POTENȚIALE BIOSEMNĂTURI DESCOPERITE PE MARTE

Distribuie pe:

Roverul Perseverance a atins o etapă importantă în căutarea urmelor de viață străveche pe Marte prin colectarea “celor mai valoroase” mostre de până în prezent, care conțin potențiale biosemnături (urme biologice) a căror natură va trebui confirmată odată ce ajung pe Pământ, a anunțat agenția spațială americană NASA, informează vineri AFP.

Deși aceasta nu este încă o dovadă că viața a existat cândva pe “Planeta roșie”, aceste mostre reprezintă cea mai bună șansă de până acum ca într-o zi să se ajungă la detectarea cu certitudine a unei posibile vieți microbiene străvechi.

O potențială biosemnătură poate să fi fost produsă de prezența vieții, dar și de un alt mecanism care nu implică viața. Pentru a considera această biosemnătură drept definitivă, aceste eșantioane vor trebui, prin urmare, să fie analizate cu instrumente de laborator puternice, pe Pământ. NASA intenționează să aducă mostrele pe Terra cu o altă misiune până în 2033.

“Cred că se poate spune că acestea vor fi - și sunt deja - cele mai valoroase mostre de rocă colectate vreodată”, a declarat David Shuster de la Universitatea din California din Berkeley, Statele Unite.

Două carote (probe de rocă, de formă cilindrică) de mărimea unui deget mic, depozitate în tuburi sigilate la bordul roverului Perseverance, au fost prelevate prin forare într-o rocă numită “Wildcat ridge”. Înaltă de aproximativ un metru, aceasta este situată într-o deltă formată în urmă cu aproximativ 3,5 miliarde de ani, la întâlnirea dintre un râu și un lac străvechi.

Această rocă este deosebit de interesantă deoarece este sedimentară și pare să se fi format atunci când apa din lac s-a evaporat. “Wildcat ridge” are astfel “un potențial ridicat pentru conservarea unei biosemnături”, a declarat David Shuster.

Analizată separat cu ajutorul unui instrument aflat la capătul brațului robotic al roverului lui Perseverance, roca a revelat prezența celor mai abundenți compuși organici detectați în perioada de un an și jumătate de la începutul misiunii. Acești compuși - în special din carbon și putând conține, de asemenea, hidrogen - “sunt elementele de bază ale vieții”, a declarat Ken Farley, responsabilul științific al misiunii.

Ei au fost detectați în cantități mai mici de către rover în cadrul analizelor anterioare în craterul Jezero, unde s-a aflat lacul, însă “pe măsură ce am avansat prin deltă, indiciile au devenit din ce în ce mai puternice”, a rezumat Sunanda Sharma, cercetătoare la Jet Propulsion Laboratory al NASA.

“Personal, găsesc aceste rezultate foarte emoționante, pentru că se pare că ne aflăm în locul potrivit, cu instrumentele potrivite, într-un moment crucial”, a declarat ea. “Aceste roci sunt exact ceea ce am venit să căutăm”, a spus la rândul său Ken Farley. (Agerpres)

Lasă un comentariu