8 SEPTEMBRIE: PRAZNICUL NAȘTERII SFINTEI FECIOARE MARIA

Distribuie pe:

La toate neamurile, venirea pe lume a unui prunc este considerată o minune, o binecuvântare, cel mai mare dar al familiei. Creștinii ortodocși și catolici prăznuiesc, în 8 septembrie, Nașterea trupească a Maicii Domnului, Sfânta Marie Mică, cum se mai zice în evlavia poporului creștin, o sărbătoare de aleasă cinstire, mai ales la ortodocși și greco-catolici. Sfânta Fecioară Maria fiind aleasa cerului pentru Dumnezeu, împărăteasa îngerilor pentru lumea nevăzută, cununa Bisericii pentru slujitori, mama tuturor creștinilor, însemnând începutul zilei lui Dumnezeu pentru noi, oamenii.

Părinții Sfintei Fecioare erau din seminții alese ale poporului biblic: Ioachim din seminția lui Iuda, prin David, iar Ana din seminția lui Levi, prin neamul lui Aron. Erau o familie înstărită și locuiau în Nazaret, cu frică de Dumnezeu, împlinind cerințele legii iudaice în sinagogă. Aveau toate cele necesare pentru o viață îndestulată, dar le lipsea binecuvântarea cerului printr-un moștenitor. La bătrânețe, sufletul era încercat de singurătate și nu încetau să-L roage pe Creator să ridice blestemul strămoșesc și să le dăruiască un urmaș. Le trecuse de mult primăvara tinereții. Venind la Ierusalim pentru a oferi daruri la templu, Ioachim a fost înfruntat de arhiereul Isahar, spunându-i că se află sub blestem și l-a pedepsit să stea la ușa curții, împreună cu bolnavii și cerșetorii, pentru că nu avea moștenitori, Ioachim i-a mângâiat pe toți, oferindu-le daruri. Ana, soția sa, a fost și ea certată și nu i s-a primit jertfa. Cei doi bătrâni au plecat Nazaret, împărțind turmele, hainele familiilor tinere cu copii mulți și au ținut post 40 de zile, cu rugăciune. Deși trecuseră cu vârsta rostului firesc al familiei, au avut iluminarea că vor fi părinți. Și a rămas grea Ana împotriva firii, dar ea zicea: “Unde vrea Dumnezeu și se biruiește rânduiala firii, fiindcă El este Creator și poate scoate și din pietre pe fiii lui Avram”. Răspuns la rugăciunea părinților, Ana a născut o pruncă și i-au pus numele MIRIAM (pe românește, MARIA). Blestemul s-a ridicat prin rod al pântecelui. Nașterea Sfintei Fecioare este mult mai bine înțeleasă acum decât atunci, fiindcă Fecioara Maria, la rândul ei, a împlinit prorocirea și a zămislit pe Fiul lui Dumnezeu cu trup, rămânând tot fecioară. Taina cea din veac ascunsă (Col.1,26) și de îngeri neștiută s-a descoperit odată cu nașterea Mântuitorului Hristos. Dacă întâia Evă, prin mândrie și neascultare, a introdus păcatul în lume, a doua Evă - rămasă Fecioară - a ridicat păcatul și urmările sale prin nașterea lui Emanuel (Matei I,23).

Simțindu-și sfârșitul, Ioachim și Ana dăruiesc toată avuția lor Templului din Ierusalim și oferă “darul Lui Dumnezeu”, pe Maria, la vârsta de 3 ani. Părinții ei trec spre veșnicie, Ioachim la 80 de ani și Ana la 79 de ani. Prăznuirea lor a fost fixată de Biserică la 9 septembrie. Se spune că familiile care nu reușesc să aibă un copil trebuie să devină, în primul rând, părinți duhovnicești, botezând trei prunci, apoi dorința li se va împlini și vor aduce prunc sănătos.

De Praznicul Nașterii Maicii Domnului, în toate bisericile ortodoxe și greco-catolice din județ se vor oficia slujbe de cinstire a Sfintei Fecioare Maria. Maica Stareță Stavofora Cristina vă ivită la Hramul Mănăstirii Recea, o poartă a cerului, la un pelerinaj de suflet creștin, la Liturghia Arhierescă oficiată de IPS Irineu și un sobor de preoți; Prea Cucernicul părinte Ionel Pop și un sobor de preoți din Protopopiatul Sighișoara vă așteaptă la Hramul Bisericii ortodoxe din Filia Filitelnic, parohia Agrișteu, iar Prea Cucernicul părinte protopop greco-catolic al Târgu-Mureșului, Ioan Fărcaș, o va cinsti pe Maica Domnului prin slujbele oficiate în Biserica de pe strada Armoniei din Târgu-Mureș.

Creștinii care doresc să-și primenească sufletul o pot face prin pelerinaje la mănăstirile din județul Mureș, din Sânmărtinu de Câmpie, Jacu Românesc, Cipăeni, Sighișoara, Nima Râciului, Lăpușna, Socolul de Câmpie, Schitul Cașva și Dumbrăvioara.

Pr. VASILE BOTA

Lasă un comentariu