriere, am primit o astfel de solicitare din partea unui vânzător de jucării în Gran Via care, rămas fără venituri, ajunsese să doarmă pe stradă. Trebuie să înțelegeți că pentru primul zbor de repatriere din Madrid, noi aveam pe lista inițială 4.800 de solicitări, fiind nevoiți să reducem acest număr în funcție de diverse criterii de urgență, la 189 de pasageri câți intrau într-un avion.

În tot acest proces, am încercat așadar să luăm legătura și cu vânzătorul de jucării, dar fără succes. Ce se întâmplase? A dormit pe străzi, în scările blocurilor, la spital, în centre Samur și cum a rămas fără bani, și-a vândut telefonul. Ca atare, noi nu am putut să mai luăm legătura cu cetățeanul român. După o lună însă, într-o zi de vineri, exact când vedeam avionul decolând din Barajas, primim un apel... Vânzătorul de jucării făcuse rost de un telefon și în pragul disperării ne-a sunat ca să îl ajutăm. Ajunsese să se adăpostească în trenul care mergea la Guadalajara. Cu ajutorul unor voluntari, i-am găsit un adăpost în Alcala de Henares, iar ulterior un loc de muncă în agricultură, în Andaluzia.

Îmi aduc aminte și acum vorbele lui: “Stați liniștită, doamnă, nu o să vă fac de râs. În plus, am făcut un duș la băile publice din Atocha și m-am spălat pe dinți în gară”. Acestea erau cuvintele unei persoane care de peste o lună dormea pe stradă. Câtă decență umană! Câtă educație și bun-simț! Cum să nu ajuți un astfel de om?! După un an de zile, mare ne-a fost surpriza să îl revedem la consulat. De data aceasta, ne ruga să sprijinim un alt om al străzii să obțină documentația necesară, care fusese abandonat de cei trei copii ai săi... Evident că l-am ajutat... Era ca în filmul Pay it forward cu Kevin Spacey și Helen Hunt... cel ajutat îi ajuta la rândul său pe alții. Era pur și simplu fantastic.

În plus, în pofida numeroaselor necunoscute și a numeroaselor schimbări legislative privind restricțiile în context CODID, pot spune că dialogul, colaborarea și coordonarea Ambasadei cu oficiile consulare ale României din Spania, cu colegii din Centrala Ministerului de Externe și cu celelalte instituții ale statului au fost exemplare. Dincolo de dimensiunea instituțională, am apreciat enorm și le mulțumesc și pe această cale tuturor celor care au contribuit la acest efort uriaș de informare, repatriere, acordare de asistență consulară, fie ei reprezentanți ai instituțiilor statului, fie voluntari, oameni generoși, care au demonstrat că le pasă cu adevărat de cel de lângă ei.

La toate acestea, se adaugă dialogul și colaborarea de excepție cu reprezentanții autorităților spaniole și coordonarea în timp real cu colegii consuli străini acreditați la Madrid. De asemenea, în colaborările noastre cu Crucea Roșie și alte ONG-uri locale, am întâlnit oameni care, deși au rămas fără un loc de muncă, și-au manifestat dorința de a fi solidari cu alți conaționali care se aflau în situații si mai dificile.

Care sunt principatele obiective atinse până acum?

Anamaria Almășan: Îmbunătățirea constantă a calității serviciilor consulare și a asistenței consulare se înscrie între obiectivele principale ale Consulatului General al României la Madrid. În ceea ce mă privește, de când am preluat coordonarea acestui oficiu consular, mi-am propus transformarea sa într-un pol de excelență consulară, atât prin eficientizarea și creșterea continuă a calității serviciilor pe care le oferim cetățenilor, cât și printr-un management modern, un proces de evaluare de 360° continuu, motivarea personalului, inclusiv sesiuni de formare profesională a acestuia cu cei mai buni specialiști în diverse domenii etc.

Pentru noi, este o realizare faptul că serviciile consulare se prestează în condiții foarte bune, cu decență, profesionalism și rapiditate, celor peste 350 de persoane care ne trec pragul zilnic. În tot acest proces de eficientizare, luăm în considerare inclusiv comentariile constructive transmise de cetățeni pe diverse canale. Le mulțumesc pe această cale celor care, prin sugestiile lor, ne ajută să ne eficientizăm activitatea și să creștem calitatea muncii noastre.

Poate unii dintre cititorii dumneavoastră își amintesc că pe vremuri, erau nevoiți să aștepte ore întregi în fața consulatului situat în Cardenal Herrera Oria pentru a fi trecuți în primă fază pe o listă de așteptare, iar, ulterior, pentru a depune propriu-zis, spre exemplu, o cerere de pașaport. În prezent, datorită inclusiv programării obligatorii introduse în 2020 în contextul pandemiei, în foarte scurt timp de la momentul în care se prezintă la sediul Consulatului General de la Madrid, cetățeanul pleacă de la noi cu serviciul consular soluționat. Iar munca noastră nu se oprește aici. În fiecare zi, depunem eforturi pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor consulare.

Venim după o primăvară grea și după o vară extrem de fierbinte la Consulatul General de la Madrid, cu mii de cereri de servicii consulare, dar la care am încercat să facem față cât mai bine posibil cu o echipă mică, dar profesionistă. Inițiativele speciale dedicate depunerii cererilor de pașapoarte sau de cărți de identitate, înregistrării actelor de stare civilă au fost bine primite și au oferit rezultatele anticipate. Aș menționa și consulatul itinerant pe care îl organizăm de două ori pe an în Insulele Canare, un instrument extrem de util care vine în sprijinul cetățenilor din arhipelag.

De asemenea, am încercat la sediul oficiului să aducem în atenția publicului și aspecte legate de locuri și tradiții românești. Cetățenii care nu cunosc decât o parte din România, sau alții, mai tineri, născuți în străinătate, care o cunosc chiar mai puțin și inclusiv cetățenii străini care ne contactează, apreciază astfel de inițiative pe care le organizăm periodic. De-a lungul ultimilor doi ani, am organizat expoziții de prezentare a Deltei Dunării, a iei românești, o expoziție de Paște, cu ouă încondeiate sau o prezentare a tradițiilor de Crăciun din Maramureș sau acțiuni dedicate Zilei Europei, Zilei Internaționale a Copilului sau Zilei Literaturii române. Urmează o toamnă la fel de activă, cu multe inițiative pe care vă invităm să le urmăriți pe pagina de internet madrid.mae.ro, respectiv pe pagina de Facebook a Ambasadei României la Madrid.

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu activitatea Consulatului, puteți reaminti serviciile principare pe care le oferă acesta?

Anamaria Almășan: Consulatul General de la Madrid oferă solicitanților întreaga gamă de servicii consulare conform legilor în vigoare, și anume: procesează cereri de pașapoarte, titluri de călătorie, procuri, declarații, transcriere de acte de stare civilă, oficiere de căsătorii vize etc. Statistic vorbind, numărul de cereri soluționate crește de la an la an. Astfel, în 2021 s-au efectuat aproximativ 56.000 servicii consulare, din cele aproximativ 70.000 dosare procesate, iar în 2022, până la acest moment, au fost soluționate peste 35.000 de servicii consulare. Cele mai solicitate serviciile sunt eliberarea de documente de călătorie (52%) și actele notariale (36%). Nu pot să nu remarc că prin eforturile cu totul deosebite ale echipei, Consulatul General de la Madrid este al doilea ca volum total de activitate după cel de la Londra. Am ajuns aici prin mult efort de echipă, multe sacrificii personale, foarte multe ore de muncă, dăruire și profesionalism. În plus, eficientizarea activității se datorează inclusiv sistemelor informatice implementate în ultimul deceniu, cât și procesului de simplificare și optimizare a legislației inițiat de MAE.

Ca diplomat român, mă bucură să spun că, prin volumul de activitate, implicare și profesionalism, Consulatul General al României se distinge și în ansamblul oficiilor consulare străine de la Madrid. În calitate de Decan al Corpului Consular străin acreditat la Madrid, pot spune că ne remarcăm și printr-o implicare activă, prin organizarea a numeroase conferințe și reuniuni cu autoritățile spaniole pe tema de interes comun, precum și prin numeroase alte inițiative de voluntariat. Pot spune că eforturile și inițiativele oficiul consular sunt apreciate și, de multe ori, luate drept model de bune practici de către alți diplomați străini.

Vă refereați la începutul conversației la asistența pe care Consulatul o acordă cetățenilor aflați în situații deosebite. În ce constă aceasta?

Anamaria Almășan: Într-adevăr, partea de asistență și protecție consulară este mai puțin cunoscută publicului larg. Mă refer aici la asistența acordată celor aflați în situații foarte grave, care au suferit accidente, spitalizări, abuzuri, cazuri de violență de gen etc. Cei aflați in astfel de situații au la dispoziție telefonul de urgență al Consulatului, activ 24 de ore din 24, noi fiind pregătiți să le oferim sprijin la orice oră din zi, șapte zile din șapte.

Ați putea să ne descrieți câteva situații relevante, anumite momente legate de asistența consulară, care v-au marcat în mod deosebit?

Anamaria Almășan: La Consulat ne confruntăm frecvent cu tot felul de situații care ne încearcă emoțional. De altfel, cum să rămâi insensibil când trebuie să înmânezi pașaportul unui copil aflat în ultimele sale ore de viață la spital? Cum să nu te marcheze când trebuie să autentifici o procură pentru propriul copil unei persoane aflate pe patul de moarte?! Rămâi însă cu împăcarea că cel puțin le-ai facilitat obținerea unor documente importante chiar dacă în ultimele lor clipe. Doare, însă, când te simți neputincios în fața unor situații care depășesc sfera consulară. Cum să nu te afecteze situația unei mame care, în plină pandemie, când toate granițele Europei erau închise, nu a putut ajunge la înmormântarea propriului copil în România și pe care unul dintre colegii mei a întâlnit-o cu ocazia unei vizite la o fermă agricolă afectată de COVID?! Vedeți, sunt situații care nu apar în statisticile consulare, dar sunt situații de maximă încărcătură emoțională și care necesită timp, atenție și multă muncă în culise.

Sunt însă și experiențe cu final fericit pe care le poți trăi ca și consul și care își revendică un loc principal între satisfacțiile muncii consulare. Găsirea mamei biologice a fost cel frumos cadou de Crăciun pentru un român care de peste 30 de ani își căuta părintele, iar nouă ne-a oferit satisfacția muncii pe deplin realizate. De asemenea, salvarea vieții unui copil în România în urma apelului primit pe telefonul de urgență al Consulatului General la Madrid și a colaborării imediate cu Biroul atașatului de interne al Ambasadei, Serviciul 112 și forțele de poliție, ne-a umplut sufletul de bucurie.

Pe agenda publică spaniolă figurează două teme importante: combaterea violenței de gen, respectiv combaterea traficului de persoane. Care este raportarea Consulatului la aceste teme?

Anamaria Almășan: Cazurile de violență de gen sau de trafic de persoane ne preocupă și ne determină să ne alăturăm acțiunilor care condamnă astfel de fenomene. Împreună cu Biroul Atașatului de interne din cadrul Ambasadei avem o colaborare excelentă cu unitățile specializate din cadrul Poliției naționale spaniole și cu ONG-urile active de pe plan local în combaterea acestor fenomene. La finalul anului trecut, am organizat cu sprijinul UFAM și al Biroului Atașatului de interne, un seminar pentru formarea funcționarilor consulari astfel încât aceștia să poată identifica posibilele victime ale violenței de gen, să acorde sprijin și asistență de specialitate în astfel de cazuri. Iar pentru lunile următoare am pregătit un calendar foarte intens de acțiuni pe acest palier. De asemenea, avem în pregătire un Ghid în limba română destinat victimelor violenței de gen. Aș profita de ocazie pentru a le reaminti cititorilor că Serviciul telefonic 016 oferă informare și consiliere juridică în limba română, disponibilă 24 de ore.

Mai sunt multe de realizat, atât în ceea ce privește sensibilizarea cetățenilor români, cât și depășirea de către aceștia a unor bariere culturale, precum temerea de a denunța, rușinea de a cere ajutor sau de a împărtăși o astfel de problemă apropiaților, dar e important să parcurgem acești pași. Dacă nu pentru noi, atunci măcar pentru cei dragi nouă. Și trebuie să vă spun din experiența consulară din ultimii doi ani, că te simți neputincios în fața unei situații în care trebuie să gestionezi un caz care presupune luarea sub protecție a unor copii rămași orfani în urma decesului mamei, victimă a violenței de gen sau de trafic.

Ați cunoscut mai multe culturi, ați trecut prin multe instituții și ați văzut mai multe tipuri de organizare, de stil de muncă și de viață. Ce le-ați spune tinerilor care încep să-si croiască un drum în viață?

Anamaria Almășan: Așa cum o fac de multe ori și în discuțiile cu studenții, le-aș explica tinerilor că toate libertățile de care se bucură astăzi în Europa și în România se datorează unei istorii pe care avem obligația să o cunoaștem temeinic dacă nu dorim să cădem în capcanele trecutului și să ne îndepărtăm de idealurile de unitate și de valorile democratice care au adus pacea și liniștea în Europa ultimilor decenii. În plus, ancorați în valorile universale și cu o educație solidă, trebuie să încurajăm tinerii să își depășească zona de confort, să fie activi, să aibă o gândire critică, să exploreze și să inoveze. Avem nevoie de energia lor creativă pentru a putea avansa ca societate.

Celor interesați de diplomație, le pot spune că e un domeniu fascinant. Fie că te ocupi de relațiile politice cu un anumit stat, fie că gestionezi un anumit dosar UE sau relația cu o anumite agenție internațională, această profesie este cu totul deosebită. Le-aș spune, însă, că este o profesie care necesită mult studiu, dedicare, presupune nenumărate sacrificii, iar abilitățile unui adevărat diplomat se cizelează și se dezvoltă în timp, numai prin acumularea de experiență și printr-o formare continuă. E o muncă de echipă în care fiecare membru are un rol esențial. Mă pot considera cu totul norocoasă pentru că încă de la începutul carierei mele am avut șansa extraordinară de a lucra în colective de excepție, cu ambasadori de talie internațională, de la care am avut enorm de învățat.

Și nu în ultimul rând, le-aș recomanda celor care reușesc să fie admiși în Corpul Diplomatic și Consular al României, să includă în parcursul lor diplomatic și o etapă în domeniul consular. O astfel de experiență te ajută să înțelegi finețurile și paradoxurile psihologiei poporului român și în special a celor care trăiesc în afara granițelor țării și să îți completeze construcția ta ca profesionist și ca om.

Interviu realizat de jurnalista Ruxandra Hurezean, publicat de Occidentul Românesc, ediția nr. 137, septembrie 2022. Mulțumim conducerii redacției Occidentului Românesc pentru acordul dat în vederea preluării acestui interviu.

Foto: arhiva personală ANAMARIA ALMĂȘAN

Lasă un comentariu