DEZINFORMAREA DE PE TIKTOK, APLICAȚIE FOARTE POPULARĂ PRINTRE ADOLESCENȚI, ÎI ÎNGRIJOREAZĂ PE CERCETĂTORI

Distribuie pe:

Dezinformarea de pe TikTok a atins niveluri alarmante, cu atât mai mult cu cât aplicația este tot mai utilizată de adolescenți ca motor de căutare, arată un studiu publicat miercuri de societatea NewsGuard, informează joi AFP.

Organizația a întreprins la începutul lui septembrie cercetări asupra mai multor probleme de actualitate, de la invadarea Ucrainei de către Rusia până la vaccinurile împotriva COVID-19, și a determinat că 20% dintre conținuturile video obținute în rezultate conțineau informații false sau înșelătoare.

NewsGuard menționează în acest sens un conținut video în care o tânără femeie își face publică rețeta pentru “un remediu care poate vindeca tot”, hidroxiclorochina, un tratament controversat care s-a dovedit ineficient împotriva COVID.

Potrivit NewsGuard, “toxicitatea TikTok constituie deja un pericol important, întrucât căutări pe Google sugerează că TikTok este din ce în ce mai utilizat de către tineri (...) pentru a găsi informații”.

“În 2021, TikTok a depășit Google ca cel mai popular site web din lume, după Cloudflare”, o companie specializată în infrastructură și servicii pe internet, adaugă NewsGuard, specializat în instrumente de evaluare a site-urilor de informații.

Cercetătorii de la NewsGuard susțin că până și rezultatele de căutare care nu conțin dezinformare “sunt adesea mai dezbinătoare decât cele de pe Google”. Ei citează cuvinte jignitoare din numeroase conținuturi video cu privire la alegerile americane.

“Regulamentul nostru prevede în mod clar că noi nu permitem dezinformarea nocivă, inclusiv dezinformarea medicală, și vom retrage de pe platformă conținuturile care conțin” astfel de dezinformări, a reacționat un purtător de cuvânt al TikTok.

Aplicația TikTok estimează de asemenea că metodologia studiului prezintă deficiențe, pentru că trage concluzii plecând de la niște cercetări limitate. (Agerpres)

Lasă un comentariu