ÎN 23 SEPTEMBRIE, ZIUA ESTE EGALĂ CU NOAPTEA ȘI ÎNCEPE TOAMNA ASTRONOMICĂ

Distribuie pe:

Ca în fiecare an, în ultima decadă a lunii septembrie, atenția ne este îndreptată spre momentul în care pășim în toamna astronomică. Acesta este momentul echinocțiului de toamnă, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°.

Potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”, punctul echinocțiului de toamnă, numit și “punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la această dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică.

Aflându-se la această dată în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților.

Singurele excepții le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord începând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud, Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primavară.

La latitudinile țării noastre, în aceste zile, Soarele va culmina la amiază la o înălțime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanței unghiulare dintre zenit și orizont, echinocțiul de toamnă 2022 având loc pe 23 septembrie, la ora 04,04.

Începând cu această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până în jurul datei de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă (cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte).

Tradiții și obiceiuri

Potrivit scrierilor folclorice, echinocțiul de toamnă este momentul care marchează echilibrul dintre masculin și feminin, lumină și întuneric, dar și dintre viață și moarte. Tradiția populară mai spune că așa cum va fi vremea în această zi așa va fi și tot anul viitor.

Se obișnuiește ca în ziua echinocțiului de toamnă să se bată nucile și să se scuture merele și gutuile. Tot tradiția populară ne mai spune că, în această zi, florile sunt supărate și plâng, iar ca să rămână frumoase și sănătoase pe toată durata iernii trebuie unse cu mir sfințit. Este bine ca în ziua echinocțiului, gospodarii să pregătească primul must din strugurii proaspăt culeși.

Toamna este momentul în care preparăm “solul” pentru recoltele viitoare, de aceea ar trebui să ne eliberăm de tot ceea ce a fost, să facem “curățenie” și să dăm liber creativității. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu