SITUAȚIA TEATRULUI NAȚIONAL TÂRGU MUREȘ, ÎN ATENȚIA LUI IOHANNIS

Distribuie pe:

Directorul instituției, Gáspárik Attila, a demisionat. Acesta a trimis președintelui țării o scrisoare deschisă prin care îi cere sprijinul pentru reabilitarea clădirii, după ce politicienii mureșeni sau arătat dezinteresați de subiect. Scrisoarea deschisă a fost transmisă înaintea vizitei (de ieri - n.r.) președintelui Ungariei în România, în speranța că discuțiile despre schimburile culturale ale celor două țări va fi analizată și starea deplorabilă a teatrului din Târgu Mureș, care deservește cele două mari comunități, română și maghiară.

După ce, în urmă cu două săptămâni, directorul Teatrului Național Târgu Mureș, Gáspárik Attila, dădea publicității o scrisoare deschisă adresată politicienilor din județul Mureș prin care solicita sprijin în vederea reabilitării clădirii în care își desfășoară activitatea instituția pe care o conduce, marți, acesta a trimis o scrisoare deschisă președintelui României, Klaus Iohannis. Prin intermediul acesteia, Gáspárik Attila îl informează despre starea deplorabilă a clădirii și de lipsa de reacție a clasei politice locale, arătând că, fiind în incapacitatea de a rezolva această problemă, își prezintă demisia din funcție.

Ieri, directorul teatrului a declarat pentru “Cuvântul liber” că decizia privind demisia sa este ireversibilă și că a dorit să-i scrie președintelui țării după ce parlamentarii de Mureș și liderii administrației locale târgumureșene și județene s-au arătat dezinteresați de apelul său pentru sprijinirea renovării Teatrului Național din Târgu Mureș. “Am văzut lipsa de reacție a politicienilor. Am decis să scriu președintelui pentru a atrage atenția asupra situației grave în care se află teatrul. Am eșuat în încercările de a sensibiliza ministerul (Ministerul Culturii - n.r.). După 11 ani în această funcție este normal să plec. Poate acest gest va atrage atenția”, ne-a declarat Gáspárik.

În scrisoarea adresată lui Klaus Iohannis, directorul teatrului din Târgu Mureș menționează, la un moment dat, că “am vrut să atrag atenția asupra situației înainte de întâlnirea dumneavoastră cu președintele Ungariei, doamna Novák Katalin”. Întrebat de “Cuvântul liber” de ce a ales să menționeze acest lucru și dacă speră că aceasta poate fi o oportunitate pentru discutarea situației teatrului la nivel diplomatic înalt, acesta a răspuns: “Știu că de 12 ani nu a fost în vizită oficială în România vreun președinte al Ungariei. Știu că se va discuta despre cultură în cadrul întâlnirii și sper că astfel se va discuta și despre teatrul din Târgu Mureș”.

În scrisoarea adresată Președintelui României, Gáspárik Attila preciza: “Stimate Domnule Președinte, mă adresez dumneavoastră pentru a semnala mai multe probleme pe care nu am putut să le soluționez respectând ierarhia democratică. Clădirea Teatrului Național Târgu Mureș, pe care îl conduc de 11 ani, a ajuns într-o stare deplorabilă în care riscăm siguranța artiștilor, a angajaților și a publicului. Clădirea a fost inaugurată în 1973 și de atunci nu s-au efectuat renovări semnificative și nici nu a fost izolată termic, ceea ce, având în vedere prețurile ridicate la energie, ne oferă perspectiva unui sezon rece infernal. Cu toate că în programul de guvernare există un capitol referitor la renovarea clădirii, acest lucru nu s-a întâmplat. Încercările mele de a activa Ministerul Culturii, Ministerul Dezvoltării au eșuat. Nici parlamentarii județului Mureș n-au prezentat niciun interes”, a arătat Attila Gáspárik în scrisoarea deschisă dată, marți, publicității. Acesta a declarat pentru “Cuvântul liber” că în cazul în care teatrul ar fi intrat în reabilitare avea și un plan pentru ca activitatea artistică să nu fie întreruptă. “Am fi jucat în Reghin, Sighișoara, Târnăveni, Luduș sau Sărmașu și astfel am fi dus teatrul și în județ. După încheierea lucrărilor ne-am fi întors în casă nouă”, a spus acesta.

Prin intermediul aceleiași scrisori, directorul instituției de cultură din Târgu Mureș atrage atenția și asupra situației manageriatului și totodată îl informează pe președintele țării asupra demisiei sale. “De 9 luni, instituția nu are manager cu drepturi depline. După două mandate obținute prin concurs, conduc instituția prin interimate de 30, respectiv 60 de zile. Cu asemenea mandate nu se poate organiza o activitate fluentă, credibilă. Inventariind aceste două mari probleme, am luat decizia de a demisiona din această funcție ca semnal de alarmă referitor la situația unde a ajuns un Teatru Național, singura instituție a cărei activitate deservește atât cultura română și cea maghiară, cât și cultura europeană. Teatrul Național Târgu Mureș a dat un exemplu de asumare accentuată a interculturalității culturii române și maghiare: anual, aproximativ 100.000 de beneficiari pun în practică buna conviețuire, inspirându-se din cultura celuilalt. E un proiect care are un viitor foarte important, atât pentru localitate, cât și pentru țara noastră. Exemplara noastră conviețuire a fost apreciată de nenumărate ori și în țară și în străinătate”, a subliniat Gáspárik.

Până în data de 19 septembrie a.c., Gáspárik va îndeplini, în continuare, funcția de director al teatrului.

Săptămâna trecută, cotidianul nostru a relatat pe larg, prin intermediul unui reportaj intitulat “Din culisele unui dezastru anunțat”, despre situația deplorabilă în care se află clădirea Teatrului Național din Târgu Mureș, la 60 de ani de la inaugurarea ei.

Rămâne de văzut dacă gestul directorului naționalului târgumureșean va sensibiliza factorii decidenți și va reuși să miște lucrurile, iar clădirea, simbol al Târgu Mureșului, va avea parte de lucrări de reabilitare și modernizare. (D.B.)

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu