IOHANNIS DESPRE LICEUL ROMANO-CATOLIC DIN TÂRGU MUREȘ

Distribuie pe:

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut, ieri, la Palatul Cotroceni, declarații de presă comune cu Președintele Ungariei, Katalin Novak. Una dintre întrebările jurnaliștilor acredidați s-a referit explicit la situația liceului romano-catolic din Târgu Mureș.

Jurnalist: “A început anul școlar, legat de educația în limba maghiară, au existat dificultăți. De exemplu, situația școlii catolice din Târgu Mureș este încă nerezolvată. Care este părerea dumneavoastră, domnule Președinte?”

Președintele României: “Mulțumesc pentru întrebare! Pentru mine, învățământul, la modul general, este o temă de o importanță extraordinară. De aceea am venit încă din primii ani de mandat cu un proiect care se numește “România Educată”, pentru a face întreg sistemul de educație mai performant în România. O parte importantă din întregul sistem de învățământ este învățământul în limbile minorităților naționale. Și îmi permit să amintesc că eu sunt profesor de fizică și am predat fizica în limba germană și în limba română.

Problemele care apar în sistemul de învățământ nu sunt probleme specifice unei anumite limbi de predare. Avem realizări notabile, avem olimpici cu rezultate senzaționale, dar, pe de altă parte, avem și probleme în școlile din România. Câteodată nu se găsesc suficienți profesori sau învățători care predau în mod calificat, altădată organizarea unor școli este încă deficitară, cum este cazul liceului din Târgu Mureș și, din păcate, s-a ajuns să se apeleze la justiție și se așteaptă soluții la această problemă. În alte situații, infrastructura încă nu este acolo unde ne dorim, dar pot să vă asigur și să garantez tuturor copiilor și părinților din România că abordarea noastră este de bună credință și scopul pe care îl urmărim este să avem un învățământ de înaltă calitate, indiferent de limba maternă.”

ILEANA SANDU

Foto: Antena 3

Lasă un comentariu