“Victoriile” contraofensivei ucrainene în războiul cu Rusia creează îngrijorări pe plan international “Trebuie să fim atenți la arsenalul atomic aflat în mâinile Moscovei. S-ar putea să-l folosească!”

Distribuie pe:

“În timp ce războiul pare să fi atins un punct critic, cu ucrainenii înaintând și rușii obligați să cedeze, ne întrebăm cum va acționa Rusia în perspectiva unei înfrângeri care ar putea fi iminentă. Trebuie să fim atenți la arsenalul aflat în mâinile Moscovei, riscul este să-l folosească”, subliniază, pentru Il Messaggero, Stefano Stefanini, fost consilier diplomatic al președintelui Giorgio Napolitano, potrivit ediției din 14 septembrie a publicației italiene online tg24.sky.it.

Kilometri cuceriți, orașe recuperate, inamicul pus pe fugă... Se pare războiul dintre Rusia și Ucraina a ajuns la un punct de cotitură. Kievul pare să fi schimbat ritmul: multe orașe din Donbas au fost abandonate de Moscova - cel mai recent Kreminna, din regiunea Luhansk - unde însă forțele ucrainene nu au reușit încă să pătrundă.

Surse oficiale ucrainene afirmă că peste 53.000 de soldați ruși au fost uciși, din 24 februarie, când a început invazia. Cu toate acestea, Moscova nu renunță: pe 13 septembrie a trecut la “atacuri masive” pe toate fronturile din Ucraina, așa cum a anunțat Ministerul rus al Apărării. Iar disidența și divergențele interne iau amploare: “Atâta timp cât punctele de vedere critice rămân în limite legale, vorbim de pluralism, dar granița este foarte labilă și aici trebuie să fim foarte atenți”, a spus purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, citat de Interfax.

Peskov a mai subliniat că “rușii sunt sensibili la operațiunea militară din Ucraina, așa că este de înțeles că opinia publică reacționează emoțional la evoluțiile de pe front, dar populația îl susține pe Putin și societatea este unită în privința deciziilor luate de șeful statului”.

“Contraofensiva ucraineană a demonstrat vulnerabilitatea și slăbiciunea militară a rușilor mai mult decât era de așteptat și a transformat ceea ce părea a fi un război de uzură într-un război de manevră”, a declarat pentru publicația Il Messaggero ambasadorul Stefano Stefanini, fost consilier diplomatic al președintelui Giorgio Napolitano și fost reprezentant al Italiei la NATO. Potrivit lui Stefanini, Kievul se află acum “într-o poziție avantajoasă în perspectiva unei negocieri”.

În ce privește poziția Rusiei, este greu de înțeles care sunt intențiile reale ale președintelui Putin. Riscul este ca, în perspectiva unei înfrângeri iminente, să facă uz de armele nucleare tactice, a căror folosire este prevăzută în mod specific de doctrina militară rusă: lansată în 2014, aceasta prevede că Rusia poate utiliza arme nucleare tactice, nu doar ca răspuns la folosirea armelor nucleare de către o altă țară, ci și “în caz de agresiune împotriva Federației Ruse care implică utilizarea armelor convenționale atunci când însăși existența statului este în pericol”.

După cum susține fostul consilier al lui Napolitano, “de mai multe ori, atât Putin, cât și ministrul de externe Lavrov au evocat cuvântul nuclear. Pericolul există. Trebuie să evităm să-l încolțim pe președintele rus, pentru că reacțiile lui ar putea fi imprevizibile”. Abstractă, dar posibilă, și o reacție a poporului rus trebuie avută în vedere, dar, în acest caz, “Occidentul trebuie să o considere o problemă a Moscovei”.

Dată fiind situația, ambele părți pot avea un interes major în a purta negocieri. “Ucraina - pentru că a demonstrat că poate face față ofensivei, Rusia - pentru că și-a văzut propria incapacitate de a obține rezultatele scontate, dar ar trebui să-și revizuiască atitudinea și să se pronunțe în favoarea păcii. Nu sunt foarte optimist. Putin nu poate câștiga luptând, așa că va încerca să folosească alte instrumente”, declară Stefanini.

În acest moment este firesc să ne întrebăm cine își va asuma responsabilitatea pentru înfrângere. “Este semnificativ faptul că, în timp ce rușii de retrăgeau din Ucraina, fiind efectiv puși pe fugă, la Moscova se organizau petreceri. Această discrepanță în raport cu cele ce se petrec pe câmpul de luptă arată că în Rusia omenii trăiesc un non-război: opinia publică este manipulată și soldații care urmează să fie trimiși pe front sunt înrolați la periferia Imperiului. Dar după șase luni de lupte, începe să se adeverească faptul că minciuna are picioare scurte”, conchide Stefanini.

“Și dacă Putin va folosi arma nucleară în Ucraina?”- se întreabă și The Wall Street Journal (wsj.com), în ediția sa din 12 septembrie, neexcluzând ipoteza în care, văzându-se încolțit (naționaliștii radicali ruși îl învinovățesc deja pentru eșecurile militare din Ucraina) și dacă, în încercarea de a organiza o mobilizare generală, se va lovi de rezistența publică, simțind că aceasta poate pune în pericol stabilitatea regimului, el ar putea lua în considerare “opțiuni mai drastice, cum ar fi utilizarea armelor nucleare în Ucraina”.

Mulți analiști își amintesc (nu fără îngrijorare) că în 2018, în cadrul unui forum internațional pe teme de politică (sursa - rfrl.org - Radio Free Europe-Radio Liberty), Putin a vorbit despre consecințele unui atac asupra Rusiei: “Agresorul ar trebui să știe că răzbunarea va fi inevitabilă și că va fi anihilat. În timp ce noi am fi victime ale agresiunii și am merge în rai, ca martiri (...), atacatorii ar muri, fără măcar să aibă timp să se pocăiască”.

“Rusia spune că nu va folosi arme nucleare în Ucraina”, potrivit unei știri BBC.

...Potrivit unei știri BBC de la sfârșitul lunii mai... (foto - theconversation.com)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu