“PENALTI CLIMATIC”

Distribuie pe:

Valurile de caniculă și incendiile de vegetație vor deveni mai frecvente, mai intense și mai îndelungate sub efectul schimbărilor climatice, degradând calitatea aerului și afectând sănătatea oamenilor, a avertizat Organizația Națiunilor Unite (ONU), potrivit AFP.

Potrivit unui nou raport al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), agenție specializată a ONU, o dinamică de intensificare reciprocă între poluare și încălzirea globală va provoca un “penalti climatic”, în urma căreia vor avea de suferit milioane de persoane.

Buletinul anual al OMM privind calitatea aerului și climei se concentrează în special asupra impactului gazelor degajate de incendiile forestiere în 2021 când, la fel ca în 2020, căldura și seceta au exacerbat propagarea incendiilor de pădure în vestul Americii de Nord și în Siberia, provocând o creștere considerabilă a nivelurilor de particule fine nocive pentru sănătate.

Într-un comunicat, Taalas subliniază că acest fenomen va avea efecte asupra sănătății umane, dar va afecta de asemenea ecosistemele întrucât poluanții atmosferici se depun pe suprafața Terrei.

UN PREAMBUL

În ceea ce privește situația de anul acesta, este un “preambul a ceea ce ne rezervă viitorul, întrucât o nouă creștere a frecvenței, intensității și a duratei valurilor de căldură sunt îngrijorătoare”, potrivit Taalas.

Această evoluție ar putea în continuare să degradeze calitatea aerului sub efectul unui fenomen denumit “penalti climatic”, un termen care desemnează efectul amplificator pe care schimbările climatice îl exercită asupra producției de ozon la nivelul solului și care afectează în mod negativ aerul pe care îl respirăm.

Încălzirea globală, care intensifică episoadele de poluare cu ozonul de suprafață, ar putea așadar avea efecte nocive asupra sănătății a milioane de persoane.

Potrivit estimărilor Grupului de experți interguvernamentali privind schimbările climatice (IPCC), probabilitatea producerii unor incendii forestiere de proporții catastrofale (aseme-nea celor produse în centrul Chile în 2017, în Australia în 2019 și în vestul Statelor Unite în 2020 și 2021) ar urma să crească cu 40% până la 60% până la sfârșitul secolului dacă emisiile sunt ridicate, și cu 30% până la 50% dacă emisiile sunt reduse. (Agerpres)

Lasă un comentariu