MARILE VACANȚE

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) “Insula albă” din Arhipelagul Balearelor, aparținând de Spania, căutată de turiști pentru climă, siturile arheologice, biodiversitate, dar și pentru cele 50 de plaje cu nisip fin și ape de un albastru cristalin - Denumirea engleză a unuia din cele mai frumoase orașe din Europa, situat în Belgia, cu o arhitectură medievală intactă, cu Belfort sau Turnul cu ceas sau Catedrala St. Bravo, cu un altar creat de Jan van Eyck. 2) Orașul lui Arhimede, fascinant oraș grecesc pe coasta de est a Siciliei la Marea Mediterană, în care ar fi poposit și Sfântul Pavel, în drumul spre Roma - În centru la Lyon! 3) Târgul scurt - Cenușiu - Model și actriță americană (Carol). 4) Zeitate ancestrală din La Palma, Insulele Canare - Râu în Franța, în apropierea căruia se află Castelul Ducilor de Anjou din Angers. 5) Localitate în nordul Italiei, aparținând de orașul Alzano-Lombardo - La cabană! 6) Al doilea port maritim al Franței, pe coasta Atlanticului, cu un castel medieval din secolul al XI-lea, cu Oceanopolis, în care se găsesc 10.000 de animale marine din peste 1.000 de specii și în care găzduiește un Festival Internațional al mării și marinarilor - Club gol! 7) Palatul Regal al Seviliei, Spania, un complex magnific de curți, terase, clădiri de diferite stiluri arhitectonice și cu fascinante grădini regale. 8) Oraș atrăgător și plin de viață în nordul Spaniei, fondat de romani în anul 29 Î.Hr; în oraș pot fi admirate Casa de los Botinesc, un castel-ironie creat de Antonio Gaudi, o catedrală ce constituie o capodoperă gotică cu turnulețe mărețe și numeroase vitralii și Mănăstirea San Marcos - Periferii la Geneva! - Cantonul elvețian al lui Wilhelm Tell, situat între Lacul Lucerna și Pasul St. Gotthard. 9) Arbore melifer, din care cel denumit “tătăresc” îl găsim și în zonele de câmpie din țara noastră - O adevărată nestemată a Sloveniei, acest mic oraș cu o fermecătoare arhitectură este străjuit de un castel situat pe o stâncă înaltă de 130 m; lacul omonim are în centru o insulă pe care se găsește o frumoasă biserică. 10) Capitala alpină a Scandinaviei, o bijuterie montană suedeză cu atmosferă internațională - Oraș în districtul Pesta din Ungaria, pe Dunăre, cu un centru baroc și a cărui catedrală a fost modelată după Bazilica Sfântul Petru din Roma - Jucătoare autohtonă de Tenis de câmp (Patricia Maria) 11) Monument al arhitecturii gotice târzii din Franța, sediu al Arhiepiscopiei Parisului, simbol al orașului și al națiunii franceze, această catedrală este situată în Île de la Cite și este cel mai vizitat monument din Paris (2 cuv.).

VERTICAL: 1) Fosta capitală a Imperiului Roman, a Imperiului Bizantin și a Imperiului Otoman, singurul megalopolis situat pe două continente, Europa și Asia; în acest oraș turcesc se găsește Hagia Sfânta Sofia, considerată cea mai frumoasă biserică din lume - Intrarea în Anvers! 2) Porecla clopotului din Turnul cu ceas de la Palatul Westminster, Londra; turnul are cel mai mare ceas cu patru fețe din lume, iar imaginea nocturnă luminată este senzațională (2 cuv.) - Tip de scaun pentru muzicieni. 3) În Fira! - Oslo la intrare! - Denumirea sub care mai este cunoscut soiul de struguri francez Gouget Noir. 4) Capitala Croației, pe râul Sava, oraș modern cu 20 de teatre, 30 de muzee, 45 de galerii și 13 colecții de artă - Indicativul automobilistic al județului Neamț. 5) Oraș în Israel - În Brad! - Râu în nordul Portugaliei, care traversează orașul Guimaraes. 6) În Ruia! - Capitala Serbiei, numită și “Orașul alb”, construit de celți, dărâmat de 44 de ori, cu o arhitectură variată și neomogenă. 7) Periferii la Graz! - Mic sat de munte în Insula Tenerife, cu luxuriante păduri de chiparoși și palmieri - Ieșirea din Mallorca! 8) Reședința Guvernului Țărilor de Jos și a Parlamentului olandez, cu Palatul Huiș Ten Bosch, reședința regală - Sunet de trompetă. 9) Râu ce constituie una din cele mai importante căi fluviale din Europa - Oraș belgian din Flandra, renumit pentru berea cu aceeași denumire. 10) Oraș elvețian pe malul Lacului Geneva, fondat de romani sub numele Noviodunum, cu un castel medieval; aici își are sediul Uniunea Europeană de Fotbal Asociație (UEFA) - Municipiu în județul Satu Mare, cu Castelul Karoly și grădina sa minunată, amenajată în stil baroc. 11) Pod mobil și suspendat peste râul Tamisa, proiectat în stil neogotic, situat nu departe de Turnul Londrei; are o lungime de 244 m, două turnuri înalte de 65 m, iar pasarela pentru pietoni este la 44 m înălțime (2 cuv.).

Dicționar: GROW, ABORA, NESE, ȚIG, EARO, MORET, ACRA.

Dezlegarea careului “Călătorie în doi pe un vapor care eșuează”, apărut în 3 septembrie 2022: MASTROIANNI, AG, ROONEY, O, GUY, WHARTON, NICOLE, E, L, ALINA, N, POP, NE, ONEAL, FO, IRG, D, SOC, P, AAC, I, YACE, R, BROWN, UAS, APOI, BALZAC, CORISTEANU.

GH. HUZA

Lasă un comentariu